Τα προσωπεία πέφτουν

Στην ομιλία του αυτή ο κ. Χαρδαλιάς άφησε να εννοηθεί ότι η παράταξη του «έκλεισε» τον κύκλο της. Στις 20 Δεκεμβρίου η παράταξη «Εποχή δημιουργίας – Κίνηση Πολιτών» ανακοίνωσε ως νέο υποψήφιο δήμαρχο για τον δήμο του Βύρωνα, στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2014, τον αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Γώγο.

Ποια ήταν και είναι η  παράταξη «Εποχή δημιουργίας – Κίνηση Πολιτών»;

Η παράταξη «Εποχή δημιουργίας – Κίνηση Πολιτών» ποτέ δεν ήταν προοδευτική, ποτέ δεν ήταν συλλογική και ποτέ δεν ήταν η μετεξέλιξη της πολυσυλλεκτικής παράταξης του αείμνηστου δήμαρχου Δ. Νικολαΐδη (όπως συνήθιζε να λέει ο πρώην επικεφαλής). Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς ήταν και θα είναι ο άνθρωπος που χρησιμοποίησε ανθρώπους από τον προοδευτικό και τον αριστερό χώρο για να δημιουργήσει το προοδευτικό άλλοθι της παράταξης του και του ιδίου.

Αν δούμε την πορεία αυτών των 17 χρόνων της παράταξης «Εποχή δημιουργίας – Κίνηση Πολιτών» και κοιτάξουμε από ποιους αποτελείται τότε θα καταλάβουμε ότι η παράταξη αυτοί είναι ένα άθροισμα ανθρώπων που ευεργετήθηκαν από τις προηγούμενες δημοτικές διοικήσεις και συνέχισαν να ευεργετούνται σε όλη αυτή την πορεία. Κυρίως αποτελείται από ανθρώπους όπου η πολιτική τους ιδεολογία είναι νεοφιλελεύθερη, βαθιά συντηρητική του τύπου «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και η πορεία τους στα δημοτικά συμβούλια τα 2 τελευταία πέτρινα χρόνια για την αυτοδιοίκηση ήταν τέτοια που με την ψήφο τους ή τις λιγοστές τοποθετήσεις τους έβαζαν πλάτη για τις απολύσεις και την αποδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης. Δεν θα ξεχάσω την αρνητική καταψήφιση από τους συμβούλους αυτούς σε διάφορα ψηφίσματα που έφερναν παρατάξεις της αντιπολίτευσης (κυρίως η «Στάση Βύρωνα έφερνε τέτοια  αιτήματα) σχετικά με τον αγώνα των υπαλλήλων στους ΟΤΑ, των καθηγητών, των κεραιών στην Φωκαίας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Εποχή δημιουργίας – Κίνηση Πολιτών» ήταν πάντα πειθήνια όργανα στις απαιτήσεις του αρχηγού. Οι σύμβουλοι που στελέχωναν τα νομικά πρόσωπα ήταν άτομα άμεσα ελεγχόμενα από τον Δήμαρχο και συνήθως ένα κακό αντίγραφο του κ. Χαρδαλιά.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης αυτής με την ανοχή και συνενοχή τους μετέτρεψαν τον δήμο σε ένα «άχρωμο» πεδίο διαχείρισης της κυβερνητικής πολιτικής. Υιοθέτησαν το πρότυπο του «δημάρχου τεχνοκράτη – διαχειριστή», αυτού δηλαδή που δεν ασκεί πολιτική αλλά χρηστή διαχείριση στο πλαίσιο της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Βέβαια σε αυτή την «χρηστή» διαχείριση δεν έλειψαν φαινόμενα όπου ωφελήθηκαν φίλοι και ημέτεροι της παράταξης «Εποχή δημιουργίας – Κίνηση Πολιτών». Φαινόμενα που είναι καλώς νομικά καλυμμένα.

 Τώρα όμως με την παραίτηση του κ. Ν. Χαρδαλιά και την ανάδειξη του κ. Χ. Γώγου ως επικεφαλής της «Εποχή δημιουργίας – Κίνηση Πολιτών» οι μάσκες πέφτουν, η παράταξη αυτή βρίσκει τον εαυτό της. 

Έναν εαυτό που μέσα από την αυταπάτη της παλινδρομούσε πότε στο αριστερό, πότε στο προοδευτικό και πότε στο νεοφιλελεύθερο.

Ο κ. Γώγος μπορεί να είναι ένας εξαίρετος επιστήμων με πολλές διακρίσεις στον τομέα της ιατρικής που έχει εξειδικευτεί, (όπως άλλωστε διαβάζουμε και στο βιογραφικό του), αλλά δεν είναι το πρότυπο του τεχνοκράτη που υιοθέτησε ο προκάτοχός του, είναι περισσότερο συντηρητικός, είναι ο άνθρωπος που στο όνομα της νομιμότητας μπορεί να χρησιμοποιήσει και ακραία μέσα προκειμένου επιβάλει την άποψή του. Τέτοιο παράδειγμα ήταν και η αποχώρηση του στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την κοινωνική πολιτική, όταν μιλούσε εκπρόσωπος του Κοινωνικού πολιτιστικού κέντρου «Λαμπηδόνα» αλλά και παλιότερα ως επικεφαλής της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου έστειλε εξώδικο στο «Κοινωνικό Φαρμακείο Ιατρείο Βύρωνα» με το οποίο απειλούσε το κλείσιμο του αν δεν του προσκόμιζαν τις απαραίτητες άδειες.

Η ανάδειξη του κ. Γώγου ως συνεχιστή του έργου του δημάρχου δίνει την δυνατότητα σε πολλούς συνδημότες μας που υποστήριξαν ή βοήθησαν τον κ. Χαρδαλιά όλα αυτά τα χρόνια, να αποδεσμευτούν από την παράταξη αυτή ή όποια νέα δημιουργηθεί.

Είναι η μεγάλη ευκαιρία για μια πραγματική δημοκρατική προοδευτική παράταξη, για μια άλλη πορεία του δήμου μας, προοδευτική, συμμετοχική, αριστερή, αντιμνημονιακή, κοινωνικά αλληλεγγύη.

Άραγε θα αδράξουν την ευκαιρία?

Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά ταυτόχρονα και πολύ σύντομος μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

Πάντως οι μάσκες έπεσαν.

Αλέξανδρος Θεοδόσης.

*Ο Αλέξανδρος Θεοδόσης είναι δημότης, επιχειρεί στον Βύρωνα και είναι μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού Δ. Βύρωνα και ενεργά μέλος της Δημ. Πρωτοβουλίας `Στάση Βύρωνα`