Ορισμένες σκέψεις του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης για το άρθρο του κ. Γώγου

Ορισμένες σκέψεις και ερωτήματα

του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

με αφορμή το άρθρο του κ.Γώγου

 

Βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση με πρωτόγνωρη για την μεταπολεμική Ελλάδα έκταση και ένταση: 1.500.000 άνεργοι, πάνω από 300.000 νοικοκυριά χωρίς καθόλου εισόδημα, 600.000 παιδιά που υποσιτίζονται, πάνω από 3.000.000 ανασφάλιστοι πολίτες χωρίς πρόσβαση σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης, βιώνει τα αποτελέσματα ενός πολέμου. Βιώνει τα αποτελέσματα μιας ξενόφερτης σχεδίασης και ξενόδουλης υλοποίησης μνημονιακής πολιτικής. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε ένα ευνομούμενο κράτος προϋποθέτει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης που δεν μπορεί να εξαρτάται από το ύψος της κερδοφορίας της οικονομικής ολιγαρχίας.

Σήμερα, σε αυτές τις κοινωνικά κρίσιμες συνθήκες,η κοινωνική πολιτική μας είναι ίσως περισσότερο καθοριστική από ποτέ. Θα μετρηθούμε στη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων τα οποία ίσως ποτέ άλλοτε ως τώρα δεν είχαν τόσο σαφές ταξικό και πολιτικό πρόσημο.  

 

Ο  κ. Γώγος  σε ένα από τα άρθρα του (Μαθαίνουμε…..Βιώνουμε…) μας ασκεί κριτική  και μας ειρωνεύεται για μια σειρά ενέργειες τις οποίες πραγματοποιήσαμε το μικρό χρονικό διάστημα των δύο μηνών που ασκούμε διοίκηση στο Δήμο του Βύρωνα.

 

Εμείς θα απολογηθούμε στο λαό Βύρωνα -και μάλιστα σύντομα- για τα όσα μέχρι τώρα έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε στους τομείς εύθυνης μας. Έπειτα απο διαβούλευση με φορείς και κινήματα πολιτών έχουμε καταλήξει και άμεσα θα παρουσιάσουμε το αναλυτικό σχέδιο δράσης μας.

 

Θα θέλαμε όμως να υποβάλλουμε ορισμένες ερωτήσεις στον κ. Γώγο. Ερωτήσεις που θέτουν και πολλοί συνδημότες και συνδημότισσές μας:

 

  • Γιατί, αφού θεωρείτε  τόσο σημαντικό θεσμό το ΚΕΠ Υγείας, δεν ξεκινήσατε τη δραστηριότητα, του, παρόλο που o πρώην δήμαρχος υπέγραψε τη συμμετοχή  του Δήμου στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2013;
  • Αφού αναφέρετε ότι έχασε η πόλη μας, λόγω των δικών μας ενεργειών  το τελευταίο δίμηνο, την ευκαιρία δεκάδων δράσεων, μπορείτε να μας εξηγήσετε τις ευκαιρίες  που αξιοποιήσατε τους τελευταίους  11 μήνες;
  • Ειναι εύκολο να μας ενημερώσετε για τον προυπολογισμό του προγράμματος ΚΕΠ Υγείας και ποιό ποσό απο αυτό αντιστοιχεί στο Δήμο;

 

Σε ό,τι αφορά τις δεκάδες δράσεις και δραστηριότητες που υποτίθεται θα μας προσέφερε η συμμετοχή μας στο ΚΕΠ Υγείας, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι αρκετές από αυτές έχουν υλοποιηθεί και άλλες έχουν προγραμματιστεί προς υλοποίηση από το τμήμα υγείας του Δήμου μας χωρίς καμιά βοήθεια από το περίφημο ΚΕΠ.

 

Ενδεικτικά σας παραθέτω ορισμένα στοιχεία που δείχνουν πρώτον τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιηθεί, που προγραμματίζονται και που θα υλοποιηθούν από το τμήμα Υγείας του Δήμου μας το προσεχές διάστημα και δεύτερον την δραστηριότητα που έχει προγραμματιστεί και θα υλοποιηθεί από το διαδημοτικό δίκτυο.

             

                Α.Από το τμήμα Υγείας του Δήμου

1. Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελοντικής αιμοδοσίας.

2. Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση σχετικά με τις αγγειοπάθειες με ομιλήτρια την

    καθηγήτρια κ.Σιγάλα.

3. Ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος σακχάρου για τους ηλικιωμένους των ΚΑΠΗ.

4. Εγκρίθηκε απο την Διοίκηση του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ η προτασή μας για δωρεάν  

    προληπτικό έλεγχο μαστού.

5. Αναμένουμε από τον Διευθυντή της κλινικής αναπνευστικής ανεπάρκειας του  

νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ κ.Βελδέκη τις ημερομηνίες (αφού καθοριστούν οι εφημερίες της κλινικής) για τις διαλέξεις σχετικά με την γρίπη (Δεκέμβριος), σχετικά με το κάπνισμα και τη ΧΑΠ (Ιανουάριος) καθώς και το πότε θα πραγματοποιηθεί ο προληπτικός σπειρομετρικός έλεγχος.

6. Βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού ο προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα  

    σχολεία.

7. Αναμένουμε απάντηση σχετικά με τον προγραμματισμό ελέγχου των παιδιών σε  

    σχέση με την κύφωση και τη σκολίωση.

8. Εχουμε συμφωνήσει με την επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του    

Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου τη πραγματοποίηση  προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου και προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων, πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο. Απομένει ο καθορισμός ημερομηνίων και των λεπτομερειών για την υλοποίηση.

