"Μοιάζει ετούτη η σιωπή με λίγο πριν την μπόρα"...

Πίσω από τους υποψήφιους που κρίνονται με τα προσωπικά κριτήρια του καθένα μας, -κι αναμφισβήτητα ως άτομα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ικανοί- υπάρχουν πολιτικές οι οποίες είτε θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται είτε θα σταματήσουν, ανάλογα με αυτούς που θα επιλέξεις να σε εκπροσωπούν στο Δήμο στη Περιφέρεια στην Ευρωβουλή.

Κρίμα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υποψήφιοι άρχοντες των εκλογών που έρχονται, δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα της πολιτικής που εφαρμόζεται κι επιβάλλεται ως μονόδρομος. Μια πολιτική που γκρεμίζει τη ζωή μας, κι εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζει το «καθαρτήριο» συμπέρασμα «μαζί τα φάγαμε» αποδεχόμενη ως φυσικό επακόλουθο και τη τραγική συνέχεια «αλλά εσείς αυτοκτονείτε».

Με τη ψήφο σου γίνεσαι συμμέτοχος στην ανατροπή ή στη συγκάλυψη και διαιώνιση της εξαθλίωσης και της οικονομικής κατοχής του τόπου σου. Η ψήφος σου θα γίνει χάδι η χαστούκι στο 4ο Ράιχ  που στοιχειώνει τη καθημερινότητά μας.

Κατοχή την οποία δε βλέπεις να σκορπά άνανδρα και ξεδιάντροπα θάνατο στους δρόμους όπως έκανε τότε. Κι όμως η σημερινή της δράση, παρόμοια. Με διαφορετικό τρόπο επιχειρεί να σκλαβώσει πάλι τη χώρα μας αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα όπλα, διαφορετικά αλλά ισχυρότερα και πολύ πιο ύπουλα. Σκοτώνουν αργά αλλά αποτελεσματικά.

Κρυμμένα στην επιστημονική εγκυρότητα οικονομικών θεωριών διαφόρων «βοϊδοσχολών», (χαρακτηρισμός που αποδόθηκε στο γνωστό LSE από τη Βασίλισσα της Αγγλίας!) στην υπηρεσία της οικονομικής εξολόθρευσης που επιβάλλει ο παγκοσμιοποιημένος μετακαπιταλισμός-καζίνο.

Δημοσιονομική προσαρμογή, οικονομική αναδιάρθρωση, κοινωνική μεταρρύθμιση, τραπεζική εξυγίανση, και πλήθος τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. ΤΙΠΟΤΑ για τον απλό πολίτη σαν εσένα κι εμένα, κι ας ισχυρίζονται το αντίθετο οι «βολεμένοι».

ΌΛΑ μόνο για εκείνους τους λίγους που το συμφέρον τους μας θέλει φτωχούς, άβουλους, εξαθλιωμένους, ταπεινούς, «φραπεδάτους» και «καναπεδάτους», ακίνδυνους στην απειλή και εξόντωση των τοποθετημένων ελεγκτών κι επιτρόπων σε κάθε πτυχή της οικονομικής μας ζωής.

Ξενόφερτοι, σε συνεργασία με τους ίδιους πάντα εργολάβους και νταβατζήδες του δημόσιου βίου να σχεδιάζουν τα κέρδη τους στην ανακύκλωση των σκουπιδιών που εμείς, όλο και περισσότεροι κάθε μέρα, ψάχνουμε στους κάδους.

Πικρή αλήθεια ο κοινωνικός αυτοματισμός, μας έστρεψε όλους εναντίον όλων, για να κάνουν πάρτι στη τσέπη μας ντόπιοι και ξένοι αφέντες, για να ξεχάσουμε τα χρηματιστήριά τους, τα παράλυτα υποβρύχιά τους, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για να βασιλεύουν αυτοί οι λίγοι πάνω από τη διαίρεση των πολλών.

Κι όμως κάθε πρόβλημα μπορεί να βρει τη λύση του στη πόλη μας στη περιφέρειά μας στη χώρα μας, αρκεί να μη σκύψουμε να μη παραδοθούμε στις απειλές μιας τρόικας που κάθισε στο σβέρκο μας και μας κουνά το δάχτυλο, γεννώντας κάθε μέρα  μηχανισμούς και τεχνάσματα υποταγής. Κεφάλια μιας σύγχρονης Λερναίας Ύδρας οι απαιτήσεις των τοκογλύφων ξεφυτρώνουν αδιάκοπα.

Δε ζητούν περισσότερα. Τα ζητούν ΌΛΑ. Κι απ’ τους νεκρούς ακόμα λεφτά ζητάνε κι υπερασπίζονται τη πολιτική που κατασπαράζει το πορτοφόλι μας, μαζί με την αξιοπρέπειά μας που στέκεται υπομονετικά στις ουρές των LIDL, στις ουρές των εκκλησιαστικών συσσιτίων, στις ουρές της δωρεάν διανομής ενός κιλού τροφίμων.

