"Πράσινο φως" στα μεταλλαγμένα από την ελληνική προεδρία.

Ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια συζητήσεων και τέσσερα χρόνια παγώματος της σχετικής απόφασης, οι αρμόδιοι υπουργοί, υπό την προεδρία του Έλληνα ομολόγου τους Γιάννη Μανιάτη, πήραν, με σχετική εισήγηση της νεοφιλελεύθερης Κομισιόν, την πολιτική απόφαση να επιτρέψουν σε όσες κοινοτικές χώρες το επιθυμούν την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών. Όσες χώρες δεν θέλουν, έχουν τη δυνατότητα να επικαλεσθούν λόγους δημοσίας υγείας, δημόσιας τάξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ακόμη και λόγους χωροταξίας, ώστε να απαγορευτούν οι καλλιέργειες αυτές.

Ο ΥΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης προσπαθεί από προχθές να απαλύνει αυτή την απόφαση, που αναμένεται να υιοθετηθεί οριστικά γύρω στα τέλη τους έτους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κάθε χώρα θα είναι πλέον ελεύθερη να αποφασίζει ποιοι Γ.Τ. Οργανισμοί θα επιτρέπει να καλλιεργούνται στο έδαφός της.

Αυτό που κρύβει επιμελώς ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ, όμως, είναι πως, αν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους στις άλλες κοινοτικές χώρες, που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤΟ, είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους (αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής, μπισκότα κ.λπ.).

Η κοινοτική συνθήκη επιβάλλει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών / προϊόντων σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοτικές χώρες που δεν διαθέτουν κανένα μέσον άμυνας.

Απορρίφθηκε πρόταση - "φρένο" της Γαλλίας

Δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Γαλλία που έκανε λογική αντιπρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών ΠΕΚΑ, σύμφωνα με την θα έπρεπε να επιτραπεί η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων σε δύο επίπεδα, πράγμα που θα επέτρεπε τον καλύτερο έλεγχο αυτών των καλλιεργειών. Συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός πρότεινε την επίσημη εγγραφή των αιτήσεων καλλιέργειας ΓΤΟ που έχουν προηγουμένως εγκριθεί κατ' αρχήν από την Ένωση, σε λίστα, και μόνο στη συνέχεια να έχουν το δικαίωμα τα κράτη - μέλη να αποφασίζουν σε ποιους ΓΤΟ από τη συγκεκριμένη λίστα επιθυμούν να επιτρέψουν την καλλιέργεια, καθώς και ποιους από αυτούς απορρίπτουν.

Οι εταίροι της Γαλλίας, όμως, απέρριψαν τη λογική πρότασή της με το επιχείρημα ότι το σύστημα που προτείνει θα μπέρδευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση και η επανεθνικοποίηση των σχετικών αποφάσεων καλλιέργειας θα μας έφερνε στην αρχή της διαπραγμάτευσης πολλά χρόνια πίσω.

Μόνο το Βέλγιο είπε "όχι"

Για να γνωρίζουν επιτέλους με ακρίβεια, τουλάχιστον οι αναγνώστες της "Αυγής", η Ελλάδα δεν εμφανίζεται μεταξύ των χωρών που δεν επιθυμούν την καλλιέργεια των Γ.Τ. Οργανισμών, αφού μόλις τέσσερις χώρες - μέλη ήταν μέχρι χθες αντίθετες σ' ένα καθεστώς εξαιρέσεων - απαλλαγών της υποχρέωσης για την καλλιέργειά τους στο έδαφός τους. Επρόκειτο για τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο. Αυτή η αναστέλλουσα μειοψηφία που, με το βέτο της, είχε μπλοκάρει στο παρελθόν τη λήψη κάθε απόφασης τινάχτηκε χθες στο αέρα.

Η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε με τη συμβιβαστική λύση, την οποία δεν πρόβαλε, όπως κακώς διαδίδεται, η ελληνική προεδρία, αλλά η Κομισιόν, διότι, κατ' αυτήν "δεν υπάρχουν, πλέον, σοβαροί λόγοι καθυστέρησής της στην πρόσβαση των ευρωπαϊκών αγορών στα γενετικά μεταλλαγμένα».

Η Γερμανία ανήγγειλε ότι εγκαταλείπει την απόλυτη απόρριψή της στην καλλιέργεια και εμπορία ΓΤΟ, αλλά θα επιδιώξει τώρα να διερευνήσει σε βάθος τι ακριβώς τη συμφέρει να κάνει σ' αυτή την περίπτωση. Έτσι η αλλαγή στάσης των Βρετανών και των Γερμανών ανοίγει διάπλατα την πόρτα για τη χωρίς εμπόδια καλλιέργεια μεταλλαγμένων στους αγρούς των χωρών της Κοινότητας, απόφαση για την οποία είχαν δουλέψει πολύ οι ενδιαφερόμενες πολυεθνικές, που την περίμεναν υπομονετικά δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Μόνο το Βέλγιο αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν, μέσω της ελληνικής προεδρίας, χωρίς όμως να αντιπροτείνει εναλλακτική στην πρόταση της Γαλλίας.

Έτσι, με τη συμβολή της Ελλάδας, στο πρόσωπο του αρμόδιου υπουργού της Γ. Μανιάτη, ανοίγει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις μεταξύ του κάθε κράτους - μέλους με τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων φυτών ώστε να επιτραπεί η καλλιέργειά τους γενικώς ή σε συγκεκριμένα τμήματα της καλλιεργήσιμης επιφάνειάς τους.

Τα πρώτα μεταλλαγμένα

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις Γ.Τ. Οργανισμοί - φυτά έχουν λάβει την έγκριση καλλιέργειας τους στο ευρωπαϊκό έδαφος: το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto, δύο ακόμη καλαμπόκια, το ΒΤ176 και Τ25, καθώς και μία ποικιλία πατάτας, η Αμφλόρα. Άλλες μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές τροφίμων, όπως η Ντοπόν ντε Νεμούρ, έχουν υποβάλει αιτήσεις έγκρισης για καλλιέργεια επτά ακόμη μεταλλαγμένων φυτικών οργανισμών.

Το ευρωπαϊκό οχυρό έπεσε όταν για κακή του τύχη προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών Περιβάλλοντος ήταν ο συμπατριώτης μας Γ. Μανιάτης.