Καθαρίζοντας την κόπρο του Αυγείου…

Πρόκειται για ένα κουβάρι υποχρεώσεων που περιλαμβάνει οφειλές προς προμηθευτές, υποθέσεις που «μυρίζουν» εξυπηρέτηση ημετέρων, δανειακές συναλλαγές που εξακολουθούν να επιβαρύνουν το Δήμο με συνολικό ποσό της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, φορολογικές παραβάσεις που επιχειρεί να διακανονίσει η σημερινή διοίκηση και πλήθος παραλείψεων που δείχνουν σπατάλη και κακοδιαχείριση χωρίς τέλος. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά συνομιλητής μας στη διάρκεια αυτού του ρεπορτάζ, «λες και τα τελευταία χρόνια της θητείας της η προηγούμενη ιοίκηση απόφευγε συστηματικά να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε υποχρέωσή της, μεταθέτοντάς την για το άγνωστο μέλλον». Μέχρι στιγμής, σε ότι αφορά τις δικαστικές υποθέσεις, τις σημαντικότερες εκ των οποίων παρουσιάζουμε στη συνέχεια, ο Δήμος έχει καταβάλει συνολικό ποσόν 1,8 εκατ. ευρώ και υπάρχει ακόμη μια μικρή…ουρά. 

Τον Νοέμβριο του 2014, στην πρώτη ενημέρωση των δημοτών Βύρωνα που είχε κάνει ο δήμαρχος Άκης Κατωπόδης, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο νέος δήμαρχος Βύρωνα, Άκης  Κατωπόδης, χαρακτηρίζοντας την «τραγική». Ο δήμαρχος κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια δεν φρόντισε ούτε για τα στοιχειώδη, αφήνοντας ακόμα και ενοίκια απλήρωτα σε χώρους που μισθώνει ο δήμος, ενώ υποθήκευσε έσοδα του δήμου, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις  τεράστιες οικονομικές ανάγκες που δημιούργησε από την  κακοδιαχείριση και την εξυπηρέτηση «ημετέρων».

Από τότε έχουν περάσει πάνω από δυο χρόνια και ο Δήμος εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα βουνό, έχοντας πληρώσει 764.000 € μαζί με 720.000 € προκαταβολή των Κεντρικών Αυτοτελών που είχε πάρει η προηγούμενη Δημοτική αρχή, ενώ -προς το παρόν- οι για εξόφληση δικαστικές αποφάσεις ανέρχονται περίπου σε 1.800.000 €. Επίσης, έχει διακανονίσει σειρά υποθέσων, με σημαντικότερες τις δυο δανειακές συμβάσεις προς το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών και την Eurobank, που μετά από αναχρηματοδότηση, αντιπροσωπεύουν σήμερα υποχρέωση της τάξης των 14 εκατ. ευρώ. Με τη δυνατότητα που δίνει η επιχορήγησή του Δήμου με ποσό των 3 εκατ. ευρώ, θα μένουν προς εξόφληση 400000 ευρώ. Ο Δήμος έκλεισε ταμείο το 2016 με 3 εκατ. ευρώ, και το είχε παραλάβει με 30 (ολογράφως τριάντα) ευρώ…

Στον παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται μερικές από τις πιο σημαντικές δικαστικές εκκρεμότητες που άφησε πίσω της η απελθούσα διοίκηση. Ως «εμβληματική»-λόγω και των αρκετών δημοσιευμάτων από τα μέσα ενημέρωσης- θα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς τα πρόστιμα που επέβαλε ο ΣΔΟΕ για τη διαχείριση του Φεστιβάλ Βράχων. Πρόκειται για δύο πρόστιμα, εκ των οποίων το ένα αφορά απόκρυψη ΦΠΑ, και προσπαθεί να το διαπραγματευτεί ο Δήμος, και το άλλο την τήρηση «διπλών βιβλίων». Επιπλέον 480000 κόστισε το γήπεδο της Εργάνης, ποσό που επιδικάστηκε στον εργολάβο για οφειλή του Δήμου 3.5 εκατ ευρώ περίπου.