Νομοσχέδιο για την προστασία των δασών... ή των εργολάβων;

Με βασικό επιχείρημα τους διαφόρων ειδών "λόγους επιβαλλόμενους από το δημόσιο συμφέρον" και με μια δημόσια διαβούλευση που κράτησε μόλις δεκαπέντε ημέρες, το ΥΠΕΚΑ προωθεί νομοσχέδιο - ταφόπλακα για τα δάση, με τον εύηχο τίτλο "Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης". Προφανώς η έμφαση των συντακτών του νομοσχεδίου δεν πάει στην "προστασία", αλλά στην "ανάπτυξη". Και βέβαια όταν μιλάνε για ανάπτυξη οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, στην ουσία μιλάνε για την πλήρη καταστροφή της φύσης, η οποία οφείλει να δώσει τη θέση της σε πολυτελή ξενοδοχεία, γήπεδα, στρατόπεδα, δρόμους, οτιδήποτε μπορεί να επεκτείνει τις δουλειές των εργολάβων - εργοδοτών τους.

Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταβολή της χρήσης μιας δασικής έκτασης, "στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης", επιτρέποντας μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις ή δημόσιες γαίες την κατασκευή δρόμων, δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαϊκών προϊόντων, κτηνοτροφικών μονάδων, σιδηροδρομικών γραμμών, τουριστικών εγκαταστάσεων, μεταλλείων και λατομείων, αεροδρομίων, εγκαταστάσεων άντλησης υδρογονανθράκων, αθλητικών εγκαταστάσεων, διυλιστηρίων και δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, νοσοκομείων, εκπαιδευτικών κτιρίων, ιερών ναών, σωφρονιστικών καταστημάτων, εγκαταστάσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων...

Με τον τρόπο αυτό, ένα δάσος μπορεί να μετατραπεί σε μια μικρή πόλη, ή μια βιομηχανική περιοχή, αρκεί να το επιβάλλει το "δημόσιο συμφέρον", όπως το εννοούν οι κυβερνώντες και οι μεγαλοεργολάβοι: το δικό τους συμφέρον.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε είδους καταπατητή που πιστεύει ότι η πρότασή του περί "ανάπτυξης" μπορεί να θεωρηθεί ελκυστική: "Δεν κηρύσσεται αναδασωτέο δάσος ή δασική έκταση, των οποίων ενεκρίθη νομίμως η μεταβολή του προορισμού ... σε περίπτωση απώλειας της δασικής τους βλάστησης λόγω πυρκαγιάς ή παράνομης υλοτομίας...". Πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής κάποιος για να μην πιάσει το υπονοούμενο: "καίμε και κόβουμε, για να έχουμε να χτίζουμε". Αυτή είναι ουσιαστικά η πρόταση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ στους "αδικημένους" και "ταλαιπωρημένους" από τη "σκληρή" περιβαλλοντική νομοθεσία επενδυτές.

Αμέτρητα δάση σε ολόκληρη τη χώρα, ανάμεσά τους και το δάσος του Υμηττού έχουν κατά καιρούς βρεθεί στο στόχαστρο της "ανάπτυξης". Ότι έχει γλιτώσει μέχρι στιγμής από τις άγριες διαθέσεις τους, σώθηκε χάρη στη μαζική αντίδραση της κοινωνίας, του περιβαλλοντικού κινήματος, των εθελοντικών οργανώσεων που δίνουν καθημερινά τη μάχη της προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Σήμερα, παρουσιάζεται μπροστά σε κάθε κατασκευαστή που ονειρεύεται αμέτρητα κέρδη πάνω σε πρώην δάση και νυν οικόπεδα, ένα μεγάλο τυράκι, δώρο από το ΥΠΕΚΑ. Την ίδια ώρα μπροστά μας παρουσιάζεται μια ακόμη μεγάλη πρόκληση. Είναι στο χέρι μας για ακόμη μια φορά να μην επιτρέψουμε στην καταστροφική "ανάπτυξη" να περάσει πάνω από τα δάση μας.

5/2/2014

ΓΙΑ ΤΟ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΥΜΗΤΤΟΥ                                                          

Α. Εξαρχόπουλος