"Σχολείο για όλα τα παιδιά" Της Λεμονιάς Κλωνάρη (αναδημοσίευση)

Η παιδεία είναι ένα καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων.

Στην αρμοδιότητα του δήμου εμπίπτουν θέματα λειτουργικών εξόδων, επισκευών και συντηρήσεων των κτιρίων, πολιτιστικά, αθλητικά, κοινωνικά κ.ά. Έχουμε κανονική ροή της χρηματοδότησης από την πολιτεία, παρότι παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τα σχολεία επομένως δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα στα λειτουργικά τους έξοδα. Παρ’ όλα αυτά διεκδικούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι όλη η ΣΑΤΑ σχολείων, που είναι 75.000€ τον χρόνο, όχι μόνο χρησιμοποιείται για τη συντήρηση των σχολείων (βαψίματα κ.λπ.) αλλά δίνουμε χρήματα και από τη ΣΑΤΑ του δήμου, όπως για εργολαβίες (π.χ. τουαλέτες, συναγερμούς, σχολική αυλή 1ου Δημοτικού κ.λπ.). 

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι περισσότερες από τις δράσεις της δημοτικής αρχής στους τομείς της παιδείας και των παιδικών σταθμών. Τη σχολική χρονιά που πέρασε λοιπόν ενδεικτικά:

 1. Στο κτίριο του «Αθήναιον» έχει μεταφερθεί και λειτουργεί το 12ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο προέκυψε από τον χωρισμό του συγχωνευμένου 4ου σε 4ο και 12ο. 
 2. Τοποθετήθηκαν συναγερμοί σε όλα τα σχολεία με χρηματοδότηση του δήμου.
 3. Ολοκληρώθηκε η εργολαβία 60.000€ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την ανακατασκευή των σχολικών αυλών των 5ου, 6ου, 7ου και 11ου Δημοτικών και του 4ου Γυμνασίου.
 4. Προχωράμε στον διαγωνισμό για τη σύνδεση με το φυσικό αέριο όλων των σχολείων με χρηματοδότηση της ΔΕΠΑ ύψους 75.000€.
 5. Ανακατασκευάστηκε νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται ήδη το 13ο Νηπιαγωγείο.
 6. Βάφτηκαν φέτος 90 σχολικές αίθουσες από τα συνεργεία του δήμου μας.
 7. Συντηρήθηκε από τα συνεργεία του δήμου μας το 4ο Δημοτικό Σχολείο (Χαραλαμπόπουλου), ήτοι τουαλέτες, υγρασίες, μονώσεις, αποχέτευση κ.λπ.
 8. Για τρίτη συνεχή χρονιά βραβεύσαμε τους επιτυχόντες στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δώσαμε δωρεάν προσκλήσεις για τη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα.
 9. Συνεχίζουμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο για τέταρτη χρονιά. Πέρσι συμμετείχαν 100 περίπου μαθητές και 27 εθελοντές εκπαιδευτικοί. Φέτος τολμάμε να επεκτείνουμε τον θεσμό και στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄ των δημοτικών σχολείων.

Παιδικοί σταθμοί

 1. Ιδρύθηκε ένα νέο τμήμα στον 6ο βρεφικό Παιδικό Σταθμό (Μορκεντάου), με αποτέλεσμα να μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 60 βρέφη σε πέντε τμήματα.
 2. Φέτος προχωρήσαμε στην ίδρυση ενός νέου βρεφικού σταθμού με 24 θέσεις βρεφών, ο οποίος θα λειτουργήσει εντός των ημερών.
 3. Η επιλογή των βρεφών και των νηπίων γίνεται με μοριοδότηση από διαπαραταξιακή επιτροπή.
 4. Κατά τη λειτουργία των παιδικών σταθμών τηρείται αυστηρά η προβλεπόμενη αναλογία νηπίων – παιδαγωγών.
 5. Η καθημερινή παρουσία της παιδιάτρου στους παιδικούς σταθμούς εξασφαλίζει την ιατρική εξέταση των παιδιών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Στα θέματα πολιτισμού

 1. Συνεχίζουμε τον θεσμό του Παιδικού-Νεανικού Φεστιβάλ. Πέρσι συμμετείχαν σχεδόν όλα τα σχολεία της πόλης μας με θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, χορευτικά κ.λπ.
 2. Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά ο λογοτεχνικός διαγωνισμός με τον γενικό τίτλο «Στο βλέμμα του Μπάιρον».
 3. Στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα σχολικής εορτής για τους Τρεις Ιεράρχες, οργανώσαμε εκδήλωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών του δήμου μας. Η εκδήλωση αυτή ήταν συγχρόνως ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο.
 4. Θα υλοποιήσουμε πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του λυκείου. (Όλες οι παραπάνω δράσεις οργανώθηκαν και συντονίστηκαν από τα τμήματα Πολιτισμού και Παιδείας του δήμου μας.)
 5. Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν πραγματοποίησε για πέμπτη χρονιά το πρόγραμμα «Σκυτάλη» με συμμετοχή περίπου 50 παιδιών από τα 9ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία.

Όσον αφορά τον αθλητισμό:

 1. Τα Παμβυρώνεια είναι πλέον θεσμός που με μεγάλη επιτυχία διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια και θα διοργανωθούν και φέτος.
 2. Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού όλων των σχολείων της πόλης μας πήραν μέρος στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την εκμάθηση κολύμβησης και ο δήμος διέθεσε το κολυμβητήριο και ανέλαβε τη μετακίνηση των μαθητών.

Κοινωνική πολιτική

 1. Γίνεται οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά των δύο τελευταίων τάξεων (Ε΄ και ΣΤ΄) των δημοτικών σχολείων του δήμου.
 2. Γίνεται έλεγχος του μαθητικού πληθυσμού του δήμου για παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης (school screening).
 3. Έγινε διανομή παπουτσιών σε παιδιά άπορων οικογενειών. 
 4. Όσον αφορά τον τομέα παροχής ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η ψυχολόγος του δήμου μας βρίσκεται κοντά στα παιδιά και τους γονείς με ατομικές συνεδρίες υποστήριξης, σχολές γονέων, κύκλους ομιλιών για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η παιδεία είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας. Τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι η ελπίδα αυτού του τόπου, γι’ αυτό η επένδυση στην παιδεία είναι και η πλέον «επικερδής».