Σόλων Ραπτάκης

Καθηγητής Μουσικής

Γεννήθηκα στον Βύρωνα το 1991.

Το 2012 έλαβα δίπλωμα πιάνου από το Αττικό Ωδείο με καθηγητή τον Διονύση Μαλλούχο, με βαθμό «Άριστα», Α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο.

Επιπλέον, έχω βραβευθεί σε πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς (Β΄ βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Αραφήνειο Διαγωνισμό, Α΄ βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της UNESCO).

Παράλληλα, ολοκλήρωσα σπουδές ανώτερων θεωρητικών, λαμβάνοντας πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής, με βαθμό «Άριστα».

Συμμετείχα στον μεταδιπλωματικό κύκλο σπουδών «Μουσική Χωρίς Σύνορα», στην ειδικότητα “πιάνο”, παρακολουθώντας σεμινάρια των Γιώργου Χατζηνίκου, Έφης Αγραφιώτη, Μαρίας Ευστρατιάδη, Κώστα Λούκου, Μυρτούς Αρεταίου, Γιούλης Βεντούρα, Κώστα Γιαξόγλου κ.ά.

Έχω συμμετάσχει ενεργά σε master classes των Daniel Blumenthal, Dmitry Bashkirov, Ευάγγελου Σαραφιανού, Lilia Boyadjieva, Ναταλίας Μιχαηλίδου και Nicholas Zumbro.

Ακόμη, έχω παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου τραγουδιού με τη Σοφία Βόσσου, καθώς και με τις Μαίρη Δαλάκου και Έλλη Αρτέμη στο Αττικό Ωδείο, αλλά και σεμινάρια ερμηνείας με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη.

Το 2014 αποφοίτησα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας) εκπονώντας πτυχιακή εργασία υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Φούλια, ενώ από τον Νοέμβριο του 2015 είμαι υποψήφιος διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος.

Είμαι μέλος της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, στην ερευνητική ομάδα «Μουσική Θεωρία και Ανάλυση».

Επιστημονικά μου άρθρα και μεταφράσεις έχουν δημοσιευτεί σε μουσικολογικά περιοδικά έντυπα, ενώ επιπλέον έχω συμμετάσχει και σε μουσικολογικά συνέδρια.

Ειδικεύομαι στην ερμηνεία πιανιστικών έργων της ύστερης ρομαντικής περιόδου αλλά και της νεωτερικότητας μέχρι και τις μέρες μας.

Το 2015 συμμετείχα με ατομικό ρεσιτάλ στον κύκλο συναυλιών «Οι νέοι για τους νέους» του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και στο φεστιβάλ «Σινιάλο, ένας φάρος πολιτισμού στον Φλοίσβο», ενώ επιπλέον έχω παρουσιάσει ρεσιτάλ στην αίθουσα συναυλιών του Αττικού Ωδείου (2016), αλλά και στον κινηματογράφο «Νέα Ελβετία», υπό την αιγίδα του Δήμου Βύρωνα (2018).

Έχω λάβει πολλάκις μέρος στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών («Μουσικός Μάης»).

Διδάσκω πιάνο, τραγούδι και θεωρητικά στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Βύρωνα «Ζωγραφιά», ενώ συνεργάζεται και με ωδεία.

Δραστηριοποιούμαι, τέλος, ως χορδιστής πιάνων, έχοντας διδαχθεί από τους Γιάννη Ποντίκη και Αντώνη Μαλάμη.

«Θα ήθελα να συμβάλω στην διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών δρωμένων του δήμου μας. Ειδικότερα, λόγω και της προσωπικής μου – επιστημονικής και καλλιτεχνικής – ειδίκευσης, επιθυμώ να φέρω τους συνδημότες μου πιο κοντά στην παράδοση της έντεχνης δυτικής (“κλασικής”) μουσικής, συνυπολογίζοντας τη σημαντική δημιουργική παραγωγή των Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα, όπως ο Ν. Σκαλκώτας, ο Ι. Ξενάκης και ο Δ. Μητρόπουλος.

Βασική μου επιδίωξη θα είναι η οργάνωση μουσικών αλλά και ενημερωτικών εκδηλώσεων, με αφορμή και όχημα την σχεδιαζόμενη απόκτηση του κινηματογράφου «Νέα Ελβετία» εκ μέρους του Δήμου.

Σε αυτήν την στόχευση αρωγός θα είναι η προσπάθεια για την επίτευξη παραγωγικών συνεργασιών με σχετικούς φορείς, όπως επί παραδείγματι με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον, ως ευρύτερο στόχο θέτω την αναβάθμιση της αισθητικής του Δήμου Βύρωνα, ιδιαίτερα μέσω της βελτίωσης και επέκτασης των χώρων πρασίνου.»