Το Πρόγραμμα μας: "Υγεία"

H κατάσταση σήμερα

Το ΕΣΥ βρίσκεται σε διαδικασία κατάρρευσης σε ολόκληρη την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων και της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Στον δήμο Βύρωνα τα τελευταία 3 χρόνια η δημοτική αρχή μαζί με πολλούς δημοτικούς συμβούλους-μεταξύ των όποιων και πολλοί γιατροί- δεν δημιούργησε κανένα δίχτυ προστασίας για τους πολίτες του Βύρωνα που βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι, ανασφάλιστοι και πολλές φόρες άποροι στην ανάγκη τους για περίθαλψη και φάρμακα. Αντίθετα, στήριξε και στηρίζει την αντικοινωνική πολιτική Σαμαρά. Παρουσία του υποψήφιου Δημάρχου και γιατρού κ. Γώγου έγινε το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΠΥ. Οι όποιες ανακοινώσεις ήταν υποκριτικές και υπό πίεση, μιας και είχαν προηγηθεί φωτογραφίσεις και χαμόγελα με τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Οι παρεμβάσεις της παράταξής μας

Η Στάση Βύρωνα ήταν πάντα παρούσα στους αγώνες ενάντια στην κατάρρευση του συστήματος υγείας. Πρωτοστατήσαμε στην προσπάθεια για τη διάσωση του Κέντρου Υγείας και την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Στηρίξαμε τις πρωτοβουλίες ομάδων αλληλεγγύης που στο χώρο της υγείας εκφράζονται από το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Βύρωνα το όποιο έχει 1,5 χρόνο λειτουργίας και έχει περιθάλψει 4000 ασθενείς το έτος 2013, με εθελοντική εργασία πολιτών, φαρμακοποιών (40%), ιατρών (107) προς τους άπορους, ανασφάλιστους, και άνεργους δημότες. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες η δημοτική αρχή ήταν επιθετικά αρνητική και εχθρική.

Η πρότασή μας

Η εναλλακτική προγραμματική πρότασή μας για την αναμόρφωση της υγείας στην περιοχή μας, ξεκινά από την αρχή ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε υπόκειται στη διαδικασία του κέρδους. Αντίθετα, αποτελεί αναφαίρετο αγαθό και δικαίωμα. Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο δωρεάν, καθολικό, αναβαθμισμένο δίκτυο υπηρεσιών ενημέρωσης, πρόληψης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και προαγωγής της υγείας, ενιαία συνδεδεμένο με μια αναβαθμισμένη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Προτείνουμε/Προγραμματίζουμε

  • Την ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος του λαού σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές οργανώσεις και δυνάμεις για την προστασία της υγείας όλων και πρωτίστως των ανέργων, των άπορων και των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
  • Να αναλάβει ο Δήμος την έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας.
  • Την ενίσχυση των οργανώσεων κοινωνικής αλληλεγγύης για τη υγεία για την στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού. Ως νέα δημοτική αρχή θα έρθουμε σε επαφή με όλους τους γιατρούς, φαρμακοποιούς, του Βύρωνα με στόχο την ευαισθητοποίηση τους και την συμμετοχή τους στην παραπάνω προσπάθεια.
  • Την εξασφάλιση, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, των εμβολιασμών των παιδιών και την έκδοση πιστοποιητικών για γυμναστική.
  • Την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας του Βύρωνα με πρόσληψη γιατρών, επέκταση ωρών λειτουργίας και το Σαββατοκύριακο, διαλέξεις, εξετάσεις και ενημέρωση στα πλαίσια της προληπτικής ιατρικής ως ακρογωνιαίο λίθο της υγείας των πολιτών. Αυτό ήταν, είναι θα είναι απόλυτη δέσμευσή μας.