Απόψεις Μελών

Απόψεις Μελών

Απόψεις μελών της Δημ. Πρωτοβουλίας "Στάση Βύρωνα"

Μέγα πλεονέκτημα της πόλης του Μπάιρον αποτελεί η θέση της στις παρυφές του χιλιοτραγουδισμένου Υμηττού. ο Βύρωνας είναι αυτό που λέμε κέντρο-απόκεντρο, αφού συνορεύει με το Παγκράτι και απέχει το πολύ δεκαπέντε λεπτά από το Σύνταγμα με τις δημόσιες συγκοινωνίες

Περισσότερα

Το σχολείο είναι δημόσιος χώρος μέσα σε αυτόν μπορεί να δημιουργηθεί ένα ανθρωποκεντρικό περιβάλλον το οποίο θα αποτελέσει την θεμελίωση της συμμετοχικότητας των πολιτών σε θέματα κοινά για την πόλη τους. Ταυτόχρονα έτσι ενισχύεται και το περιεχόμενο της μάθησης.

Περισσότερα

Στο Βύρωνα η εικόνα ήταν ανάλογη. Το ταμείο μηδενισμένο, τα δάνεια στα είκοσι εκατομμύρια , τα χρέη σε προμηθευτές κάλπαζαν προς τα τέσσερα εκατομμύρια, τα ληξιπρόθεσμα καθιστούσαν το δήμο κακοπληρωτή και αφερέγγυο

Περισσότερα

Βασανίζονται από την αντίθεση ελπίδων, επιθυμιών και πραγματικότητας. Στη χώρα, που όλοι είναι συνηθισμένοι στο "όλα αγοράζονται κι όλα πουλιούνται", τους θεωρούν όλους πουλημένους. Θεωρούν - απαιτούν να είναι όλοι κηλιδωμένοι. Δεν μπορούν να φανταστούν άνθρωπο τίμιο. Ίσως και να ζηλεύουν. Σίγουρα τους εξοργίζει. Ευτυχώς ο κόσμος δημιουργήθηκε με τα έργα και όχι με τα λόγια.


(αναδημοσίευση από εφημ. ΖΩ2)

Περισσότερα

"Μεταξύ μας ας λέμε την αλήθεια, μακριά από ψέματα και παρεξηγήσεις που οδηγούν τελικά στην περιφρόνηση". Άρθρο του Βασίλη Πάγκαλου, μέλους της Γραμματείας «Στάση Βύρωνα», στο φύλλο του Νοεμβρίου, της εφημερίδας "Πόλις Βύρωνας" 

Περισσότερα


Σκέψεις της φίλης και μέλους της Δημοτικής Πρωτοβουλίας "Στάση Βύρωνα" αναφορικά με την διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δ. Βύρωνα που διεξάγεται αυτό το διάστημα στον Δήμο μας.  

Περισσότερα

Σήμερα, σε αυτές τις κοινωνικά κρίσιμες συνθήκες η κοινωνική πολιτική μας είναι ίσως περισσότερο καθοριστική από ποτέ. Θα μετρηθούμε στη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τα οποία ίσως ποτέ άλλοτε ως τώρα δεν είχαν τόσο σαφές ταξικό και πολιτικό πρόσημο.   Ο  κ. Γώγος  σε ένα από τα άρθρα του (Μαθαίνουμε…..Βιώνουμε…) μας ασκεί κριτική  και μας ειρωνεύεται για μια σειρά ενέργειες τις οποίες πραγματοποιήσαμε το μικρό χρονικό διάστημα των δύο μηνών που ασκούμε διοίκηση στο Δήμο του Βύρωνα.


 


 

Περισσότερα

Του Βασίλη Πάγκαλου
Κάθε φορά που η κοινωνία του Βύρωνα, πάει να κάνει ένα βήμα και οργανώνεται για να αντιμετωπίσει ή βελτιώσει την καθημερινότητα ή δείχνει πως αμφισβητεί το κατεστημένο, προβάλουν οι πρόθυμοι. Κινδυνολογούν, διαστρεβλώνουν λες και οι αμφισβητήσεις θίγουν τα ιερά και τα όσια.

Περισσότερα

Toy Βασίλη Πάγκαλου


Παρακολούθησα και παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες προεκλογικά και μετεκλογικά τις αναρτήσεις στο site του δήμου Βύρωνα. Θεωρώ ότι μου πέφτει λόγος και θα μιλήσω για την ιδιοκτησιακή αντίληψη με την οποία χειρίζονται οι υπεύθυνοι την επικοινωνία με τους δημότες.

