Σωματείο Εργαζομένων Δ.Β.: Παραδόθηκαν τα τρόφιμα για την Κεφαλονιά

Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία αλληλεγγύης του σωματείου μας και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή 21/2  έφτασαν στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς.

Αντιπροσωπεία του σωματείου μας αποτελούμενη από τους Παναγιωτόπουλο Χρήστο Πρόεδρο, Χαλβαντζή  Γιώργο Γραμματέα και τα μέλη του Δ.Σ. Γαβρικίδη Παναγιώτη και Μπίκα Πελαγία παρέδωσε στην υπεύθυνη του Δήμου, Κατσιβέλη Αφροδίτη εβδομήντα κιβώτια με τρόφιμα για να διατεθούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Το Μουσείο Ληξουρίου έχει διαμορφωθεί σε κέντρο συγκέντρωσης και διανομής τροφίμων για τους σεισμόπληκτους. Δεκάδες  άνθρωποι εργάζονται, μεταξύ άλλων υπάλληλοι του Δήμου, εθελοντές,   άνδρες του στρατού.

Οι εκπρόσωποι του σωματείου ενημερώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο, κ. Ματιάτο Σπύρο και την κ. Κατσιβέλη Αφροδίτη, για τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο εγκέλαδος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Τα σπίτια, τα δημόσια κτήρια, τα σχολεία, το δίκτυο ύδρευσης, τα καταστήματα, οι οικοσκευές, οι υποδομές, το οδικό δίκτυο, η προβλήτα του λιμανιού στο  Ληξούρι και στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής, που είναι και η περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού, έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

 Είναι ενδεικτικό ότι 1000 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ 82 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Όλα σχεδόν τα δημόσια και δημοτικά κτήρια είναι ακατάλληλα. Πάνω από το 50% του πληθυσμού έχει φύγει από το Ληξούρι προς πάσα κατεύθυνση. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιμούνται σε αυτοκίνητα και στο στρατιωτικό καράβι ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ που βρίσκεται στο λιμάνι του Ληξουρίου.

Στο Αργοστόλι μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί δημόσια κτήρια και σχολεία, ενώ ένα ακόμη καράβι, ιδιωτικό, το «Βενιζέλος» βρίσκεται στο λιμάνι του Αργοστολίου και φιλοξενεί οικογένειες.

Η αντιπροσωπεία του σωματείου μας συναντήθηκε με τον Φαρακλό Βαγγέλης ταμία της  ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και στη συνέχεια επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολιού το οποίο καταστράφηκε από το σεισμό και φιλοξενείται στα κοντέινερ του 2ου Λυκείου. Στο σχολείο συνομίλησε με το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Ο πρόεδρος του σωματείου μίλησε στους μαθητές εκφράζοντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των πολιτών του Βύρωνα.

Στο σχολείο προσφέρθηκαν δυο ηλεκτρονικοί υπολογιστές που αγοράστηκαν από κατάστημα στο Ληξούρι για τις ανάγκες του σχολείου. Ο Διευθυντής του σχολείου, Γαλιατσάτος Νίκος  ευχαρίστησε για την προσφορά και την αλληλεγγύη προς το σχολείο και προσέφερε στο σωματείο το βιβλίο «Προσεισμική Κεφαλονιά» της Διονυσίας Πουλάκη - Κατεβάτη.

Αυτό που διαπιστώσαμε, εκτός από τα προβλήματα, είναι ότι ο κόσμος ζει με το φόβο ενός ενδεχόμενου   νέου  σεισμού, ότι το κράτος οφείλει να βοηθήσει πολύ περισσότερο την Κεφαλονιά, το πολύπαθο Ληξούρι και τους ανθρώπους του και ότι η αλληλεγγύη και η προσφορά των ανθρώπων και των φορέων κάλυψε μεγάλο μέρος των καθημερινών αναγκών των κατοίκων της Κεφαλονιάς.

Το σωματείο μας θέλει να ευχαριστήσει δημόσια τους πολίτες του Βύρωνα που στήριξαν την πρωτοβουλία και εμπιστεύτηκαν το σωματείο μας για να  προσφέρουν τρόφιμα από το υστέρημα τους για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς εκφράζοντας  την  αλληλεγγύης τους. Τους εργαζόμενους στο δήμο Βύρωνα που συνέβαλαν οικονομικά για να αγοραστούν οι Η/Υ.

Τους φορείς που βοήθησαν και συνέβαλαν,  τη Στάση Βύρωνα, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα,  τους Πολίτες  Βύρωνα, τη Δύναμη Ελπίδας. Το Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτη που προσέφερε τρόφιμα αξίας εκατό ευρώ, καθώς επίσης τα υποκαταστήματα του Σουπερ Μάρκετ Βερόπουλος στις οδούς  Μεσολογγίου και Καραολή Δημητρίου στο Βύρωνα που βοήθησαν να συγκεντρωθούν τρόφιμα στο χώρο των καταστημάτων. Την κ. Γαϊτανιδού Ευανθία κάτοικο Αργοστολίου που μας βοήθησε και μας συνόδεψε στις συναντήσεις μας στην Κεφαλονιά.   

Φεβρουάριος 2014

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Παρακάτω πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