"Προχωρούμε στη διατύπωση ενός μεγάλου οραματικού σχεδίου για την πόλη μας"

Αγαπητοί συνάδελφοι – φίλες και φίλοι

Η σημερινή συνέλευση της Δημοτικής μας κίνησης έχει θέμα τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2018. Τα δύο αυτά εργαλεία είναι κορυφαία για τον σχεδιασμό μας για όλη τη χρονιά και θα εισαχθούν για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 6-11-2017.

Ταυτόχρονα στα πλαίσια του "Συμμετοχικού προϋπολογισμού" και για να ακούσουμε τη γνώμη των πολιτών: περιοδεύουμε στις γειτονιές της πόλης, επισκεφθήκαμε τα σχολεία μας, συσκεφθήκαμε με την «Ένωση Γονέων» και τους συλλόγους Γονέων, διαβουλευτήκαμε με τους μαζικούς φορείς, ενημερώσαμε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων. Παίρνουμε υπόψη μας την γνώμη τους, λύνουμε χρόνια προβλήματα, συντηρούμε τις δομές της πόλης. Από την περσινή αυτή επαφή αντιμετωπίσαμε ήδη τα όμβρια στην Εμπεδοκλέους, προγραμματίσαμε έργα στα σχολεία, προχωράμε στην ανακατασκευή 12 παιδικών χαρών, ασφαλτοστρώνουμε την πόλη, διορθώσαμε την εσφαλμένη κατασκευή του δρόμου στην Χρυσοστόμου Σμύρνης, παίρνουμε μέτρα για την φύλαξη των σχολείων που βανδαλίζονται.

Ζητήσαμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης την συναινετική υπερψήφιση του προϋπολογισμού, καθώς η εκτέλεση των έργων δεν μπορεί να γίνει χωρίς προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα δεν μπορείς να ζητάς την απλή αναλογική και ταυτόχρονα να αρνείσαι πεισματικά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, για στενά αντιπολιτευτικούς σχεδιασμούς.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Το πρώτο και βασικό στοιχείο του νέου προϋπολογισμού είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου.

 • Μπαίνουμε στο 2018 με εξοφλημένα ή διακανονισμένα όλα τα χρέη του Δήμου, που μας έρχονται από το παρελθόν. Έτσι ο Δήμος μας μπορεί να αποφασίζει και να χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα του, προς όφελος των δημοτών χωρίς βάρη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε και ταμείο.
 • Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου οφείλεται στην εκταμίευση ενός μεγάλου ποσού από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων της κυβέρνησης, στην στελέχωση και ουσιαστική λειτουργία Γραφείου Προμηθειών και στους διαγωνισμούς που γίνονται, καθώς και στην οικονομική τακτοποίηση σοβαρών χρεών προς το Δήμο. Σεβόμαστε και αξιοποιούμε με τον καλύτερο τρόπο τα έσοδα που εισπράττουμε από το Κράτος αλλά και τους Δημότες.

Η βελτίωση των οικονομικών του Δήμου μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα του Δήμου σε σοβαρούς τομείς και να λύνουμε καθημερινά προβλήματα των Δημοτών. 

Ενδεικτικά αναφέρω:

