Ας γίνω εγώ ο κακός,

αλλά να πούμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη. (αναδημοσίευση από ΖΩ2)

 Πριν πέντε χρόνια η χώρα μας βούλιαζε στην κρίση, ήταν ουσιαστικά πτωχευμένη. Οι αντιπροσωπευτικοί   θεσμοί είχαν υποβαθμιστεί απελπιστικά, το δημόσιο έλλειμμα ήταν υπέρογκο, το χρέος της χώρας μη   βιώσιμο, η ανεργία στο 30% ,των νέων 50%.

 Στο Βύρωνα η εικόνα ήταν ανάλογη. Το ταμείο μηδενισμένο, τα δάνεια στα είκοσι εκατομμύρια , τα χρέη σε   προμηθευτές κάλπαζαν προς τα τέσσερα εκατομμύρια, τα ληξιπρόθεσμα καθιστούσαν το δήμο κακοπληρωτή   και αφερέγγυο. Οι δικαστικές  υποθέσεις, κυρίως οικονομικής φύσης, πάνω από 150, οι υπηρεσίες να   υπολειτουργούν, οι υποδομές διαλυμένες. Οι προϋποθέσεις για βελτίωση εκμηδενισμένες και ένα σκαλί πριν   την πτώχευση.

 Όλα αυτά δεν ήταν τυχαία, ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν.   Πολιτικών, που εφάρμοσαν αυτοί που κουνάνε σήμερα το δάχτυλο  στη Χώρα και στο Δήμο. Όλοι αυτοί, που   τάχα ανησυχούν για την πορεία του Δήμου και ζητούν υποστήριξη. Δηλαδή, οι δυνάμεις που έβαλαν θηλιά στο Βύρωνα έρχονται ως σωτήρες. Και μάλιστα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Γιατί αυτά που υπόσχεστε σήμερα δεν τα κάνατε δώδεκα χρόνια που ήσασταν στο Δήμο. Δεν ρωτάμε, γιατί δεν πρόκειται να πάρουμε απάντηση. Αν είστε ειλικρινείς πρέπει να πείτε ότι «δεν μας επιτρεπόταν καμία πρωτοβουλία και κάναμε ότι μας υπαγόρευε το αφεντικό». Επειδή δεν πρόκειται να το δεχθείτε δεν έχει νόημα η συζήτηση.
Θίχτηκαν μάλιστα κάποιοι από την κριτική μας, πρώην ανεξάρτητοι, που σήμερα διαγωνίζονται - σφάζονται για το χρίσμα - δακτυλίδι της Νέας Δημοκρατίας. Τα είδαμε λοιπόν τα χαΐρια σας, όταν επί της δωδεκαετούς δημαρχίας του κου Χαρδαλιά είχατε επιβάλει καθεστώς φίμωτρου και αυτολογοκρισίας αρκούμενοι στα ψιχουλάκια που μοίραζε ο δήμαρχος. Κάνοντας τα στραβά μάτια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του Δήμου, την αδιαφάνεια στα νομικά πρόσωπα και τη δημοτική επιχείρηση και την υπερχρέωσή του  καθιστώντας τον στο κόκκινο και στη χειρότερη δεκάδα πανελληνίως. Με πρωτιές στα χρέη και τα πρόστιμα.
Γνωρίζει λοιπόν ο Βύρωνας το παρελθόν σας και θα αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα παλινόρθωσης. Οι μνήμες είναι νωπές, οι πληγές ακόμα ανοιχτές. Οι δημότες θα συντηρήσουν την ελπίδα και θα δυναμώσουν τις αλληλέγγυες κοινωνικές δομές. Δεν θα επηρεαστούν από τις ακριβές προεκλογικές εκστρατείες σας και τις πληρωμένες καταχωρήσεις. Όσα ονειρευτήκαμε, όσα πετύχαμε και όσα δεν καταφέραμε να πετύχουμε ως δημοτική αρχή, περιμένουν την κρίση των Δημοτών και την νηφάλια ιστορική αποτίμηση.
Είναι ακόμη νωρίς, αλλά φαίνεται ότι η εξυγίανση του Δήμου σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και το σημαντικό έργο που έγινε, αποτελούν τη βάση που θα στηριχθούν οι παρεμβάσεις για τον πλήρη μετασχηματισμό του Δήμου.
Ο Βύρωνας από πτωχευμένος θα γίνει σύγχρονος και κοινωνικά δίκαιος Δήμος. Αλλά δεν θα γίνει από εσάς. Εσείς είχατε την ευκαιρία και αντ’ αυτού τον διαλύσατε. Άλλοι θα βρουν τις λύσεις. Και αυτούς εγώ υποστηρίζω. Κριτικά και εναγωνίως. Γιατί εσείς, μπορεί να αλλάξατε αρχηγούς αλλά τα μυαλά είναι ίδια.

Καμιά έκπληξη ... 

Από την άλλη έχουμε φτάσει στο σημείο όπου κανείς δεν μπορεί να σοκάρει πια κανέναν. Όταν ξεφτίζουν οι άνθρωποι, οι ιδέες, όταν το εγώ φουσκώνει, όταν οι διαφορές προσωποποιούνται, τότε φαίνεται να μην νοιάζεται κανείς για τα περασμένα. Πολύ περισσότερο ένας καλλιτέχνης, που επινοεί και οραματίζεται νέες διαστάσεις, δεδομένα, πραγματικότητες. Που η φαντασία του πλάθει  το γαϊτανάκι των αναπόδεικτων υποθέσεων. Και ψάχνοντας κάτι σε λάθος κατεύθυνση, βρίσκεται χαμένος σε θολά νερά. Ανέκαθεν βέβαια, οι καλλιτέχνες ξεγελιούνται πάντα από μεγάλες πόζες που κρύβουν ασήμαντους ρόλους. Δυστυχώς, καταλήγουν να γίνονται συνένοχοι στο παιχνίδι άλλων.
Παρ’ όλα αυτά δεν παύει βέβαια να είναι φίλος ο Λουκάς ο Θάνος, όπως βέβαιο είναι και ότι όταν τελειώσουν όλα αυτά, θα τα θυμόμαστε και θα γελάμε μαζί με το κάζο που έπαθε.
 
Έχουμε και τον Σωτήρη που με τα σάλια μέχρι το πάτωμα  έσπευσε να δηλώσει (ως πρώην μέλος της ΛΑΕ, πρώην της Στάσης, ultra αριστερός, και νυν ανεξάρτητος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της μοναδικής ‘’ανεξάρτητης’’  υποψήφιας Δημάρχου) ότι καλός, ηθικός και νοικοκύρης ο Δήμαρχος, αλλά δεν μας κάνει.  Θέλει ικανό, όπως λέμε ‘’ισχυρή υπογραφή και όνομα’’; Και όλα αυτά τα δηλώνει στο προεκλογικό έντυπο του κου Γώγου, ως μοναδικός υπογράφον άποψη, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του κου Γώγου. Λέτε να έχουμε «παρά φύσιν» συγκλήσεις και συμμαχίες; Δεν ξέρω, με στεναχωρεί μόνο ότι η γενίκευση αυτών των συμπεριφορών οδηγεί στην απάθεια. Όλοι το ξέρουμε αυτό.
 
Βασίλης Πάγκαλος
Μέλος της Γραμματείας ‘’ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ’’