Ποιοι δεν θέλουν την Αποκεντρωμένη Διαχείριση (του Θωμά Μπιζά)

Τελικά οι πολέμιοι της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι μόνο τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα.

Αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους,  θα πρέπει να μιλήσουμε και για τις δημοτικές αρχές σαν της Φυλής που κάνουν την πάπια για να μην χάσουν τα αντισταθμιστικά , αλλά και τους άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες από την ανατολική Αττική που έχουν βολευτεί τόσα χρόνια με το να στέλνουν τα σκουπίδια τους  στους ΧΑΔΑ και  στην Φυλή.

Σ.Σ Το δημοτικό συμβούλιο της Φυλής δεν συζήτησε καν το νέο ΠΕΣΔΑ λες και δεν τους αφορά το ζήτημα !

Να πούμε για τους δημάρχους σαν τον Δήμαρχο Αθηναίων που θέλει τώρα να κάνει ΣΜΑ (για να στέλνει τα σύμμικτα σκουπίδια του στην Φυλή που κλείνει) . Να πούμε  για τον δήμαρχο της  Γλυφάδας που λέει : «Εγώ είμαι πελάτης στην Φυλή και πληρώνω» για να μην έχω σκουπίδια.

Θα πρέπει να μιλήσουμε  και για  την συνδικαλιστική- επιστημονική  νομενκλατούρα του ΕΔΣΝΑ που τόσα χρόνια στηρίζει το συγκεντρωτικό μοντέλο της Φυλής στο όνομα της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα (τρομάρα τους) του ΕΔΣΝΑ.

Αυτούς που έβγαλαν σπυριά όταν είδαν τους  φιλόδοξους στόχους  και την νέα λογική που διαπερνά τον νέο  ΕΣΔΑ .

Θα πρέπει να μιλήσουμε και για αυτούς που λένε  κουτοπονηριές για την «φτηνή επιλογή» της ταφής και την διαπεριφερειακή συνεργασία μόνο και μόνο για να μην πάρουν κάποιο πολιτικό κόστος αν αποδεχτούν   πως θα πρέπει να γίνουν νέοι ΧΥΤΥ και νέες ΜΕΑ στην Αττική.

Να μιλήσουμε και για αυτούς που λένε στο περιφερειακό συμβούλιο ανοησίες για «πράσινα σημεία και πράσινα άλογα» και «πουθενά  ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στην Αττική» .

Για τον βαθύτατο συντηρητισμό  (στο ζήτημα των απορριμμάτων)  της λεγόμενης κομμουνιστικής και της λεγόμενης  αντικαπιταλιστικής αριστεράς .

Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τους πλασιέ  της καύσης όπως τους λέει πολύ εύστοχα ο Τάσος ο Κεφαλάς. Αυτούς  που μας λένε να στέλνουμε τα σκουπίδια για καύση στην Κίνα και την Γερμανία γιατί εκεί η καύση είναι καλή. 

Να μιλήσουμε και για αυτούς που χαρακτηρίζουν τα πράσινα σημεία χωματερές , την ώρα που κάνουν τα στραβά μάτια για τους παράνομους σταθμούς μεταφόρτωσης .

Για τους  πονηρούς δημάρχους που λένε πως θέλουν 2 και 3 πράσινα σημεία (για να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση τους)  χωρίς να χωροθετούν όμως κανένα για να μην έχουν πολιτικό κόστος.

Να μιλήσουμε βεβαίως και για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις από την κυβέρνηση να υπογράψει μια   ΚΥΑ και  μια πράξη υπουργικού συμβουλίου για ένα εγκεκριμένο από το καλοκαίρι ΕΣΔΑ  και για την ατολμία της περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ  να προτείνουν τους νέους ΧΥΤΥ και τις νέες ΜΕΑ στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

Αν δεν μιλήσουμε για όλα αυτά με θάρρος και με αυτοκριτική διάθεση,  ο κίνδυνος να το χάσουμε το παιχνίδι είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Οι καθυστερήσεις  στα Τοπικά σχέδια των δήμων και στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ σε συνδυασμό με την οριακή κατάσταση στον ΧΥΤΑ της Φυλής,  είναι βούτυρο στο ψωμί των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων και του λόμπι των σκουπιδιών.

Θωμάς Μπιζάς.