Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης στην Αττική. Σκέψεις με αφορμή την περίπτωση του δ. Βύρωνα. (Του Θωμά Μπιζά).

Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο τέως περιφερειάρχης και φανατικός υποστηρικτής του συγκεντρωτικού μοντέλου των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας με ΣΔΙΤ κ. Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός ήταν ο πρώτος που κατάλαβε πως το νέο μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης που αλλάζει ριζικά τον ρόλο των δήμων, δεν ευνοεί τα σχέδια του λόμπι των σκουπιδιών που θέλουν την διατήρηση του συγκεντρωτικού μοντέλου με τους τεράστιους ΧΥΤΑ και τις μεγάλες "Μονάδες Επεξεργασίας Σύμμεικτων Απορριμμάτων" (ΜΕΑ).

Δεν ήταν τυχαία η επίθεση του λόμπι των σκουπιδιών στην Ρένα Δούρου όταν αυτή ζήτησε από τους δήμους της Αττικής να προχωρήσουν στην σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης.

Αυτοί ήθελαν ο ρόλος των δήμων να εξακολουθεί να περιορίζεται στην αποκομιδή των σύμμεικτων και την μεταφορά τους μέσω των ΣΜΑ ή και απ' ευθείας, στον ΧΥΤΑ Φυλής και στις μονάδες επεξεργασίας.

Όμως η αλήθεια είναι πως δεν αντέδρασαν μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους.

Με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικούς λόγους είχαμε αντιδράσεις και από αρκετούς δημάρχους που δεν ήθελαν μπελάδες στο κεφάλι τους με την τοπική διαχείριση και την προδιαλογή στα όρια των δήμων και είχαν βολευτεί με την λύση της Φυλής και των ΜΕΑ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το συνδικαλιστικό (και όχι μόνο) κατεστημένο στον ΕΔΣΝΑ που θεώρησε πως ο νέος ρόλος των δήμων, απειλεί το μονοπώλιο του ΕΔΣΝΑ στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Αντιδράσεις είχαμε και από της δυνάμεις της αριστεράς (ΚΚΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που απέναντι στην Αποκεντρωμένη Διαχείριση και το νέο ρόλο των δήμων, αντέταξαν την δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα συνεργάζεται (χωρίς να λένε πως) με τους δήμους. Αυτές οι δυνάμεις στην πραγματικότητα προτείνουν ένα μοντέλο ακόμα πιο συγκεντρωτικό και από το σημερινό!

Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του ΚΚΕ για την επιλογή της «υγειονομικής ταφής ως δοκιμασμένης και οικονομικής μεθόδου» σε διαπεριφερειακές συνεργασίες και οι εξυπνακισμοί της "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" για "πράσινα σημεία και πράσινα άλογα"!

Δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΚΚΕ στην Αττική λένε πως εξαναγκάζονται (!) από την Δούρου να κάνουν τοπικά σχέδια με την απειλή της χρηματοδότησης και δηλώνουν πως θα φτιάξουν πράσινα σημεία στον δήμο τους  χωρίς όμως να τα χωροθετούν για να μην έχουν τοπικές αντιδράσεις !

Δυνάμεις της "ΑΝΤΑΡΣΥΑ" χαρακτηρίζουν τα "πράσινα σημεία", χωματερές που μπορούν να καταστρέψουν οικοσυστήματα όπως του Υμηττού (!) και εναντιώνονται στο Τοπικό Σχέδιο γιατί ο δήμος δεν αποκλείει την συνεργασία με τα ΣΕΔ και την ΕΕΑΑ, γιατί λένε πως αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση(!) 

Κυριολεκτικά λένε ότι να 'ναι, μόνο και μόνο για να μην κάνει ο δήμος Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης. Έφτασαν στο σημείο, με το "Σωματείο Εργαζομένων" του Βύρωνα, να λένε πως θέλουν να κάνουν ανακύκλωση χωρίς ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων (!). Δηλαδή χωρίς την εκτροπή του 40% από τα σύμμεικτα που επιμολύνει όλα τα υπόλοιπα.

Απίστευτες και αστείες θεωρίες για να δικαιολογηθεί μια απολύτως αδικαιολόγητη και βαθιά συντηρητική στάση απέναντι στα "Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης".

Ανακύκλωση χωρίς ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων απλά δεν υπάρχει. Είναι σαν να προσπαθούμε να κάνουμε σκορδαλιά χωρίς σκόρδο.

Πιο χαρακτηριστική βέβαια, είναι η στάση όλων αυτών των δυνάμεων μαζί (λόμπι, περιφερειαρχών, δημάρχων και ΚΚΕ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απέναντι στον Εθνικό Σχεδιασμό "ΕΣΔΑ".

Αντιδρούν απέναντι στο πρώτο Εθνικό Σχέδιο (ΕΣΔΑ) που υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης τω αποβλήτων ακυρώνοντας τις ΣΔΙΤ.

Αντιδρούν στο ΕΣΔΑ  που βάζει για πρώτη φορά τόσο υψηλούς και φιλόδοξους στόχους για την ανακύκλωση, που κάνει υποχρεωτικά τα Τοπικά Σχέδια για όλους τους δήμους στην Ελλάδα, πού αλλάζει το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο.

Οι  ακραιφνείς  "αντι-ΕΕ αριστεροί"  από "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μένος, βαφτίζουν "επιλογή της Ε.Ε το νέο ΕΣΔΑ" την στιγμή που το λόμπι χρησιμοποιεί τις Βρυξέλλες για την ακύρωση του ΕΣΔΑ. Στην πράξη εκθειάζουν την Ε.Ε για ένα σχέδιο με το οποίο οι (κύκλοι) της διαφωνούν σφόδρα.  Ο απόλυτος παραλογισμός; ή η απόλυτη άγνοια;

Η αλήθεια είναι πως ο ΕΣΔΑ είναι ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης και έγινε και με την ουσιαστική συμβολή των περιβαλλοντολογικών κινημάτων. 

Τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης είναι το πιο μεγάλο όπλο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης για να αλλάξει το πιο συγκεντρωτικό και παρωχημένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την Ευρώπη.       

Οι δήμοι της Αττικής ή θα βάλουν πλάτη να αλλάξει το μοντέλο που έφτιαξε τα περιβαλλοντολογικά τέρατα σαν την Φυλή, ή θα βάλουν πλάτη να συνεχίζουν οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών να κερδοσκοπούν σε βάρος της τσέπης και του περιβάλλοντος των κατοίκων της Αττικής.

Θωμάς Μπιζάς.