"Ίσως και να ζηλεύουν"

Είναι προφανές, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν σε ένα διαφορετικό πολιτικό κλίμα. Η πολιτική κατάσταση θα είναι ριζικά διαφορετική. Η αυτοδιοίκηση θα έχει διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο και ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα επηρεάσει- αλλάξει τα δεδομένα στους δήμους. Ξεκινάει μία πορεία ουσιαστικής αποκέντρωσης ,με ισχυρή αυτοδιοίκηση, που θα στηρίξουν ευρύτερες προοδευτικές συσπειρώσεις. Με κύριο στόχο να εκφράζεται η θέληση των πολιτών στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αντί να συζητούμε τα τι και τα πως των μέτρων αυτών, σε μία κοινωνία που αλλάζει ραγδαία, οφείλουμε να απαντήσουμε σε ανακοινώσεις της συμφοράς, δηλώσεις και άρθρα με λαίμαργους και πιασάρικους χαρακτηρισμούς. Έχει κάτι από μαύρο χιούμορ αυτό που ζούμε τελευταία στο Βύρωνα.

Καταρρέει ο δήμος, τα οικονομικά του σε δύσκολη κατάσταση, δεν γίνεται τίποτα, κοροϊδεύουν και εξαπατούν τους δημότες. Ακόμη, επικίνδυνες οι κερκίδες στο Θέατρο Βράχων (ενώ γνωρίζουν ότι υπάρχει στατική μελέτη της τεχνικής υπηρεσίας). Τα βράχια των νταμαριών άκρως επικίνδυνα (σε εξέλιξη μελέτη του ιγμε). Εγκαλείται ο πρόεδρος της Δημ. Επιχείρησης για αντεργατική πολιτική, από το σωματείο εργαζομένων του δήμου γιατί "δεν επιθυμεί να καταβάλει τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας", (αναγνωρίζοντας ότι είναι δημόσιο -λες και αν επιθυμούσε θα μπορούσε να τα καταβάλλει).

Επικεφαλής παράταξης καταγγέλλει για αδιαφάνεια τη Δημoτική Επιχείρηση, το θέατρο βράχων, το φεστιβάλ μπίρας κ.ά, αδειάζοντας τους συνεργάτες του στα αντίστοιχα συμβούλια, που δεν έχουν εγείρει ποτέ ανάλογο θέμα.

Ζούμε, και συγκλήσεις ιστορικές στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόταση- ψήφισμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ψηφίζεται από τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Το αστείο είναι, ότι ζητούν την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ από το 2010 και μετά.

Και τέλος, στη φιλόξενη εφημερίδα σας δημοτικός σύμβουλος -ο φίλος μου ο Σωτήρης- μας λέει ότι, "οι εργαζόμενοι μειώθηκαν πάνω από 50% (έχουν μείνει σχεδόν οι μισοί!!!) και περίπου στο ίδιο ποσοστό μειώνονται οι μισθοί τους. Με λίγα λόγια τα έξοδα του δήμου μειώνονται στο ένα τέταρτο!!! σε σχέση με προηγούμενα χρόνια" (τα θαυμαστικά για το συλλογισμό και το συμπέρασμα-δε βγαίνουν τα νούμερα κουμπάρε). Ακόμη, ισχυρίζεται ότι "δεν μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη" , (υπάρχουν μειώσεις, και σε ευπαθείς ομάδες. Δεν θυμάται καλά). Συνεχίζουμε, ".......θα μπορούσε να προσλάβει εργαζόμενους...πράγμα όμως που δεν έκανε…καλύπτει άλλες ανάγκες.. αναρωτιούνται όλοι όσοι ασχολούνται με τα δημοτικά θέματα… γιατί δεν γίνονται προσλήψεις", (ήδη έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο 21 άτομα στον τομέα της καθαριότητας -Σε αυτό το δ.σ απουσίαζε φαίνεται).

Έμαθα επίσης ότι ο δήμος λειτουργεί ως κερδοσκοπικός μηχανισμός (Αλήθεια, μοιράζει μέρισμα? Σε ποιους?). Και ότι "φόρτωσε τα οικονομικά βάρη της θητείας της (μα δεν πήρε κανένα νέο δάνειο) στην επόμενη δημοτική αρχή". Επειδή έκανε ότι κάνει το κάθε Κράτος, Δήμος, επιχείρηση, ιδιώτης που χρωστάει. Διαπραγμάτευση για μείωση επιτοκίου, παράταση αποπληρωμής, καλλίτερους όρους δανειακών υποχρεώσεων. Παρεμπιπτόντως η επόμενη θητεία είναι 4ετής και όχι 5ετής.

Αυτή είναι η προσέγγιση όχι μόνον του φίλου μου Σωτήρη, αλλά και Δημοτικών συμβούλων που έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τα οικονομικά στοιχεία του δήμου. Γνωρίζουν, ότι ο δήμος παρελήφθη εξαντλημένος χρεοκοπημένος και υπό διάλυση. Κατακόκκινος, στην πρώτη χειρότερη ομάδα της επικρατείας. Με 25χιλ. ταμείο, χρέη πάνω από 20 εκ. ευρώ και οφειλές σε προμηθευτές 4 εκ. ευρώ.

Έβαζαν στοίχημα πότε θα σταματήσουν οι πληρωμές των μισθών και άλλων υποχρεώσεων. Τον Οκτώβριο? Τον Νοέμβριο? Το αργότερο τον Δεκέμβριο. Δυστυχώς γι αυτούς τίποτα φριχτό δεν συνέβη. Όλα πληρώθηκαν στην ώρα τους. Τα δάνεια ρυθμίστηκαν. Τα χρέη προς τους προμηθευτές έχουν μηδενιστεί. Επιπλέον έχει δημιουργήσει ένα μαξιλάρι 3.5εκ. Και η λειτουργία του Δήμου, η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και γενικότερα ότι συμβαίνει στο Δήμο σήμερα, δεν έχει τίποτα κοινό με το χθες.

Ποιοι ασκούν αυτού του επιπέδου κριτική? Οι πρώτοι, είναι υπερασπιστές συμφερόντων. Οι δεύτεροι, εκμεταλλεύονται χαλαρές συνειδήσεις, άγνοια, σπέρνουν φανατισμό και μισαλλοδοξία. Υπάρχουν και οι εκ΄γενετής μπουμπούνες. Σήμερα λοιπόν, που όλοι μας έχουμε ξεκουφαθεί από τις φωνές τους, τις απειλές και τις συκοφαντίες τους, γεννιέται ο νέος Βύρωνας. Είναι υγιής, δυνατός με όραμα και δυνατότητες. Πρώτη φορά εκτελούνται έργα στην πόλη μας από ίδια κεφάλαια. Εκπονούνται μελέτες, υπάρχει σχέδιο, έλεγχος στόχος.

Πολύ οδυνηρή γέννηση, εν μέσω τριγμών των παλιών μοντέλων και των φανταχτερών εγκαινίων, που άφησαν μία σάπια παράγκα, πνίγοντας το δήμο και τους δημότες τα χρέη. Τι να πεις όμως για την αντιπολίτευση . Δεν τους βρίσκεις πουθενά.

Οργώνουν το Βύρωνα, σκορπούν χαρτιά, βγάζουν ανακοινώσεις, καταγγελίες, ψεματούρες, απειλές. Ο λαϊκισμός επικρατεί. Με πονηράδα, τη δημιουργία εχθρών και εντύπωσης ότι όλοι ασχολούνται μαζί τους κολακεύονται. Αφού ψοφάνε για επίδειξη.

Καγχάζοντας, χαμογελώντας, πουλώντας εξυπνάδες - χαριτωμένα και like στο Facebook με πρώην δημάρχους, παραποιώντας την αλήθεια, υποτιμώντας το πρόβλημα, μηδενίζοντας την προσπάθεια, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Αδιαφορώντας για το σύνολο. Μακριά από το λαό. Δεινόσαυροι του "εγώ' στην εποχή του "εμείς". Έχουν αποτύχει σε όλες τις εκτιμήσεις, δεν έχουν προσφέρει σχεδόν τίποτα στην πόλη και θέλουν να γίνουν οι ρυθμιστές στο Βύρωνα. Βασανίζονται από την αντίθεση ελπίδων, επιθυμιών και πραγματικότητας. Στη χώρα, που όλοι είναι συνηθισμένοι στο "όλα αγοράζονται κι όλα πουλιούνται", τους θεωρούν όλους πουλημένους. Θεωρούν - απαιτούν να είναι όλοι κηλιδωμένοι. Δεν μπορούν να φανταστούν άνθρωπο τίμιο. Ίσως και να ζηλεύουν. Σίγουρα τους εξοργίζει. Ευτυχώς ο κόσμος δημιουργήθηκε με τα έργα και όχι με τα λόγια.

Αντιπολίτευση πάντως, στις νέες συνθήκες δεν γίνεται με την άκριτη και δογματική υπεράσπιση του παρελθόντος. Και η αριστερά θα γίνει αναχρονιστική δύναμη αν εκφράζει με τις θέσεις της τη δυσαρέσκεια, που προκύπτει από αλλαγές, που έχουν καταστεί αναπόφευκτες. Εν τέλει, είναι φοβερό πράγμα να ξεχνάει κανείς. Γιατί όταν ξεχνάς και σε παίρνει το ποτάμι και σε σέρνει ο ποταμός… σε θολά νερά σε οδηγεί. Και είναι άδικο να βλέπεις μία συκοφαντία όταν επαναλαμβάνεται χίλιες φορές να παίρνει τη θέση της αλήθειας. Γιατί η αληθινή, αμερόληπτη και αντικειμενική αλήθεια είναι ότι έπεσε το βάρος σε αυτή τη δημοτική αρχή να εξυγιάνει και να αναστήσει το Βύρωνα.

Λίγη ευαισθησία λοιπόν, δεν βλάπτει κύριοι. Εμείς, με τις πράξεις και τις ιδέες μας θέλουμε να ενώσουμε όλο το λαό του Βύρωνα. Περιμένουμε, ελπίζουμε, σπρώχνουμε το άρμα του Βύρωνα να πάει λίγο μπροστά.

Βασίλης Πάγκαλος
Μέλος της Γραμματείας της
Δημοτικής πρωτοβουλίας "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ"

Η φωτογραφία αλιεύτηκε από το earthsky.org.