Βασίλης Πάγκαλος: Παιδιά ψυχραιμία!!! (Αναδημοσίευση)

«Θεωρώ ότι πρέπει να εκθέσω τα γεγονότα που οδήγησαν την διοίκηση τη Δημοτικής Επιχείρησης σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες, προς ενημέρωση και λύση παρεξηγήσεων σχετικά με την καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα για ανασφάλιστη εργασία.

Αναλάβαμε τη διοίκηση της Δημοτικής επιχείρησης 1/10/2014. Αφού δημοσιεύσαμε τι παραλάβαμε(http://www.dimosbyrona.gr/article.php?id=5413), διαπιστώσαμε την έλλειψη εργατικού κυρίως δυναμικού που είχε συνέπεια τη δυσλειτουργία τμημάτων της επιχείρησης. Άμεσα απευθυνθήκαμε στον ΟΑΕΔ με το υπ.αρ. πρωτ. παραλαβής 9471/15.10.2014 έγγραφό μας προκειμένου να υπαχθούμε στα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων. Ο ΟΑΕΔ μας απάντησε αρνητικά με το υπ. αρ. 9777/31.10.2014 έγγραφό του.

Στη συνέχεια λόγω των πιεστικών αναγκών σε προσωπικό απευθυνθήκαμε: 

  1. στο Υπουργείο Εσωτερικών με το υπ. αρ. 17/20.2. 2015 έγγραφό μας και
  2. στον ΟΑΕΔ με το υπ. αρ. 18/20 .2. 2015 έγγραφο εκθέτοντας τους λόγους που, κατά την άποψή μας, έπρεπε να αντιμετωπιστεί κατ εξαίρεση και επειγόντως το θέμα πρόσληψης προσωπικού στην εταιρεία μας και τονίζοντας ότι είναι μία κοινή ανώνυμη εταιρεία, μη επιδοτούμενη, που δεν βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου ή του Δημοσίου και λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας.

Το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου με το υπ. αρ. 4/3/ 2015 έγγραφο απάντησε ότι δεν είναι δυνατή η εξαίρεση από την απαγόρευση προσλήψεων και ότι ισχύει για εμάς ό,τι και στο Δημόσιο.

Κληθήκαμε τέλη Φεβρουαρίου του 2015 να διαχειριστούμε το οξύ πρόβλημα κατασκευής των ταφικών μνημείων, που ήδη είχαμε αναλάβει και έπρεπε να παραδώσουμε σε ορισμένο χρόνο. Η ανάγκη να φανούμε συνεπείς, ο φόρτος εργασίας (1ος &2ος /2018, 139 παραγγελίες για κατασκευή μνημείων ενώ 1ος &2ος /2015, 218 παραγγελίες δηλ. 79 μνημεία περισσότερα), οι συνεχείς βροχοπτώσεις με χαμηλές θερμοκρασίες, το ότι είχε απομείνει μόνο ένας εργαζόμενους της Δημοτικής επιχείρησης στο τμήμα του μαρμαρογλυφείου, μας ανάγκασαν να ζητήσουμε τις υπηρεσίες τριών πρώην εργαζομένων της επιχείρησης με απόδειξη δαπάνης. Προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και οι τρεις συνολικά για 30 μέρες και με σύνολο αμοιβής 1.100 ευρώ. Για την αμοιβή τους εκδόθηκαν νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια λήψης υπηρεσιών- τίτλοι κτήσης) και πληρώθηκαν οι σχετικοί φόροι. Για την ανωτέρω παροχή υπηρεσιών τα τρία αυτά άτομα δεν προέβαλαν καμία άλλη αξίωση ή απαίτηση.

Το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα, αν και δεν εκπροσωπούσε συνδικαλιστικά τους εν λόγω εργαζόμενους, δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις μας και τη δέσμευση ότι δεν προτιθέμεθα να επαναλάβουμε αυτή τη διαδικασία, έκανε καταγγελία στο ΣΕΠΕ, δεν δέχτηκε τη συμβιβαστική διαδικασία του ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φθάσει στον Εισαγγελέα και εν συνεχεία στο Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Ο Εισαγγελέας της έδρας ισχυρίστηκε ότι δεν έπρεπε να αναλάβουμε την κατασκευή των μνημείων, αφού υπήρχαν εξωτερικοί ιδιώτες μαρμαράδες ..., το δε Δικαστήριο επέβαλε τη σχετική ποινή με τριετή αναστολή.

Αν και δεν δεχόμαστε την ποινική ευθύνη και κάναμε έφεση, σεβόμαστε τη δικαστική κρίση.

Η αναζήτηση μόνιμης λύσης του προβλήματος της έλλειψης προσωπικού είχε αποβεί άκαρπη και για την αντιμετώπιση της έκτακτης και πιεστικής ανάγκης εκτέλεσης των εργασιών ενεργήσαμε όπως ανέφερα, χωρίς αυτό να έχει συμβεί άλλη φορά επί διοικήσεώς μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σαν επιχείρηση υποχρεωθήκαμε να καταβάλουμε σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων πάνω από 70.000 ευρώ για εργατικές διαφορές που δημιουργήθηκαν από προηγούμενες διοικήσεις, ενώ ακόμα εκκρεμούν αγωγές απαιτήσεων πάνω από 300.000 ευρώ πρώην εργαζόμενων της Δημοτικής επιχείρησης και 30 περίπου καταγγελίες στο ΙΚΑ για ανασφάλιστη εργασία. Όλες αυτές αφορούν χρονικό διάστημα πάνω από 10.000 ημερών εργασίας που έχουν πληρωθεί με άγνωστο τρόπο.

Κανένας πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης ή δήμαρχος, όταν η επιχείρηση ήταν αμιγώς δημοτική, δεν καταγγέλθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας από το σωματείο ούτε καταδικάστηκε.

Σήμερα η Δημοτική επιχείρηση, αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, για μακροχρόνια ανέργους, έχει προσλάβει 10 εργαζόμενους, με επιλογή από τις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και όλα τα τμήματά της είναι πλήρως στελεχωμένα. 
Όπως προανέφερα, μετά την άσκηση της έφεσης κατά της καταδικαστικής αποφάσεως, η υπόθεση θα εξεταστεί από δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε ξεχωριστή συνεδρίαση και η καταδικαστική απόφαση ενδέχεται να μετατραπεί σε αθωωτική.

Για τον λόγο αυτό προτείνω να επιδείξουμε όλοι νηφαλιότητα, να μην προτρέχουμε με καταγγελίες και ανακοινώσεις, να είμαστε προσεκτικοί στις διατυπώσεις και τους χαρακτηρισμούς και να περιμένουμε την τελική έκβαση της υπόθεσης. 
Εκτός κι αν πρόθεση είναι να πετάξουμε λάσπη και ό,τι μείνει τελικά. Γιατί, πώς εξηγείται το γεγονός ότι κάποιοι σπεύδουν σε κρίσεις και ανακοινώσεις με χαρακτηρισμούς, υπερβολές, αναλήθειες και να τις δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο σε κάθε σχετικό και άσχετο site. (προσωπικά, αν αυτό έχει κάποια αξία, είμαι απλό μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Βύρωνα και όχι στέλεχος όπως αναφέρεται). 

Πρέπει να αναφέρω ότι έχω ζητήσει συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων του Δήμου Βύρωνα πριν από μία εβδομάδα και το αίτημά μου δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό.

Υπενθυμίζω ότι το Δ.Σ. της Δημοτικής επιχείρησης είναι αντιπροσωπευτικό, συνεδριάζει ανελλιπώς, έχει ουσιαστική συμμετοχή στη λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης και οι αποφάσεις του συνήθως παίρνονται ομόφωνα. Εργαζόμαστε με μεγάλη συναίσθηση της ευθύνης, που μας έχει ανατεθεί από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Δημοτικής επιχείρησης και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα του Βύρωνα. Έχουμε δεσμευτεί και λειτουργούμε με δημοκρατία, διαφάνεια, αξιοκρατία και ευαισθησία προς τα προβλήματα των εργαζομένων. Πάνω από όλα, όμως, είναι οι πολίτες του Βύρωνα και οι ανάγκες τους.

Επιζητούμε την καλόπιστη κριτική, σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη, αναγνωρίζουμε τον ρόλο και την ευθύνη των θεσμών και των εκπροσώπων τους και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Τις διαδικασίες δηλαδή, που προωθούν ουσιαστικό, εποικοδομητικό διάλογο και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Διαφωνώ όμως, με τη στάση όσων δημιουργούν συνεχώς εμπόδια και όσων καλλιεργούν εικόνα φθοράς και ήττας στο δήμο μας, ενώ όλοι διαπιστώνουν ότι υπάρχει σαφής βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Ειδικά στη δημοτική επιχείρηση ο στόχος και η υποχρέωση για μένα και το Διοικητικό συμβούλιο, στις νέες συνθήκες, είναι σαφείς: Η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η αξιοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων της, η διασφάλιση της κερδοφορίας της και η επιστροφή των αποτελεσμάτων στην πόλη μέσω του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου. Για όλα αυτά είμαι αισιόδοξος και αποφασισμένος. Και από εκεί και πέρα, καθείς και οι ευθύνες του.»

Βασίλης Πάγκαλος
Πρόεδρος Δημοτικής Επιχείρησης

Πηγή: Ζω2