Όχι στις νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων

Ανακοίνωση

Βύρωνας 01 Ιουνίου 2014

Την επομένη κιόλας των εκλογών και παρά τα αποτελέσματα εναντίον της, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ακάθεκτα την εφαρμογή των όσων υπέγραψαν στα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα, συντρίβοντας τη δημόσια εκπαίδευση και συνεχίζοντας το έργο διάλυσης που ξεκίνησε η κ. Διαμαντοπούλου με τις 2000 καταργήσεις σχολείων.

Έτσι, με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1329/26 Μαΐου 2014, προχωρά άμεσα συγχωνεύοντας 128 δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία, καταργώντας 15 δημοτικά σχολεία και 30 νηπιαγωγεία. Παράλληλα συγχωνεύει 16 γυμνάσια και λύκεια, 12 ΕΠΑΛ ενώ καταργεί ένα γυμνάσιο και τρία ΕΠΑΛ, με στόχο τις 1676 συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων από τον Νοέμβρη του 2013 με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και πριν λίγες ημέρες με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018.

Για τα δημοτικά σχολεία του Βύρωνα συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • το 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία, γίνονται ένα Δημοτικό Σχολείο και προβλέπεται να είναι 16θέσιο, χάνοντας δηλαδή 1 τμήμα (τα 2 σχολεία ήταν 8θέσιο και 9θέσιο).
  • το 3ο και 13ο Δημοτικά, γίνονται ένα Δημοτικό Σχολείο και προβλέπεται να είναι 16θέσιο, (τα 2 σχολεία ήταν 8θέσια).
  • το 9ο και 16ο Δημοτικά Σχολεία, γίνονται ένα Δημοτικό Σχολείο και προβλέπεται να είναι 14θέσιο, χάνοντας δηλαδή 2 τμήματα (το 9ο ήταν 10θέσιο και το 6ο 6θέσιο).

Με τη συγχώνευση αυτών των σχολείων ελαχιστοποιούνται:

  1. τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών,
  2. τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (προβλέπεται να χαθούν τουλάχιστον 10 οργανικές θέσεις δασκάλων και αρκετές εκπαιδευτικών ειδικοτήτων), ενώ οι γονείς θα βιώσουν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων αλλαγών και περικοπών. 

Η κυβέρνηση καταργεί στην ουσία τα μικρά ευέλικτα και ανθρώπινα σχολεία, ενώ επιβάλει τη δημιουργία τεράστιων σχολικών μονάδων, 16/θέσια, 18/θέσια και 20/θέσια δημοτικά σχολεία, αγνοώντας αφενός τις επιπτώσεις στους μαθητές και αφετέρου τη δημιουργία συνθηκών λειτουργίας που αυξάνουν φαινόμενα βίας. Κατά τ’ άλλα, το υπουργείο σπαταλά τεράστια ποσά, ως συνήθως, σε σεμινάρια για τη σχολική βία. Φυσικά, ο μόνος γνώμονας της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του δημοσιονομικού κόστους λειτουργίας της Παιδείας, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Είναι ένας καλός τρόπος για να πριμοδοτηθεί δεόντως η ιδιωτική εκπαίδευση.

Οι επιπτώσεις των καταργήσεων και των συγχωνεύσεων σχολείων, είναι τεράστιες και στο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντικατοπτρίζονται σε καταργήσεις μόνιμων θέσεων εργασίας, σε δημιουργία νέων πλεονασμάτων, νέων υποχρεωτικών μετακινήσεων και σε λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών (αφού οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών έχουν καταργηθεί εδώ και κάτι χρόνια). Είναι ακόμα ένας άμεσος τρόπος ελάττωσης του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, έως ότου η αξιολόγηση φέρει τα προσδοκώμενα για τη μνημονιακή συγκυβέρνηση, αποτελέσματα.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και την τρόικα στην Παιδεία, πλήττουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία "Στάση Βύρωνα" συμμετέχει και ενισχύει τις κινητοποιήσεις γονέων και εκπαιδευτικών εναντίον των συγχωνεύσεων στα σχολεία μας. 

Καλούμε τους γονείς και τους δημότες/ισσες στις συσκέψεις των φορέων τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 στις 2,15 μ.μ. στα σχολεία του Καρέα και το απόγευμα στις 7,00 στην Πλατεία Ταπητουργείου για την προγραμματισμένη πορεία – διαμαρτυρία, καθώς και σε κάθε άλλη συλλογική διαδικασία.

Η "Στάση Βύρωνα" θα επιδιώξει την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου με θέμα τις προωθούμενες συγχωνεύσεις των σχολείων του Βύρωνα.

Ο Δήμος Βύρωνα χρειάζεται άμεσα να πάρει και να κοινοποιήσει αποφάσεις εναντίον των συγχωνεύσεων των σχολείων μας.


Δημοτική Πρωτοβουλία "Στάση Βύρωνα"