Συνάντηση του Δημάρχου Βύρωνα Άκη Κατωπόδη με κλιμάκιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (Υ.ΠΕ.)

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

  • εκ μέρους του Δήμου Βύρωνα, ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κατωπόδης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Σπυρόπουλος.

  • εκ μέρους της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής παρέστησαν ο Διοικητής κ. Στ. Πεντέας, οι σύμβουλοι κ. Α. Παπαδημητρίου και Κ. Κάππας καθώς και ο κ. Κ. Μπληζιώτης, υπεύθυνος τεχνικών και τεχνολογικών υπηρεσιών.

 Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βύρωνα (Κ.Υ.Β.) και οι προοπτικές των δυο μονάδων Π.Ε.Δ.Υ. (πρώην ΕΟΠΥΥ) που υπάρχουν στην πόλη μας. Η συνάντηση ήταν σε συνέχεια προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε στις 05/09 στο Κ.Υ.Β. μεταξύ του Αντιδημάρχου κ. Χρήστου Σπυρόπουλου και του διευθυντή του Κ.Υ.Β., κ. Κ. Παπαδημητρίου και κλιμακίου της 1ης Υ.ΠΕ..

Από τον Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κατωπόδη τονίστηκε η σημασία που έχει το Κ.Υ.Β. τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τις όμορες περιοχές στην αντιμετώπιση των τακτικών και επειγόντων περιστατικών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι μετά την υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας στις αρχές του 2014, έχουν αυξηθεί δραματικά τα περιστατικά που καλείται να εξυπηρετήσει το Κέντρο Υγείας Βύρωνα. Επίσης, τονίστηκε ότι για να μπορέσει το Κ.Υ.Β. να αντεπεξέλθει στις αυξημένες πλέον ανάγκες, πρέπει να στελεχωθεί άμεσα με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και να εφοδιασθεί με τον ανάλογο εξοπλισμό. Επιβάλλεται η αναβάθμιση της λειτουργίας του σε εικοσιτετράωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, που θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων - προς εξυπηρέτηση των περιστατικών που χρήζουν δευτεροβάθμιας φροντίδας - καθώς και στην αποφυγή ταλαιπωρίας για τους πολίτες που δε χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα. 

Από την πλευρά της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής (Υ.ΠΕ.) ο Διοικητής κ. Σταύρος Πεντέας δήλωσε ότι στις προθέσεις της Υ.ΠΕ. είναι:

α) Η μεταφορά του προσωπικού των μονάδων Π.Ε.Δ.Υ. στο Κέντρο Υγείας.

β) Η στελέχωση του Κ.Υ.Β με ανάλογο ιατρικό προσωπικό ώστε να καλύπτει όλες τις ειδικότητες.

γ) Το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, από την αρχή του 2015, να λειτουργήσει πλήρως με εφημερίες και σε εικοσιτετράωρη βάση.

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη ενημέρωσε τους εκπροσώπους της 1ης Υ.ΠΕ. ότι σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, προτίθεται να παραχωρηθεί από το Δήμο παραπλήσιος χώρος για τη δημιουργία σταθμού οχημάτων πρώτων βοηθειών. Τέλος, τονίσθηκε ότι για τη νέα δημοτική αρχή ένα δημόσιο, δωρεάν, αναβαθμισμένο και καθολικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ενώ δε θα τη βρει σύμφωνη οποιαδήποτε ενέργεια υποβάθμισης του.