Διακήρυξη

Με ήθος και συνέπεια συνεχίζουμε να αλλάζουμε τον Βύρωνα

Η χώρα έχει μπει ήδη σε μια νέα περίοδο, αφήνοντας πίσω της τις μεγάλες δυσκολίες των μνημονιακών χρόνων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν μπροστά μας ιστορικές προκλήσεις που θα σηματοδοτήσουν την κατεύθυνση της παραπέρα πορείας της.

Το μεγάλο δίλημμα «με την πρόοδο ή με τη συντήρηση» που τέμνει αντικειμενικά όλη την πολιτικοκοινωνική ζωή της χώρας, θα επηρεάσει τις εξελίξεις και των δημοτικών εκλογών.

Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα το πρώτο επίπεδο, αποτελεί αντικειμενικά τον πυρήνα της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνικής ζωής. Η λειτουργία ενός Δήμου είναι η πρώτη έκφραση δημοκρατίας με άμεσο αποτέλεσμα στην καθημερινότητα. 

Η βασική αυτή στόχευση, κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής  «Στάση Βύρωνα», ήταν και είναι το θεμέλιο όλων των ενεργειών μας, παρά τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες.

Η εμπειρία και οι κατακτήσεις μας τα πέντε αυτά χρόνια αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για να διευρύνουμε την προσπάθειά μας, αλλά και να εντείνουμε τη δράση μας για την επόμενη τετραετία.

Η οικονομική ανασυγκρότηση που πετύχαμε και η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, αποτελεί προϋπόθεση και εργαλείο για να απαντηθούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στη ζωή της πόλης. 

Μπορούμε πλέον με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας στους ζωτικούς τομείς τοπικών αναγκών: 

 • Καθαριότητα – περιβάλλον – ανακύκλωση, με ουσιαστική βελτίωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών.
 • Υποδομές της πόλης (δρόμοι – πεζοδρόμια – πλατείες – φωτισμός – κυκλοφοριακό), με όρους μακρόπνοου σχεδιασμού και όχι μόνο συντήρησης. 
 • Συνεχής αναβάθμιση εκπαιδευτικών υποδομών, παιδικών σταθμών και όχι μόνο τακτική συντήρηση κτηρίων, για τη δημιουργία κινήτρων – εστιών ζωής για τα παιδιά μας.
 • Υποδομές πρωτοβάθμιας υγείας – ενίσχυση κέντρων κοινωνικής πολιτικής (κοινωνικό φαρμακείο – συσσίτιο - ΚΑΠΗ – παντοπωλείο κ.α.) με όρους αξιοπρέπειας, ουσιαστικής φροντίδας και αλληλεγγύης.
 • Παραπέρα βελτίωση αθλητικών υποδομών και των προγραμμάτων λειτουργίας τους. 
 • Συνέχιση και παραπέρα ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων σε όλους τους τομείς, με όρους ανάδειξης και της τοπικής ταυτότητας πολιτισμού.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των αναγκών χρειάζεται έναν διαρκή αγώνα για περισσότερους πόρους και λιγότερη γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα.

Η αυτοδιοίκηση του αύριο δεν μπορεί να μοιάζει σε τίποτα με το χθες. Η απλή αναλογική, δηλαδή η περισσότερη δημοκρατία, δεν είναι πλέον αίτημα της αριστεράς, αλλά μια νέα πραγματικότητα μετά την ψήφιση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι».

Επειδή η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί ως θεσμός ουσιαστικής δημοκρατίας, αποκέντρωσης και λαϊκής συμμετοχής, με την απλή αναλογική δημιουργείται το κατάλληλο περιβάλλον για συμμαχίες στη βάση των προβλημάτων και των προγραμμάτων.Στην αυτοδιοίκηση του αύριο έχει χώρο η διαφορετικότητα, η δημιουργικότητα και οι κοινές πρωτοβουλίες με ενεργές δυνάμεις της πόλης για την βελτίωση της καθημερινότητας.

Είναι φανερό, πως πολλοί θα ισχυριστούν ότι είναι υπέρ της συμμετοχής και της δημοκρατίας. Όμως είναι επίσης γνωστό ποιοι πολιτικοί χώροι ψήφισαν τη διευρυμένη δημοκρατία της απλής αναλογικής, αλλά και ποιοι την πολέμησαν. Ποιες παρατάξεις απέδειξαν στην πράξη ότι πιστεύουν στις συναινέσεις και ποιες τις επικαλούνται χωρίς να τις πιστεύουν.

Η πρόκληση για όλους μας είναι μεγάλη. Είναι μια ιστορική ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες της πόλωσης, της παραταξιοποίησης, της στείρας άρνησης και καταγγελίας και να αναζητήσουμε συγκλίσεις με βάση τα προβλήματα, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο δημοκρατικό πολιτισμό για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο Βύρωνας, θεωρώντας ότι όλες και όλοι έχουν θέση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης μας.

Είναι προφανές ότι ο δήμος μας πρέπει να πρωτοστατεί σε αγώνες για τα μεγάλα ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή όλων:

 • Ενάντια σε φαινόμενα ρατσισμού και ακροδεξιού εθνικισμού, με σεβασμό στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων
 • Ενάντια στη ανεργία και την εργασιακή υποβάθμιση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων
 • Ενάντια σε πολιτικές λιτότητας, και φτωχοποίησης των εργαζομένων 
 • Στήριξη φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, με αλληλεγγύη και συνεργασία
 • Προστασία και στήριξη προσφύγων και μεταναστών

Μεγάλο ζητούμενο για τη νέα περίοδο, όπου χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, παραμένει το άνοιγμα του Δήμου σε όλους τους πολίτες, η στενότερη συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς, η προσπάθεια ενεργοποίησης των πολιτών στη διεκδίκηση λύσεων σε βασικά προβλήματα μαζί με την δημοτική αρχή.

Η αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων θα παρουσιαστεί στο πρόγραμμα του συνδυασμού που θα προέλθει από θεματικές συζητήσεις με του δημότες και τους φορείς της πόλης. 

Αλλάζουμε τον Βύρωνα με ήθος και συνέπεια

Δημοτική πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα»