Στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών

Παράλληλα με τη διάλυση και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η υλοποίηση του σεναρίου για «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΥΥ ως συστήματος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, είναι πια γεγονός.

Ήδη κατά τα τέσσερα χρόνια της μνημονιακής καταιγίδας, εκτός από την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας, οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά με την επιβολή συμμετοχής 15% στις εξετάσεις, με εισιτήριο στα νοσοκομεία, με αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα, με την επιβολή ενός ευρώ ανά συνταγή και με την διαφαινόμενη επιβολή 5 ευρώ για την επίσκεψη και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερα χρηματοδοτούμενες στη ζώνη του ΟΟΣΑ και στην ΕΕ. Με την ανεργία να φτάνει το 30% και με περισσότερα από 3 εκατομμύρια συμπολίτες/ισσές μας ανασφάλιστους/ες κάθε περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια Υγεία που σχεδιάζουν κυβέρνηση – τρόικα θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού.

Οι συστηματικές αντικοινωνικές παρεμβάσεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης καθ' υπόδειξη της τρόικας στον τομέα της υγείας, έχουν την "τιμητική" τους και στο νέο πολυνομοσχέδιο “σκούπα” των περισσότερων από 200 σελίδες που κατατέθηκε στη Βουλή για να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές εντός τριών ημερών.

Οι αντικοινωνικές αυτές παρεμβάσεις έχουν στόχο:

  1. να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες,
  2. να πλήξουν τον επιστήμονα φαρμακοποιό και το ελληνικό φαρμακείο της γειτονιάς υπέρ των μεγάλων συμφερόντων
  3. να απορρυθμίσουν ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία, θέτοντας σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους οδηγούς ασθενοφόρων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και άλλων υπηρεσιών.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι με τα μέτρα που προωθούνται:

θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων μονοπωλιακές καταστάσεις στην αγορά του φαρμάκου με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ποιότητα, χιλιάδες μικρά φαρμακεία θα κλείσουν, στα δημόσια νοσοκομεία, επιδεινώνοντας τις ήδη τραγικές ελλείψεις στην περίθαλψη των νοσηλευομένων, θα μείνουν στον αέρα οι εσωτερικές διακομιδές ασθενών, οι αιμοδοσίες, τα δρομολόγια για μεταφορά υγειονομικού υλικού, εξετάσεων, τροφίμων κ.ά

Η πολιτική αυτή που καταστρέφει τη δημόσια υγεία και πλήττει μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους θα σταματήσει με την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του λαού.

Είναι φανερό πως η λύση στα προβλήματα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών.

Χρήστος Σπυρόπουλος

Χειρούργος Ουρολόγος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη"Στάση Βύρωνα"