Πολιτική που απαξιώνει, που δημεύει τη περιουσία των γονιών μας, που χειροκροτεί το “success story” της φτώχειας, των φυλακών των μικροφειλετών, της ανεργίας που σπρώχνει το παραγωγικότερο κομμάτι της κοινωνίας μας στην απόγνωση της ξενιτιάς, της υποτέλειας του αφελληνισμού, της εγκατάλειψης των ευπαθών ομάδων, και του ονείρου μιας «πέτσινης» ευημερίας που θα εξαντλείται στην προεκλογική ελεημοσύνη κάποιου κομπογιαννίτικου κοινωνικού μερίσματος.

Πολιτική που μας ονειρεύεται «ανταγωνιστικούς» σε ειδικές οικονομικές ζώνες με μισθούς Κίνας, συνθήκες και ώρες εργασίας Μπαγκλαντές. Υπερασπίζονται κι υπερηφανεύονται για την πολιτική που μας οδήγησε πάλι στις διεθνείς αγορές των «ληστών» παρέα με Σρι Λάνκα, Παπούα, Νέα Γουινέα κι άλλους δυστυχείς που βρίσκονται σε παρόμοια επιτυχημένη τροχιά «ανάπτυξης»!

Είναι να μη χαιρόμαστε για την πολιτική που επιτέλους ανακάλυψε και τιμώρησε όλους εκείνους που δε μας αφήνουν να προκόψουμε;! Παραδειγματική τιμωρία στους υπεύθυνους! Δηλ. σε όλους εκτός από «κάποιους»! Σε μένα το καθηγητή της παγωμένης αίθουσας, σε σένα το γιατρό της εφημερίας, στο μανάβη της λαϊκής, στη βαθύπλουτη!.. καθαρίστρια και στο σχολικό φύλακα, στο δημοτικό αστυνομικό, στο περιπτερά της γωνίας, στο βενζινά, στο φαρμακοποιό της γειτονιάς, και σε όλους αυτούς τους θρασύτατους δυνητικούς φοροφυγάδες που τολμούν ν’ απειλούν τη κερδοφορία των «πανανθρώπινων» πολυεθνικών εταιριών. 

Κι αν η σκέψη κάποιου τρέξει σε «σκοτεινές» λίστες τύπου Λαγκάρντ κι αυτό λύνεται από το δίκαιο των μνημονίων! Εγώ κι εσύ για χάρη των κεφαλικών φόρων των δανειστών, ζωή βαρυποινίτη.

Για τους «εκλεκτούς», τα λεφτά μας στη τσέπη τους να τους εξασφαλίζουν εξωτική ζωή, βαριά πρόκληση και υποτίμηση στη νοημοσύνη μας που προσβάλλεται καθημερινά στην αποβλακωτική οθόνη.

Κι όμως η πόλη μας η πατρίδα μας -όπως κι όλες οι ίδιες πόλεις και περιφέρειες και πατρίδες σε τούτο τον κόσμο- κρύβουν αξία και πλούτο. Στους ανέργους κρύβεται η δύναμη δημιουργίας του συντελεστή παραγωγής «εργασία» στους ζηλευτούς φυσικούς πόρους του τόπου μας κρύβεται η δύναμη δημιουργίας του συντελεστή παραγωγής «έδαφος» κι όσο για το τρίτο συντελεστή παραγωγής «κεφάλαιο», σωστά παρατήρησε κάποιος, - «τυράκι» στην είσοδο της «φάκας» ότι λεφτά υπάρχουν! Μόνο που τα λεφτά μοιράζονται από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι πολιτικοί που εμείς εκλέγουμε.

Λεφτά «ΜΑΣ» λοιπόν υπάρχουν για Μίζες, για Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις ημετέρων, και φυσικά για την πλέον προκλητική και «άπατη» ανακεφαλαιωτική στήριξη της νόμιμης τραπεζικής τοκογλυφικής δράσης, αλλά δεν υπάρχουν για τη παιδεία, την υγεία, και για οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό, δείκτη ουσιαστικής κοινωνικής ευημερίας και προόδου.

Σε λίγες μέρες η λιγότερο ή περισσότερο κριτική μας απόφαση θα επιλέξει με τη ψήφο μας, ΠΟΛΙΤΙΚΗ υποτέλειας είτε ελευθερίας. Ας γίνει η ψήφος αυτή αφετηρία ανατροπής της συμφοράς, αφετηρία εφαρμογής κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργατισμού, δικαιοσύνης και αληθινής Δημοκρατίας που υπερασπίζεται το δίκιο των πολλών απέναντι στο άδικο, την πλεονεξία, και την απανθρωπιά των λίγων. Η αρχή θα γίνει στη Πόλη μας στη Γειτονιά μας, και πρωταγωνιστές θα είναι οι απλοί Δημότες που μπορούν και θέλουν να γίνουν ενεργοί Πολίτες.

Πάνω και Πριν απ’ όλους την ευθύνη έχουν εγώ κι εσύ, δηλ. ΕΜΕΙΣ.

Κι όσους αυτό το άρθρο «άγγιξε» σε μυαλό και καρδιά, χαρίζω τους τελευταίους στίχους από την «ΤΙΓΡΗ» της «κρητικής λεβεντιάς» όλων των Ελλήνων.

«και μοιάζει ετούτη η σιωπή με λίγο πριν την μπόρα,

σαν τη στερνή την ώρα

που θα επιτεθεί…»

*Ο Σπύρος Μαστροδήμος Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα»