Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα-Κοπή πίτας 2014

Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014 το μεσημέρι, το Σωματείο έκοψε την καθιερωμένη πίτα στο δημοτικό κινηματογράφο «Λουΐζα». Ήταν όλοι παρόντες: Εργαζόμενοι, φορείς και δημοτικές παρατάξεις της πόλης.

Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του ΔΣ του Σωματείου και εργαζόμενη στους Παιδικούς Σταθμούς Βύρωνα, Π. Μπίκα. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Χ. Παναγιωτόπουλος,  στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, η οποία και είχε έντονα πολιτικά μηνύματα και δριμύ κατηγορώ  κατά της κεντρικής και δημοτικής πολιτικής,  επεσήμανε μεταξύ άλλων :

«…Τα τελευταία χρόνια ζούμε μια πρωτοφανή επίθεση που ισοπεδώνει όλα όσα  είχαμε κατακτήσει ως εργαζόμενος λαός και ως χώρα. Οι αστικές, πολιτικές δυνάμεις που εναλλάσσονται στην εξουσία και ιδιαίτερα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ  με τις  συγκυβερνήσεις,  με τα μικρά κόμματα που λειτούργησαν ως συμπληρωματικές δυνάμεις του κατεστημένου  : ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ  σε συνεργασία με την Ε. Ένωση, το ΔΝΤ, την Τρόικα,  έχουν επιβάλει ένα άγριο, κοινωνικό, ταξικό, οικονομικό πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων, της νεολαίας,  των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων που μας οδηγούν προς τα πίσω … επιβάλλοντας έναν νέο εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η πολιτική της συγκυβέρνησης και των μνημονίων δεν είναι μόνο αντεργατική . Είναι βαθιά αντιδραστική, αναχρονιστική, οπισθοδρομική, αφού  δημιούργησε  1,5 εκατομμύριο ανέργους,  απολύει εργαζόμενους, διαλύει την υγεία, την παιδεία ,την πρόνοια, την αυτοδιοίκηση. Αναγκάζει  τα παιδιά μας να αναζητούν εργασία σε ξένες χώρες και οδηγεί χιλιάδες  συνάνθρωπους  μας στη φτώχεια , την εξαθλίωση, στις αυτοκτονίες και την κατάθλιψη.

 (…) Οι Δήμοι αποτελούν βασικό πυλώνα εφαρμογής αυτής της αντεργατικής και  αντιλαϊκής πολιτικής. Έγιναν προπομποί και εργαστήρια ελαστικών αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων, πεντάμηνων συμβάσεων κοινωφελούς  εργασίας μέγιστης εκμετάλλευσης. Είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.

Τα τρία χρόνια του Καλλικράτη και των μνημονίων προωθήθηκε μια βαθιά αντιδραστική τομή στο τοπικό κράτος. Μεταφερθήκαν πολλές αρμοδιότητες στους δήμους όχι μόνο χωρίς μεταφορά αντίστοιχων πόρων αλλά με μεγαλύτερη αφαίρεση πόρων. Μειώθηκαν πάνω από 60% οι ΚΑΠ, η ΣΑΤΑ κ.α.  Έγινε ασφυκτική η κηδεμονία του κεντρικού κράτους σε βαθμό, που πολλές φορές, καταργείται  το αυτοδιοίκητο στη λειτουργία των δήμων, με το οικονομικό παρατηρητήριο, την επιτροπεία, τις  οδηγίες και τις κατευθύνσεις του ΧΟΥΦΤΕΛ μέσα από συναντήσεις με δημάρχους που συμμετέχουν στην Ελληνογερμανικη συνέλευση και σε συναντήσεις τύπου Νυρεμβέργης.

(…) Το Σωματείο μας δε σώπασε στιγμή και δε θα συναινέσει σε αυτή την πολιτική. Μακριά από τη λογική του κυβερνητικού, δημαρχιακού, κομματικού συνδικαλισμού,  θα συνεχίσει τη δράση του για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η προσπάθεια συκοφάντησης των αγώνων μας από τη δημοτική αρχή δεν θα περάσει.

 Απαιτούμε η δημοτική αρχή να μην εφαρμόζει τις μνημονικές πολιτικές,  να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων,  να διασφαλίσει τη μισθοδοσία μας και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου. Να μην υπογράψει τη διαθεσιμότητα -  απόλυση κανενός εργαζόμενου, όπως έκανε με τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνόμους.

(…) Το 2014 να είναι η χρόνια που με μαζικούς,  εργατικούς κα λαϊκούς αγώνες θα τους ανατρέψουμε. Δεν έχουμε δικαίωμα να συναινέσουμε. Φτάνει πια. Η οργή και η αγανάκτηση που κρύβουμε μέσα μας να γίνει δύναμη ενότητας, αξιοπρέπειας  αντίστασης ρήξης και ανατροπής, τόσο της συγκυβέρνησης και της πολιτικής της, τόσο και των δημοτικών αρχών που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή  βρίσκεται στους εργατικούς αγώνες. Τίποτα δεν έχουμε να περιμένουμε από την αδράνεια, το φόβο, την παραίτηση . Με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, με ενότητα και χειραφέτηση απέναντι σε κάθε εξουσία και όχι υποταγή,  μπορούμε να τους ανατρέψουμε».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, δίνοντας το πολιτικό τους στίγμα και τις προθέσεις του από το βήμα, επικεφαλής και δημοτικοί σύμβουλοι του Βύρωνα, ορισμένοι εκ των οποίων, με δηλώσεις «μεταξύ σοβαρού και αστείου» προκάλεσαν εντυπώσεις και σχόλια. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Χ. Γώγου όταν ο Πρόεδρος του Σωματείου τον προσφώνησε -εκ παραδρομής -νέο επικεφαλής της παράταξης “Εποχή Δημιουργίας”. Με χιουμοριστική διάθεση μίλησε ο  επικεφαλής της παράταξης “Βύρωνας- Καθαρή Επιλογή”, Π. Κόνσουλας ενώ ο επικεφαλής της παράταξης “Βύρωνας- Δύναμη Ελπίδας”, Α. Σωτηρόπουλος, υπήρξε πιο ολιγομίλητος. Από τη «Στάση Βύρωνα»,  την εκδήλωση χαιρέτισε και ευχήθηκε για το Νέο Έτος, ο Γραμματέας, Α. Θεοδόσης ενώ τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Αντωνακόπουλος. Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισαν δημοτικοί σύμβουλοι, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Δ. Σάρολας και ο Γραμματέας του Σωματείου, Γ. Χαλβαντζής.

Παρόντες στην εκδήλωση εκτός  των προαναφερθέντων: ο Αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσιών Βύρωνα, Κ. Ζούμπος, η Αντιδήμαρχος Δημ. Σχέσεων Βύρωνα, Ι. Κιούπη, η Αντιπρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Βύρωνα, Μ.Αδαμοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Η. Βαλμάς, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Ταραζώνας, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Βύρωνα, Μ. Μπαστέα, ο δημοτικός σύμβουλος Λ. Τριανταφύλλου.

Δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ του elgnomi.gr από την εκδήλωση