 • Για το 2018 την χρησιμοποίηση 1 (ενός) εκ. Ευρώ από την ΣΑΤΑ έργων και ΣΑΤΑ σχολείων σε έργα συντήρησης και έργα υποδομής από το ταμείο του Δήμου. Ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατές πηγές χρηματοδότησης: της Περιφέρειας Αττικής, το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο για σπουδαία έργα όπως π.χ.: παιδικές χαρές-ασφαλτοστρώσεις-πεζοδρόμια-αναπλάσεις-γήπεδα -πλατείες- παιδικοί σταθμοί-παλαιό Δημαρχείο κλπ. Υπολογίζουμε ότι το ύψος των επιχορηγήσεων για τα έργα αυτά θα φτάσει μέσα στο 2018, τα 14 εκ. Ευρώ.
 • Στην βελτίωση της καθαριότητας με την πρόσληψη 22 μόνιμων εργατών, την προμήθεια μηχανημάτων, την αξιοποίηση συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, την εκμετάλλευση των κάδων υπόγειας σώρευσης που είναι σε αδράνεια χρόνια τώρα, την αγορά κάδων για τα κόπρανα σκύλων καθώς και άλλων κάδων, την συντήρηση των απορριμματοφόρων. Ταυτόχρονα η βελτίωση της ανακύκλωσης και της εκτροπής πράσινων, στερεών αποβλήτων, οργανικών αποβλήτων που προωθούμε με ορατά ήδη αποτελέσματα, δίνει περιβαλλοντικό αλλά και το οικονομικό κέρδος. Υποστηρίζουμε των προσπάθεια του ΕΣΔΚΝΑ και της περιφέρειας και ζητάμε την ευαισθητοποίησης και βοήθεια των Δημοτών μας.
 • Στην ανατροπή της άσχημης κατάστασης στην δημοτική συγκοινωνία όπου από τα 12 λεωφορεία της λειτουργούσαν μόνο το 1 1/2 όταν τα παραλάβαμε. Στηρίζουμε οικονομικά την συντήρησή τους και προγραμματίζουμε με τα 5 ετοιμοπόλεμα που θα διαθέτουμε να λειτουργήσει και η 2η γραμμή από την 1η Ιανουαρίου 2018. Επόμενο βήμα η σύνδεση με την Πανεπιστημιούπολη.
 • Στην προσφορά μέσω της κοινωνικής μας υπηρεσίας, ακόμη μεγαλύτερης βοήθειας στις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες είτε τροφίμων, είτε μερίδων φαγητού μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου και εστιατορίου που ξεκίνησαν. Να σημειώσουμε ότι έχουν ήδη τρέξει προγράμματα: στέγης σε άστεγες οικογένειες, προνοιακά επιδόματα, κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, εξυπηρέτηση όσων δικαιούνται δωρεάν φάρμακα, μοίρασμα φρούτων, χυμών, παπουτσιών. Ενισχύσαμε την 3η ηλικία που προσέρχεται στα ΚΑΠΗ στις εκδρομές τους, στις εκδηλώσεις και στα καλοκαιρινά μπάνια. Στηρίζουμε την σπουδαία λειτουργία του Κέντρου Υγείας που το 2016 εξυπηρέτησε πάνω από 70.000 ασθενείς και αναμένουμε 3 μονάδες πρόληψης πρωτοβάθμιας υγείας ΤΟΜΥ στο Βύρωνα.
 • Ενισχύσαμε ακόμα περισσότερο την λειτουργία των παιδικών σταθμών, καθώς με τις αλλαγές που κάναμε πετύχαμε κανένα πλέον παιδί ή βρέφος να μένει έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Ταυτόχρονα πετύχαμε την αύξηση των παιδιών που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ από 150 σε 282 για την χρονιά 2017-2018. Προχωράμε σε κατασκευή νέου παιδικού σταθμού στην Ζ.Πηγή σε κτίσμα που μας παραχωρήθηκε καθώς και συντήρηση όλων των παιδικών σταθμών από έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • Αναπτύσσουμε σπουδαίες πρωτοβουλίες και προγράμματα στον Πολιτισμό, αφού διακανονίσαμε το παλιό χρέος του ΟΠΑ στον ΣΔΟΕ. Tο Φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων, το Παιδικό Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ του Καρέα, το Φεστιβάλ μπύρας, το θεατρικό και τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, το Φεστιβάλ πλατειών το καλοκαίρι, η κινηματογραφική λέσχη, ο λογοτεχνικός διαγωνισμός, τα προγράμματα χορού στο Κέντρο Χορού στο Κέντρο Χορού Ντάνκαν, η συνεργασία με συλλόγους γονέων και τοπικούς συλλόγους Κρητών – Ηπειρωτών – Ποντίων - Αρμενίων κλπ. ανακηρύσσουν τον Δήμο μας σε ΔΗΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
 • Μετά την ανακατασκευή της αίθουσας στο γήπεδο ποδοσφαίρου και του γηπέδου “Δημήτρης Νικολαϊδης” προχωράμε στην ανακατασκευή των γηπέδων 5Χ5 και 2ου αθλητικού κέντρου. Προσφέρουμε στη νεολαία που αθλείται συντηρήσεις και αθλητικά προγράμματα. Το κολυμβητήριο ανακηρύσσεται ως δομή και λειτουργία σε κορυφαία στο Λεκανοπέδιο και έχει φτάσει να φιλοξενεί 2.000 αθλούμενους. Προσφέρουμε νέα δωρεάν προγράμματα στο Γυμναστήριο μας, αθλητισμός και γυναίκα, αθλητισμός και 3η ηλικία, ενώ για 2η χρονιά με γυμναστές της Γ.Γ.Α. Βοηθάμε στην μεταφορά μαθητών στο κολυμβητήριο και εκμάθηση  κολύμβησης σε όλους τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου. 

Μπορούμε να μιλάμε για ώρες για τις μικρές και μεγάλες επιτυχίες της Δημοτικής Αρχής αλλά και στα προβλήματα που ακόμη παραμένουν ή δημιουργούνται. Θέλουμε  με κάθε τρόπο να πούμε ότι παρά τα όποια μας λάθη ή καθυστερήσεις - και ποιος δεν κάνει λάθη άλλωστε - θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά, χωρίς να λογαριάζουμε κόπους και θυσίες. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πολύ περισσότερο σήμερα από ποτέ την στήριξη της Πολιτείας με βάση και τις κυοφορούμενες αλλαγές στον Καλλικράτη έτσι ώστε:

 • Να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική, ως πάγιο και δίκαιο εκλογικό σύστημα.
 • Να προχωρήσει η αποκέντρωση υπηρεσιών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό.
 • Να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ανακύκλωση και κομποστοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Να προχωρήσει η ενίσχυση τοπικών προγραμμάτων κοινωνικής και αλληλεγγύης οικονομίας στις τοπικές κοινωνίες και τους Δήμους.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Οι γνώσεις και η εμπειρία που έχουμε ήδη συσσωρεύσει ως δημοτική αρχή καθώς και οι συμμαχίες που οικοδομούμε μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη διατύπωση ενός μεγάλου οραματικού σχεδίου για την πόλη μας στην επόμενη Δεκαετία. 

Αυτό το σχέδιο μπορεί να συμπεριλάβει έργα μεγάλης πνοής με παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα μιας σύγχρονης πόλης. 

Για ένα τέτοιο σχέδιο εργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε σύντομα σε διαβούλευση.