ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


 του Πάνου Τριγάζη *


«Η Ιωνία τίναξε την ανθισμένη ποδιά της και τα λουλούδια πέσανε κάτω από τον Υμηττό». Η φράση ανήκει στον Μενέλαο Λουντέμη, που για μεγάλο διάστημα έζησε στον Βύρωνα, όπου την καρδιά του φαίνεται ότι κλέψανε μικρασιάτισσες προσφυγοπούλες.

Στη διαδρομή του σχεδόν ενός αιώνα (1923-2019), ο πρώην προσφυγικός Συνοικισμός Παγκρατίου που μετονομάστηκε το 1924 σε Συνοικισμό Βύρωνος για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου των φιλελλήνων, οι άνθρωποι της πόλης του Μπάιρον βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή δημοκρατικών και αντιφασιστικών αγώνων, ενώ και στον τομέα του πολιτισμού και της αυτοδιοίκησης η πόλη μας έχει πρωτοπορήσει, είτε με δήμαρχο τον Αχιλλέα Γεωργούτσο είτε τον Δημήτρη Νικολαΐδη, χωρίς να υποτιμώ την συμβολή και άλλων δημάρχων, ιδιαιτέρως του σημερινού Άκη Κατωπόδη.

Μέγα πλεονέκτημα τόσο της Καισαριανής όσο και του Βύρωνα, αποτελεί η θέση τους στις παρυφές του  χιλιοτραγουδισμένου Υμηττού, καθώς και ότι οι δύο πόλεις  απέχουν «ένα τσιγάρο δρόμο» από το κέντρο της Αθήνας. Διαθέτουν και οι δύο καλές δημόσιες συγκοινωνίες, ενώ αναμένουν και την επέκταση σε αυτές του μετρό, αν και η Καισαριανή είναι πολύ κοντά στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, καθώς και στον σταθμό μετρό του Ευαγγελισμού.

Ονομαστές και οι δύο πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Καισαριανή ως «θυσιαστήριο της λευτεριάς» και ο Βύρωνας διότι είναι ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που φέρει το όνομα ενός ποιητή παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ σε αυτόν ανήκει και το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρα και Ραϊμόνδος Ντάνκαν, επίσης διεθνούς εμβέλειας καλλιτέχνες, που είχαν συνεργαστεί με τον Άγγελο Σικελιανό για τις περίφημες Δελφικές Εορτές.  

Βύρωνας και Καισαριανή είναι σε εκείνες τις παρυφές του Υμηττού όπου βρίσκονται σπουδαία  μοναστήρια, η πασίγνωστη Μονή Καισαριανής  και η Μονή Αστερίου,  στην Καισαριανή, στον δε Βύρωνα ο  Αη Γιάννης Καρέας και ο Αη Γιώργης Κουταλάς.   Σημαντική για τον Βύρωνα και η Μονή της Ανάληψης, που προϋπήρξε της δημιουργίας του προσφυγικού Συνοικισμού Βύρωνος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι δήμαρχοι Βύρωνα και Καισαριανής συνεργαζόμενοι στενά μπορούν να διεκδικήσουν   την συμπερίληψη των πόλεών τους στους τουριστικούς προορισμούς.

Προσθέτω ότι οι τουριστικές ή και εκπαιδευτικές επισκέψεις στις δύο πόλεις αφορούν και τα σχολεία, ιδιαίτερα της Μέσης Εκπαίδευσης, που οι μαθητές τους καλό θα ήταν να μαθαίνουν τι σημαίνει Βύρωνας και τι Καισαριανή για την Ελλάδα και τους απελευθερωτικούς της αγώνες.

Τέλος, σε ότι αφορά τον Σύνδεσμο Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, έχουμε προτείνει στον δήμο Βύρωνα  την ίδρυση Κέντρου Μελέτης Βυρωνισμού και Φιλελληνισμού, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής.       
 

Ο Πάνος Τριγάζης,  πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, είναι  δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Στάση Βύρωνα»