Παγκράτι - Βύρωνας μέσω Φορμίωνος: Άγονη Γραμμή

Δελτίο Τύπου

Βύρωνας 10 Μαρτίου 2014

Κατά την διάρκεια της περιοδείας συζητήσαμε με τους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους ενημερώσαμε για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει η «Στάση Βύρωνα» τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και ως νέα δημοτική αρχή.

Από τις συζητήσεις αυτές όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής μας επιβεβαίωσαν:

  • Την αναγκαιότητα βελτίωσης των πεζοδρομίων τα οποία είναι κακοσυντηρημένα, πολύ μικρά και σε μερικά σημεία ανύπαρκτα. Το πρόβλημα των πεζών να διασχίσουν τον δρόμο αλλά και των διερχόμενων αυτοκινήτων μεγαλώνει όταν φορτηγά ανεφοδιάζουν τα σουπερ μάρκετ της περιοχής. Ενώ συχνά αυτοκίνητα  παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια.
  • Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του φωτισμού και της σήμανσης.
  • Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ασφάλεια των πεζών λόγω ελλιπούς σηματοδότησης.
  • Στη διασταύρωση της οδού Παπανδρέου με τη Φορμίωνος  δημιουργείται κυκλοφορικό κομφούζιο όταν διερχόμενα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν τη Φορμίωνος θέλουν να στρίψουν αριστερά στην Παπανδρέου.
  • Η έλλειψη πεζοδρομιών και σημείων στάθμευσης δημιουργούν συνθήκες κυκλοφοριακού χάους όταν κάποιοι προσπαθούν να εξυπηρετηθούν από τα καταστήματα που υπάρχουν κατά μήκος της λεωφόρου. 
  • Ο δρόμος γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους μικρούς μαθητές αφενός στο ύψος του 6ου και 7ου  αλλά κυρίως στο ύψος του Γυμνασίου – Λυκείου στην οδό Φωκαίας όπου το πεζοφάναρο είναι τοποθετημένο σε λάθος σημείο.  

Κατά γενική ομολογία όλων των καταστηματαρχών, τα παραπάνω προβλήματα λειτουργούν αρνητικά στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεών τους και σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών τα περισσότερα  καταστήματα θα αναγκασθούν να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα» ενημέρωσε ότι θα  προχωρήσει άμεσα:

α) σε αναφορά σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αναδείξει το θέμα

β) σε ενέργειες και παρεμβάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς - Δήμους Βύρωνα, Καισαριανής και Αθήνας, στην Περιφέρεια Αττικής και το «Υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων»

 γ) δεσμεύεται σαν επόμενη δημοτική αρχή να το αναδείξει σε έργο πρώτης προτεραιότητας την αναβάθμιση αυτής της κεντρικής λεωφόρου του Βύρωνα.

Τέλος καταγράψαμε και φωτογραφίσαμε τα επικίνδυνα σημεία αυτού του τόσο σημαντικού για την πόλη μας οδικού άξονα. Οι Φωτογραφίες αυτές παρατίθενται παρακάτω:  

 

Φορμίωνος 229. Για να περάσει κάποιος με ένα καροτσάκι πχ με αγορές από το χωριό των παραγωγών πρέπει να κατέβει στον δρόμο.   

Φορμίωνος 229, επίσης, ψάχνουμε το πεζοδρόμιο.

 

Φορμίωνος, στο ύψος της διασταύρωσης με την Γ. Παπανδρέου. Παλιά εκεί ήταν κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας. Αυτό το σημείο τότε έσφυζε από εμπορική δραστηριότητα.  

Διασταύρωση Φορμίωνος & Γ. Παπανδρέου. Τις απογευματινές ώρες στο σημείο αυτό προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση από τα αυτοκίνητα που θέλουν να κατευθυνθούν προς την Γ. Παπανδρέου.

Ανύπαρκτο πεζοδρόμιο σε ένα σημείο με αρκετή κίνηση από πεζούς λόγω του σούπερ μάρκετ και της στάσης των λεωφορείων. Να σημειώσουμε ότι το πεζοδρόμιο αυτό βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση από την ημέρα που ανεγέρθηκε το κτήριο με τις μπλε κολώνες. 

Το "τεράστιο" - σε μήκος - πεζοδρόμιο λίγο μετά τα σχολεία. Στο συγκεκριμένο σημείο λόγω της ευθείας τα διερχόμενα αυτοκίνητα αναπτύσσουν "μεγάλες" ταχύτητες (σε σχέση με το όριο ταχύτητας) με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι διερχόμενοι πεζοί, που τις καθημερινές είναι και μαθητές. 

Ανύπαρκτο και κακοσυντηρημένο το πεζοδρόμιο στην κάθοδο της Φορμίωνος λίγο πριν την Δήλου. Τα σίδερα δεν εμποδίζουν μόνο τα αυτοκίνητα να παρκάρουν πάνω στο πεζοδρόμιο αλλά και τους πεζούς να περπατήσουν. 

Μια "πανοραμική" άποψη της ανόδου της Φορμίωνος από την "9η στάση" (περιοχή του πάρκου της Ανάληψης) σημείο που έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα.  

Για την Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα» 

Άκης Κατωπόδης

Υποψήφιος Δήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος