Μεγαλόπνοα τεχνικά έργα σε εγκατάλειψη

Με την ευκαιρία  των Δημοτικών εκλογών καταθέτω ορισμένες σκέψεις για την Τεχνική Υπηρεσία και τα έργα στον δήμο μας με την ελπίδα ότι συμβάλλω στην καλύτερη λειτουργία της.

Μπορεί κάθε καλόπιστος δημότης να αναρωτηθεί: γιατί άραγε γίνονται τόσο μεγάλα έργα, με απευθείας αναθέσεις και αμέσως μετά την κατασκευή τους εγκαταλείπονται; Το ερώτημα υπάρχει στον λαό του Βύρωνα και θέλει απάντηση!

Εάν ανατρέξουμε στους τελευταίους οικονομικούς προϋπολογισμούς του δήμου θα διαπιστώσουμε, ότι ελάχιστα ποσά διατέθηκαν για προμήθεια υλικών συντήρησης. Κι αν έγιναν κάποιοι διαγωνισμοί προμήθειας υλικών, έγιναν το δεύτερο εξάμηνο του έτους με αποτέλεσμα τα συνεργεία συντήρησης του Δήμου να στερούνται εργαλείων και υλικών και στην ουσία είχαμε μία απαξίωση των συνεργείων μας. Αυτή η κατάσταση, επιπλέον, ενισχύει στην συνείδηση των δημοτών την «αντίληψη ιδιωτικοποίησης τομέων» του δήμου μας.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία "Στάση Βύρωνα" και ο υποψήφιος δήμαρχος Άκης Κατωπόδης ως νέα δημοτική αρχή, η πρώτη και βασική φροντίδα μας, θα είναι η σωστή στελέχωση των συνεργείων του δήμου, η έγκαιρη διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας υλικών συντήρησης, κυρίως από τις επιχειρήσεις του δήμου μας, και η προγραμματισμένη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να έχουμε θεαματικά αποτελέσματα με ελάχιστο κόστος.

Δεύτερη βασική φροντίδα μας σαν νέα δημοτική αρχή είναι η συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του δήμου μας.

Είμαστε αντίθετοι στην λογική των «ανενεργών» έργων, όπως π.χ. η μίσθωση χώρου στον Καρέα και η μετατροπή του σε παιδικό σταθμό, με ανάθεση εργολαβίας, και μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει. Την ίδια περίπου τύχη είχε και η παιδική χαρά στην Ιγατίου Άρτης στην περιοχή της Νεράιδας, (προεκλογικό έργο στις εκλογές του 2010) όπου τελικά δεν παραδόθηκε ποτέ στους δημότες της περιοχής, το "Σταθοπούλειο", προσφορά του χώρου από συνδημότισσά μας στον Καρέα, που διαμορφώθηκε με εργολαβία, για χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων και παραμένει αναξιοποίητος από τους δημότες και τον δήμο αλλά έχει δοθεί με απόφαση δημάρχου (?) σε σύλλογο. Το ίδιο συνέβη και με το τμήμα αγωγού ομβρίων υδάτων που κατασκευάστηκε στην περιοχή Ζωοδόχου Πηγής και έμεινε ξεχασμένο στη μέση. Θα μπορούσα να γράψω και για άλλα έργα αλλά η λίστα είναι μεγάλη και χώρος για να γράψω περιορισμένος. 

Είναι γεγονός ότι όλοι μας ζούμε, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως κατ΄ επέκταση και οι προσκείμενοι σε αυτά τα κόμματα, δήμαρχοι αλλά και δημοτικές αρχές όπως και η δική μας, η απερχόμενη δημοτική αρχή Χαρδαλιά – Γώγου.

Είναι καιρός ο βυρωνιώτικος λαός να κάνει το πρώτο βήμα για να εκλέξει αντιμνημονιακές και δημοκρατικές δημοτικές αρχές, όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλους δήμους, έτσι ώστε συνολικά το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο και αυξημένους πόρους.

Ως νέα δημοτική αρχή δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε, ούτε τη μιζέρια μιας μνημονιακής πολιτικής, αλλά ούτε και την «σπατάλη» έργων, υπερβολικής δαπάνης, που η φροντίδα και η συντήρησή τους εγκαταλείπεται αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων τους.

ΥΓ: Η φωτογραφία του άρθρου είναι από την παιδική χαρά στην Ιγνατίου Άρτης, στην Νεράιδα. Σήμερα η κάτοικοι της περιοχής δεν αντικρίζουν αυτή την εικόνα χάρης στην "Στάση Βύρωνα" που έφερε το πρόβλημα στο δημοτικό συμβούλιο και κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι.  

Καραγιάννης Μιχάλης

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος & Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών