Ο καλύτερος ας κερδίσει.

Όλα καινούρια. Τίποτα δοκιμασμένο. Κανείς που να έχει χαράξει κάποιο δρομάκι ώστε να το ακολουθήσουμε. Όχι πως αυτό ήταν και το καλύτερο. Συνήθως τα δρομάκια τα ακολουθούμε στα τυφλά. Και παραμένουμε στην τύφλα μας.

Και τώρα, πολίτη, δημότη, καλείσαι να κρίνεις. Να κρίνεις σωστά και να επιλέξεις. Να επιλέξεις τη ζωή που θες να χαραχτεί μπροστά σου και να την ακολουθήσεις. Και δεν υπάρχει πισωγύρισμα σ΄ αυτό το δρομάκι. Εσύ θα το χαράξεις. Εσύ θα ευθύνεσαι. Εσύ θα το περπατήσεις.

Ήρθε η ώρα να φτάσεις στα ζητούμενα. Να ξεπεράσεις τα δεδομένα.

Οι επιλογές είναι πολλές. Και διαφορετικές. Το μόνο που τους ενώνει είναι η δήθεν “αχρωμία”. Το παρασκήνιο όμως διαφέρει πολύ. Όλοι τους έχουν δώσει δείγματα, μην τα ξεχνάς. Γιατί εκεί είναι που πατάνε. Στη μνήμη σου. Αυτή την αδύνατη μνήμη που χαρακτηρίζει τον Έλληνα. Και η απίστευτη ικανότητά του, να ξεχνάει όσα τον ενοχλούν.

Όμως η ζωή σου ποτέ δεν σε ενόχλησε. Φρόντισε λοιπόν μην την ξεχάσεις και πάρε τα πράγματα στα χέρια σου. Πάντα ήταν στα χέρια σου αλλά δεν το ήξερες. Πάντα πίστευες σε κάποιον άλλον, εκτός τον εαυτό σου. Όμως μόνο εσύ τον ορίζεις πραγματικά. Εσύ έχεις την δύναμη. Και ότι σε έκανε να χάσεις αυτή την πίστη, διώξ΄το. Σταμάτησέ το. Σβήσε το.   Εκδικήσου το αν το έχεις ανάγκη. Που σίγουρα το έχεις. Σίγουρα το νιώθεις.

Την Κυριακή, την ώρα της κάλπης, κάποιων τα χέρια θα είναι σίγουρα και σταθερά και κάποιων ίσως να τρέμουν. Είναι γιατί η σωστή και ώριμη σκέψη και η αποφασιστικότητα, σε οπλίζουν με δύναμη. Ενώ το πιθανό λάθος, η αβεβαιότητα και η παρασυρμένη απόφαση, πάντα φοβίζουν.

Έφτασες σε σημείο να μην έχεις πολλά ακόμα να χάσεις. Αλλά μη σε κάνουν να παλέψεις για όσα σου έμειναν. Πάλεψε να ξανακερδίσεις τα χαμένα.

Οι προεκλογικές ομιλίες ξεκίνησαν. Δώσε το παρόν σου σε όλες. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσεις να ζυγίσεις, να συγκρίνεις και να κρίνεις σωστά. Και μόνο έτσι θα έχει αξία την Κυριακή η ψήφος σου, τιμώντας περισσότερο τον άνθρωπο που επέλεξες, όχι επειδή άκουσες μόνο αυτόν, αλλά επειδή αυτόν ξεχώρισες μέσα σε όλους.

Μην ξεγελαστείς με το τι θα σου τάξουν. Κοίτα πρώτα τι θα σου επιστρέψουν.

Όταν σου κλέβουν το φιλέτο, μην αρκεστείς στο κόκαλο.

Ανέβα στο τρένο, όσοι κι αν το οδηγούν, μα εσύ να επιλέξεις σε ποια στάση θα κατέβεις.

Όσο κι αν τρέξει, εσύ θα πατήσεις το φρένο. Γιατί ξέρεις πραγματικά ποια είναι η στάση σου. Μην την προσπεράσεις.

Βοήθα να κερδίσει πραγματικά ο καλύτερος. Κι αυτός είσαι μόνο ΕΣΥ.

Σοφία Κανδύλη