"Οι δήμαρχοι δεν ψάχνουν για αποτεφρωτήρια"

Στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου επανέρχεται η ανάγκη δημιουργίας χώρων αποτέφρωσης νεκρών στη χώρα μας. Αφορμή στάθηκε ο θάνατος του ηθοποιού Μηνά Χατζησάββα, ο οποίος είχε επιλέξει την αποτέφρωση, αλλά η σορός του εστάλη στο εξωτερικό, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει καμία εγκατάσταση.

"Απραξία και αδράνεια στις δημοτικές αρχές", καταλογίζει, μιλώντας στην "Αυγή", ο Αντ. Αλακιώτης, ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών στην Ελλάδα (που συστάθηκε το 1997), του οποίου προ ημερών είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενούμε δηλώσεις για το θέμα. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορούν να αναζητηθούν χώροι εντός του Δήμου Αθηναίων και του Λεκανοπεδίου για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, ο Αντ. Αλακιώτης στηλιτεύει την αδράνεια της δημοτικής αρχής Καμίνη, γιατί, όπως υποστηρίζει, "εδώ και ένα χρόνο δεν έχει κάνει τίποτα". "Έγιναν μόλις δυο συνεδριάσεις της αρμόδιας διαπαραταξιακής επιτροπής μέσα σε ένα χρόνο από τη νέα θητεία Καμίνη", τονίζει υποστηρίζοντας πως "είχε προταθεί αφ' ενός η εξέταση πιθανών χώρων, αφ' ετέρου, σε περίπτωση που δεν υπήρχαν κατάλληλοι χώροι, είχε προταθεί η διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού για αναζήτηση χώρου".

"Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές με αιρετούς για την αναζήτηση χώρων για αποτεφρωτήρια", τονίζει ο Αντ. Αλακιώτης προσθέτοντας, όμως πως "μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι τόσο ο κ. Καμίνης, όσο και ο κ. Μπουτάρης είχαν πρωτοστατήσει στο να ψηφιστεί ρύθμιση για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίων και στη χώρα μας".

Να σημειωθεί ότι ο νόμος του 2014 για τη δημιουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών αποτελούσε αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και του Ν. Βούτση και ύστερα από πίεση των δημάρχων Αθηναίων Γ. Καμίνη και Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη θεσπίστηκε. Προβλέπει ότι η χωροθέτηση κέντρων αποτέφρωσης νεκρών είναι στην πλήρη αρμοδιότητα των δήμων. Η χωροθέτηση γίνεται σε ιδιόκτητο χώρο του δήμου ή σε κοιμητήριο ή σε χώρο κοντινού δήμου, ενώ αποκλείεται η χωροθέτησή τους εντός κατοικημένων περιοχών. Διευκρινίζεται ότι η εγκατάσταση των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών είναι χαμηλής όχλησης και δεν επιβαρύνει με ρύπους το περιβάλλον.

Η ανυπαρξία, όμως, κέντρων αποτέφρωσης νεκρών στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο στη γειτονική Βουλγαρία να μεταφέρονται περισσότεροι από 1.000 νεκροί. Τα έξοδα κηδείας και αποτέφρωσης για κάθε νεκρό αγγίζουν τα 2.000 ευρώ.