Ο Υμηττός χρειάζεται ουσιαστικές πολιτικές και όχι επικοινωνιακά τερτίπια

Στις 23 Μάρτη 2014, ως «Στάση Βύρωνα», παρευρεθήκαμε στο Δημαρχείο  στην κοπή της πίτας και στην ετήσια τελετή βράβευσης των εθελοντών του «Κέντρου Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα - Ομάδα Άμεσης Επέμβασης».

Μια εκδήλωση όπου ο κ. Χαρδαλιάς την χρησιμοποίησε άλλη μια φορά επικοινωνιακά, για να κάνει έναν ακόμα θριαμβευτικό απολογισμό της πολιτικής που ακολούθησε τόσα χρόνια ως Δήμαρχος και ως Πρόεδρος του ΣΠΑΥ.

Ένας απολογισμός “μαγική εικόνα”, καθώς στις 28 Μαρτίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Άκης Κατωπόδης και κλιμάκιο της «Στάσης Βύρωνα» επισκεφτήκαμε το πυροφυλάκειο του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος-Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Βύρωνα και διαπιστώσαμε μεγάλη απόκλιση με την πραγματική κατάσταση.   

Συνομιλήσαμε με τους Εθελοντές μας, με τους ανθρώπους εκείνους που κάθε καλοκαίρι βρίσκονται σε επιφυλακή για την προστασία του Υμηττού, που δίνουν την μάχη με τις φλόγες σε κάθε πυρκαγιά, ακόμα και εκτός των ορίων της περιοχής μας και που είναι  πάντοτε παρόντες σε κάθε έκτακτη ανάγκη (πλημμύρες, αστικές πυρκαγιές, χιονοπτώσεις κλπ). Ακούσαμε τα προβλήματα τους και τις αγωνίες τους, ενόψει και της επικείμενης αντιπυρικής περιόδου.

Μέσα από την συζήτηση διαπιστώσαμε σωρεία προβλημάτων, όπως:

  • Για τις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος και την απουσία της Δασικής Υπηρεσίας που καθιστούν το έργο των εθελοντών ακόμα πιο σημαντικό.
  • Για την κακή κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου του Υμηττού και την ολιγωρία τόσο του Δήμου όσο και του ΣΠΑΥ για την εκτέλεση αυτών των βασικών εργασιών υποδομής για την αντιπυρική θωράκιση του βουνού. 
  • Για την καταστροφή του πυροφυλακείου της Γρανικού και το ασυντήρητο πυροφυλάκειο του Αράπη.
  • Για την συσσώρευση εύφλεκτης ύλης στο βουνό καθώς δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός.
  • Για τις δυσκολίες τους στη συντήρηση των πυροσβεστικών οχημάτων και στην προμήθεια των απολύτως απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού (σωλήνες, στολές, κλπ).
  • Για την εγκατάλειψή τους από τη Δημοτική Αρχή και τον ΣΠΑΥ τα τελευταία χρόνια.
  • Για την αρνητική απάντηση του ΟΠΑ και της δημοτική αρχής στο αίτημα τους να μπορούν να γυμνάζονται δωρεάν στα δημοτικά γυμναστήρια ως ελάχιστη ανταμοιβή στο έργο που προσφέρουν εδώ και χρόνια στον Δήμο.

Η βάρβαρη πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, που υπηρέτησε πιστά η παράταξη του κ. Χαρδαλιά και ο κλώνος της, η παράταξη του κ. Γώγου, δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για την αδιαφορία και την απουσία έργου της απερχόμενης δημοτικής αρχής, στον τομέα της προστασίας του Υμηττού τα τελευταία χρόνια.

Με επικοινωνιακά τερτίπια και φαραωνικά εκλογικά κέντρα προσπαθούν τώρα να μας πείσουν για την ουσιαστική ανυπαρξία τους τα τέσσερα χρόνια από την καθημερινότητα της πόλης, από το βουνό, από το Κέντρο Υγείας, από τις κοινωνικές δομές και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. 

Για την Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα», η αγωνία των εθελοντών μας και το φορτίο της υπεράσπισης του Υμηττού, του μόνου πνεύμονα πρασίνου στην ευρύτερη, περιοχή, μας γεμίζει ευθύνη.

Ως νέα δημοτική αρχή θα ενθαρρύνουμε αλλά και θα επιβραβεύσουμε τον εθελοντισμό, με την παροχή κινήτρων τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και θεσμικά από το κράτος.

Ο ΣΠΑΥ θα γίνει το στήριγμα των εθελοντικών ομάδων και ο σημαντικότερος φορέας προστασίας του δάσους μας. Τα χρήματα των δημοτών θα δαπανώνται με σύνεση και απόλυτη διαφάνεια, αποκλειστικά για τις ανάγκες του δάσους και των εθελοντών.

Ως νέα δημοτική αρχή θα ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική για το βουνό, λιγότερο επικοινωνιακή και περισσότερο ουσιαστική.

Είναι η προτεραιότητά μας και η δέσμευση μας.

Για την Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα»

Άκης Κατωπόδης

Υποψήφιος Δήμαρχος.