Περισσότερα

Του Κων/νου Καρακαλπάκη – Καρρά *  


Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει το έργο διάλυσης που ξεκίνησε η κ Διαμαντοπούλου με τις 2000 καταργήσεις σχολείων, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Με στόχο τις 1676 συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων - όπως μας έχει προειδοποιήσει από τον Νοέμβρη του 2013 με τον κρατικό προϋπολογισμό και πριν λίγες ημέρες με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2015-2018 – προχωρά άμεσα  συγχωνεύοντας 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, καταργώντας 15 δημοτικά σχολεία και 30 νηπιαγωγεία. 

Περισσότερα

Της Σταυροπούλου Πόπης


Οι περιφερειακές εκλογές στις 18 Μαίου είναι σημαντικές για το μέλλον της Αττικής αλλά και της χώρας. Νομίζω ότι έχουμε πολλούς λόγους να αισθανόμαστε ήδη νικητές! Έχουμε κατορθώσει σε όλα τα επίπεδα να επιβάλλουμε τη δική μας ατζέντα. 

Περισσότερα

Του Γιάννη Φιλέρη*


Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής το ερώτημα δεν είναι πολύπλοκο. Ούτε υπάρχουν πολλά διλήμματα. Πιο απλά δεν γίνεται. Αποφασίζουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε πίσω. Ψηφίζουμε για ποιον Δήμο θέλουμε, σε ποια κοινωνία προσβλέπουμε. Δεν ψηφίζουμε μόνο για τον Βύρωνα, ή μάλλον, μέσω του Βύρωνα (και της Περιφέρειας Αττικής) στέλνουμε το μήνυμα.

Περισσότερα

Του Χρήστου Σπυρόπουλου*


Τη «μαύρη» πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αποτυπώνουν οι τελευταίες διεθνείς συγκρίσεις του ΟΟΣΑ για την απόδοση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και υγείας όσον αφορά στην πρόσβαση, στην ποιότητα και στις δαπάνες.

Περισσότερα

Του Κώστα Καρρά


     Είναι γνωστό, αλλά δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι συνειδητά επεξεργασμένο στο μυαλό μας, η διαφορά μεταξύ του όρου «δημοτικό σχολείο» και «εκπαιδευτική πολιτική»

Περισσότερα

Του  Άκη Κατωπόδη


Οι μέρες για τις δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και τα ερωτήματα για τα κριτήρια με τα οποία ψηφίζει κανείς σε τοπικό επίπεδο γίνονται πιο επιτακτικά.

Περισσότερα

Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με την «Στάση Βύρωνα», η Άννα-Μαρία Λιμάκη,ο Γιώργος Γεραμάνης και ο Αντώνης Γεωργαντάς στο παρακάτω κείμενο μας μιλάνε γιατί συμμετέχουν και τι «επιδιώκουν» με την συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Πρωτοβουλίας «Στάση Βύρωνα».

Περισσότερα

Του Δημήτρη Κόκκαλη*


Οι Δημοτικές εκλογές ανέκαθεν είχαν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Οι πολίτες ψήφιζαν ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, πιστεύοντας ότι ένας υποψήφιος είχε να προσφέρει περισσότερα από αυτόν που υποστήριζε το κόμμα που ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές. Ακόμα και η προσωπική φιλία ή γνωριμία παίζει ρόλο, όπως και οι οικογενειακές σχέσεις.

Περισσότερα

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου*


Πρωτομαγιά. Εργατική πρωτομαγιά της αλληλεγγύης, κι όχι των ατομικών τροχιών, τις οποίες λυσσούν να επιβάλουν στην κοινωνία οι βρικόλακες του νεοφιλελευθερισμού. Πρωτομαγιά λοιπόν, και στο παρά πέντε της εκλογικής ευθύνης μας ας μου επιτραπεί ένα μνημόσυνο (πολιτικό και θεολογικό αξεχώριστα), για τον άνθρωπο που κάποτε προσπάθησε να καθιερώσει στον εκκλησιαστικό χώρο τη γιορτή του Εργάτη Χριστού. 

Περισσότερα

Του Γιώργου Βελεσιώτη


Στις 18 και 25 Μαΐου  δυο Κυριακές  που όλοι  πρέπει  να  βρεθούμε στις κάλπες. Δυο Κυριακές  που  όλοι  πρέπει  να επιτελέσουμε  το  ύψιστο  δημοκρατικό μας καθήκον  ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

Περισσότερα

Του Χρήστου Σπυρόπουλου


Για να απαντήσουμε στο ερώτημα πρέπει πρώτα από όλα να καθορίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε υγεία, ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν και πως. Μήπως με τον όρο υγεία εννοούμε απλώς την έλλειψη ασθένειας; Σίγουρα όχι.

Περισσότερα

Του Αλέξανδρου Θεοδόση*


Το μεσημέρι της 16ης Απριλίου, μία μέρα μετά από την ανακοίνωση του κ. Σγουρού (υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, τώρα "ανεξάρτητος") να χρίσει τον κ. Χαρδαλιά αντιπεριφερειάρχη με τον συνδυασμό του, έπεσε στα χέρια μου ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο από ακριβό ιλουστρασιόν χαρτί με φωτογραφίες του κ. Χαρδαλιά και του κ. Γώγου.

Περισσότερα

Είναι οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση σημαντικές; Πρέπει κανείς να ενδιαφέρεται για τη γειτονιά του, για τον Δήμο του; Ή μήπως τελικά, “δεν βγαίνει τίποτε” και “όλοι ίδιοι είναι”;

Περισσότερα

"Η πολιτική αυτή που καταστρέφει τη δημόσια υγεία και πλήττει μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους ανέργους θα σταματήσει με την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του λαού."

Περισσότερα

Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου
Αποφάσισα (τολμώ να πω: αποφασίσαμε, μιας και τα θέματα καρδιάς δεν είναι ποτέ υπόθεση του ενός μας) να κατέβω ως υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, γιατί βρισκόμαστε καταμεσής ενός πολέμου.

Περισσότερα

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός ,βάσει νόμου, δημαρχοκεντρικός. Με αυτήν την έννοια ευνουχίζεται στην πράξη η πεμπτουσία της, που είναι οι συμμετοχικές διαδικασίες. Είναι ένας χώρος «εφαρμοσμένης πολιτικής», που αποδέκτης των δράσεων και των υπηρεσιών του είναι ο πολίτης που κρίνει συμπεριφορές της ζωής μας. Πρέπει λοιπόν μέσα στα πλαίσια του νόμου να κάνουμε ανατροπές αυτής της λογικής. 

Περισσότερα

Ο Αλέκος Θεοδόσης, γραμματέας της Δημ. Πρωτοβουλίας "Στάση Βύρωνα" συζητά με τους "Αριστερούς" στην εκπομπή "Αριστερός - Αριστερός και τα σημεία Σ-τιξης"


Μπορείτε να την ακούσετε στο τέλος της σελίδας στην ενότητα "Πολυμέσα" 

Περισσότερα

Η συμμετοχή και ο έλεγχος πεπραγμένων είναι λέξεις «απαγορευμένες» σήμερα στο δήμο μας. Η σημερινή διοίκηση του δήμου απέδειξε με την στάση της όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί, ότι δεν μπορεί αλλά μάλλον ούτε και θέλει να αμφισβητήσει και να διεκδικήσει.

Περισσότερα

Ο Βύρωνας, ευτυχώς, είναι ακόμη μια πόλη που μπορείς να την περπατήσεις. Η καθημερινή διαδρομή μου από την Αγία Σοφίας, ως το Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και μετά από το Στάδιο του Υμηττού, μια ολόκληρη στροφή, με φέρνει σε ένα αθλητικό κέντρο, που συνδυάζεται ιδανικά με ένα κεντρικό σημείο αναφοράς στην καλοκαιρινή πολιτιστική Αθήνα.

Περισσότερα

Την ώρα που η ελληνική κοινωνία εξαθλιώνεται καθημερινά από τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών μνημονιακών μέτρων, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε μιαν ανηλεή επίθεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Περισσότερα

Αυτές οι δημοτικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία σε κάθε καλόπιστο δημότη να αναρωτηθεί: γιατί άραγε γίνονται τόσο μεγάλα έργα, με απευθείας αναθέσεις και αμέσως μετά την κατασκευή τους εγκαταλείπονται; Το ερώτημα υπάρχει και στον λαό του Βύρωνα και θέλει απάντηση! 

Περισσότερα

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως πεδίο συλλογικής δράσης ενεργών πολιτών. Η εποχή των... σωτήρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το άτομο-σωτήρας όσο καλές διοικητικές ικανότητες, όση γνώση και κατάρτιση κι αν διαθέτει, αδυνατεί εκ των πραγμάτων να επιφέρει το αποτέλεσμα της ομαδικής-συλλογικής προσπάθειας.


 

Περισσότερα

Του Αλέξανδρου Θεοδόση*


Στις 9 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο, με μια ομιλία η οποία πέρα από την έντονη συναισθηματική φόρτιση δεν ήταν από καρδιάς αφού την διάβαζε, ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε στον λαό του Βύρωνα την αποχώρηση από τα κοινά.

Περισσότερα