Όταν το άσπρο γίνεται μαύρο

Η «Στάση Βύρωνα» κέρδισε τις εκλογές με ένα πρόγραμμα, (η μόνη που δημοσίευσε προεκλογικά ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλες τις δραστηριότητες του Δήμου), που κοινοποίησε στους δημότες με το σύνθημα «Ξεμπερδεύουμε με το παλιό». Η καμπάνια είχε απήχηση στους πολίτες, εξαιτίας του ότι το «νέο» που ευαγγελιζόταν είχε το εχέγγυο του ηθικού πλεονεκτήματος. Επίσης, έγινε σαφές ότι ήταν η μόνη παράταξη που μπορεί να διαχειριστεί το δήμο ως εργαλείο και όχι ως λάφυρο. Βεβαίως το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι δεδομένο και πρέπει να επιβεβαιώνεται στην πράξη καθημερινά.

Με αυτό το σκεπτικό η Δημοτική Αρχή δημοσιοποίησε το διετή απολογισμό της και οργάνωσε πέντε (5) μεγάλες συγκεντρώσεις σε αντίστοιχες γειτονιές του Βύρωνα. Μια καινοτόμος δράση καθώς ουδέποτε έγινε κάτι αντίστοιχο στο δήμο μας. Σ’ αυτές τις εκστρατείες ενημέρωσης έγινε εκτενής συζήτηση για τοπικά αλλά και για γενικότερα προβλήματα της πόλης. Εκφράστηκαν αιτήματα, ασκήθηκε κριτική, προτάσεις και απόψεις για την καθαριότητα, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη διάθεση και το σχεδιασμό του εργατικού δυναμικού και των υπηρεσιών του δήμου, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό. Οι δημότες είδαν θετικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ζητώντας την επανάληψή της σε τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να καταστεί θεσμός. Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό αποτελεί και επιθυμία της Δημοτικής Αρχής ώστε να καθορίζονται οι προτεραιότητες της διοίκησης και να ασκείται έλεγχος στα πεπραγμένα. Ανέφερε επίσης ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η μόνη εγγύηση για επιτυχία είναι η ενεργή παρουσία των δημοτών σ’ όλη την κλίμακα προγραμματισμού, λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων. Με αυτές τις διαδικασίες διερευνώνται και αξιολογούνται από κοινού τα προβλήματα της πόλης, ώστε να επιλέγονται οι πιο κατάλληλες λύσεις.

Η Δημοτική Αρχή επιζητεί την καλόπιστη κριτική, τη διαφορετική άποψη, τις προτάσεις, τις διαδικασίες δηλαδή εκείνες που προωθούν τον ουσιαστικό, εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο διάλογο, την πολυφωνία και τον πλουραλισμό χωρίς αποκλεισμούς, τη δύναμη της παρέμβασης των δημοτών, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί προεκλογικά. Και το αποδεικνύει στην πράξη.

Πώς γίνεται λοιπόν κάποιοι να ενοχλούνται, να κριτικάρουν και να απαξιώνουν αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουν μάλιστα σχέση με την επαφή, την ενημέρωση και την επικοινωνία με τους δημότες; Είναι αυτοί:

  • Που μιλούν για δημοκρατία και για διαδικασίες χωρίς να συμμετέχουν πουθενά.
  • Που απέχουν από κάθε εκδήλωση του δήμου και επανειλημμένα από Δημοτικά Συμβούλια.
  • Που δεν έχουν βάλει το λιθαράκι τους σε καμία πρωτοβουλία.
  • Που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί σε καμία δράση.

Είναι αυτοί που παρακολουθούν εξ’ αποστάσεως, κριτικάροντας και δημιουργώντας συνεχώς εμπόδια. Που θέλουν να καλλιεργήσουν μια εικόνα φθοράς και ήττας στο δήμο μας, ενώ όλοι παραδέχονται ότι γίνεται προσπάθεια νοικοκυρέματος και υπάρχει σαφής βελτίωση της λειτουργίας του σε όλους τους τομείς. Μπαίνει επιτέλους τάξη στην χρόνια αταξία που υπήρχε. Αλλάζουν έστω αργά νοοτροπίες του παρελθόντος.

Είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με περιφρονητικό τρόπο και αντιστέκονται σε οτιδήποτε νέο και καινοτόμο. Δεν κατανοούν την κουλτούρα και το πλαίσιο λειτουργίας των Ο.Τ.Α. Είναι εγκλωβισμένοι στον μικρόκσομο τους , φτιαγμένο από αφηρημένες αξίες ή μεγάλες εμμονές, όπου τα πάντα γίνονται μάταια. Η διαφωνία είναι εύκολη όπως και η κριτική εκ του ασφαλούς. Άλλο όμως κριτική (και ειδικά κακόπιστη) και άλλο κριτική σκέψη. Η πρώτη, συνεχής, άνευ συμμετοχής και προτάσεων, καταντά κουτσομπολιό επιπέδου "πρωϊνάδικου".  

Η Δημοτική Αρχή δίνει την μάχη να διατηρήσει την ηθική που κληρονόμησε από τις παλιές γενιές των αριστερών. Παραμένει ανοιχτή σε ιδέες και προτάσεις που αφορούν τον Βύρωνα. Πιστεύουμε ότι χωρίς ενότητα δεν υπάρχει διέξοδος. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε συμπεριφορές του παρελθόντος και στις ατέρμονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Όραμα, στόχοι και αισιοδοξία να χαρακτηρίζουν το λόγο μας.

Τέλος, η «Στάση Βύρωνα» συνεδριάζει ανελλιπώς και συζητά όχι μόνο για τα τρέχοντα προβλήματα της πόλης μας, αλλά μελετά θέματα μακράς πνοής και παλεύει για την εξασφάλιση - υλοποίηση του προγράμματος που έχει δεσμευτεί προεκλογικά.

*Βασίλης Πάγκαλος (Μέλος της γραμματείας της "Στάσης Βύρωνα")