 

                 Β.Από το διαδημοτικό δίκτυο

    Έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τίτλο «Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη

χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων», με ομιλήτρια την κυρία Κατερίνα Μασγάλα παθολόγο επιμελήτρια Α' στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας.

 

Ορισμένες ακόμη ερωτήσεις προς τον κ. Γώγο:

  • Γιατί αφού θεωρείτε τόσο σημαντικό θεσμό το εθνικό διαδημοτικό δίκτυο υγειών πόλεων δεν φροντίσατε ο Δήμος να πληρώσει τη συνδρομή του για το 2013 και το 2014; Η μη πληρωμή είχε σαν αποτέλεσμα να μην μας επιτραπεί  η πλήρης συμμετοχή των εκπροσώπων του Δήμου στην πρόσφατη γενική συνέλευση.
  • Μπορείτε να μας ενημερώσετε τι απέγιναν οι έντεκα εξειδικευμένοι εργαζόμενοι του τμήματος κοινωνικής πολιτικής και γιατί δεν υποβάλλατε νέα αίτηση για πρόσληψη νέων εργαζομένων στις αρχές του 2014, όπως έκαναν δεκάδες άλλοι δήμοι;

 

Ειρωνεύεστε την στελέχωση της κοινωνικής υπηρεσίας,καμμία ομως κουβέντα για την αδιαφορία που επιδείξατε για την πρόσληψη προσωπικού.

Επειδή η ενημερωσή σας είναι λειψή ιδου η μέχρι τωρα στελέχωση του τμήματος κοινωνικής πολιτικής:

Μια κοινωνική λειτουργός, μια κοινωνιολόγος, μια ψυχολόγος, μια νηπιαγωγός, ένας εργοθεραπευτής και μια διοικητική υπάλληλος. Είναι αλήθεια ότι μας λείπει ακόμη προσωπικό, θα προσπαθήσουμε όμως περισσότερο, έχοντας εμπιστοσύνη στο υφιστάμενο δυναμικό του Δήμου.

 

  • Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί οχι μόνο δεν στηρίξατε καμία πρωτοβουλία πολιτών, που είχε  σα σκοπό την έκφραση αλληλεγγύης προς ευπαθείς ομάδες  πολιτών αλλά τις πολεμήσατε ΟΛΕΣ;
  • Εφόσον θεωρείτε  την προμήθεια των ΚΑΠΗ με είδη καθαρισμού, αναλώσιμων κ.λπ. άνευ σημασίας και ειρωνεύεστε αυτή την προσπάθεια (μόνο έτσι εξηγείται η μη τροφοδοσία για 4 μήνες,τους τελευταίους της θητείας σας), θα θέλατε να παραστούμε σε μια συνέλευση εργαζομένων και μελών για να τα εξηγήσετε καλύτερα; Προς ενημέρωσή σας, οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΗ Καρέα σφουγγάριζαν το καλοκαίρι το πάτωμα με ξύδι και αγόραζαν καφέ και ζάχαρη με χρήματα δικά τους για να τ προσφέρουν στους ηλικιωμένους.
  • Ο προμηθευτής πετρελαίου αρνείται , όπως αρνούνται και δεκάδες άλλοι προμηθευτές του δήμου, να μας προμηθεύσει με πετρέλαιο θέρμανσης αν δε ξεχρεώσουμε τα χρέη που έχει ο Δήμος  προς αυτόν από το 2013. Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, μήπως έχετε κάποια ιδέα για τη θέρμανση στα ΚΑΠΗ;
  • Αν κατάλαβα καλά στο άρθρο σας, προτείνετε να πεταχτούν στα σκουπίδια τα φάρμακα που έληγαν  στο δημοτικό ιατρείο-φαρμακείο -το οποίο το τελευταίο τρίμηνο της θητείας σας ουσιαστικά διαλύθηκε- αντί να διατεθούν μέσω του κοινωνικού φαρμακείου σε πολίτες που τα είχαν ανάγκη;
  • Μπορείτε να μας εξηγήσετε γιατί δεν κάνατε αίτηση ώστε να πάρει και ο δήμος μας το επιδοτούμενο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι για το 2014 και το οποίο με τελευταία απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών παρατείνεται για ένα χρόνο δηλαδή ως το τέλος του 2015; Δυστυχώς ο Δήμος μας αποκλείστηκε απο το πρόγραμμα και για το 2015, όπως μας δήλωσε  ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών και έχετε τεράστιες εύθυνες για αυτό!

 

Επίσης, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μην καπηλεύεστε το σημαντικό έργο της Εκκλησίας, ότι τάχα δηλαδή προσφέρατε γεύματα. Δεν προσφέρατε γεύματα κ. Γώγο. Παραλαμβάνατε  τα προϊόντα που παραχωρούσαν οι παραγωγοί  του «Χωριού Παραγωγών» και τα παραδίδατε στην εκκλησία και σε απόρους. Συγχωρέστε την άγνοιά μου και ενημερώστε με μέσω ποιας διαφανούς διαδικασίας τα διανείματε. Έχω την ενημέρωση οτι η διανομή προιόντων σε απόρους ξεκίνησε 4 μήνες πριν τις εκλογές. Περιμένω την διάψευσή σας.

 

Τέλος, είμαστε ριζικά αντίθετοι με τον νόμο Καλλικράτη και θα παλέψουμε για την κατάργησή του. Η ρύθμιση που επιτρέπει στην απερχόμενη διοίκηση να παραμείνει για ένα τρίμηνο είναι ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει την παραπάνω εκτίμησή μας. Γιατί αυτή η παράταση τελικά χειροτερεύει την κατάσταση στους Δήμους.

 

Χρήστος Σπυρόπουλος

Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης

Δήμος Βύρωνα