Σχολικό Εργαστήριο Ανοιχτών Τεχνολογιών στο 5ο Λύκειο Βύρωνα

Στα ελληνικά δημόσια σχολεία γίνονται συχνά σοβαρές προσπάθειες για την γνωριμία των μαθητών με το "Ελεύθερο Λογισμικό και Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα" (ΕΛ/ΛΑΚ). Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που επιχειρούν να μυήσουν τους μαθητές τους στον κόσμο του ανοιχτού κώδικα και μέσα από αυτόν να καλλιεργήσουν την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα των παιδιών. 

Ένα τέτοιο σχολείο είναι το 5ο ΓΕΛ Βύρωνα, στο οποίο έχει οργανωθί και λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση ένα σχολικό hackerspace. Τα παιδιά αυτά συμμετείχαν στην 8η FOSSCOΜΜ στο ΤΕΙ Αθήνας στις 7/11/2015, παρουσιάζοντας κάποιες από τις κατασκευές τους και παρακολουθώντας ομιλίες και εργαστήρια του συνεδρίου.

Αυτή ήταν η αρχή της γνωριμίας και συνεργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) με το Σχολείο.

Η πρόταση που έγινε από την ΕΕΛ/ΛΑΚ προς το Σχολείο ήταν η παραχώρηση εξοπλισμού για το στήσιμο ενός Εργαστηρίου Ανοιχτών Τεχνολογιών. Ανοιχτές τεχνολογίες τόσο για το υλικό όσο και για το λογισμικό. Συγκεκριμένα, προτάθηκε η υλοποίηση 12 σταθμών εργασίας με RaspberrryPi ως clients ενός κεντρικού server Ubuntu 14.04. Erg1

Erg4eΗ πρόταση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την διεύθυνση και τους καθηγητές πληροφορικής του Σχολείου.

Το εργαστήριο στήθηκε προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2015 με την συμμετοχή τεχνικών συνεργατών της ΕΕΛ/ΛΑΚ και μελών της σχολικής κοινότητας.

Στην τωρινή του δομή, οι σταθμοί εργασίας επικοινωνούν ως thin clients με έναν Ubuntu 14.04 LTSP server. Το λειτουργικό που τρέχει στους clients είναι το BerryTerminal.

Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στην διαχείριση των clients όσο και στην διαχείριση της τάξης κατά την διάρκεια του μαθήματος είναι το Epoptes, το οποίο επίσης έχει εγκατασταθεί.

Το εργαστήριο θα λειτουργήσει για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα με την τωρινή του μορφή, ώστε να μελετηθούν

  1. οι δυνατότητες και οι περιορισμοί, και
  2. η χρηστικότητα και απόδοσή του.

Ήδη γίνονται σε αυτό τα μαθήματα Πληροφορικής που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών του Γενικού Λυκείου, κάποια μαθήματα Γενικής Παιδείας (φιλολογικά, ερευνητικές εργασίες), καθώς και το σχολικό hackerspace.

Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να πειραματιστούν με την χρήση των GPIO pins του RaspberryPi, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν ιδέες που αγγίζουν νέες τεχνολογίες (π.χ. IoT), ενώ ταυτόχρονα οι καθηγητές πληροφορικής του σχολείου θα μπορέσουν να επεκταθούν πέραν της προβλεπόμενης σχολικής διδακτέας ύλης.