Ι. Μπασκόζος: Ενημέρωση για την συνάντηση ΠΙΣ – ηγεσία Υπ. Υγείας στις 7-3-14

Από τον ΠΙΣ στην έναρξη της συζήτησης τέθηκε το θέμα της ανάγκης άμεσης διαπραγμάτευσης για σύναψη συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς και «εκδικητικές» ενέργειες.

Επίσης δηλώθηκε κατηγορηματικά, κάτι που φάνηκε να αποδέχεται η ηγεσία του υπουργείου πως θεσμικός διαπραγματευτής από την πλευρά των γιατρών είναι ο ΠΙΣ και όχι ο κάθε αυτόκλητος «εκπρόσωπος» ειδικών κατηγοριών γιατρών, ούτε κάθε ιατρικός σύλλογος ξεχωριστά. Για τα επι μέρους ζητήματα των εργαστηριακών γιατρών αλλά και των πρώην γιατρών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ καθώς και των νοσοκομειακών γιατρών οι όποιες διαπραγματεύσεις θα γίνονται υπό την αιγίδα και την ουσιαστική συμμετοχή του ΠΙΣ, όσο αφορά τις ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ και ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με απόλυτο σεβασμό στις συλλογικές τους αποφάσεις και την επίσημη εκπροσώπηση τους, για δε τους υπόλοιπους με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ του ΠΙΣ.

Από την πλευρά Γεωργιάδη ομολογήθηκε ανοικτά πως ότι ειπώθηκε και έγινε ήταν για να μην κάνουν αιτήσεις πάνω από 2.5 χιλιάδες γιατροί για το ΠΕΔΥ για να μην βρεθεί εκτεθειμένος στην τρόικα!!! Ανέλαβε δε την πολιτική δέσμευση πως θα δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για όλους όσοι δεν παραμείνουν στο ΠΕΔΥ, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αίτηση ένταξης η όχι. (αντιλαμβάνεστε όλοι πόσο λάθος έκαναν όσοι πίστεψαν τις απειλές και δεν έκαναν αίτηση)

Εκφράστηκε η πολιτική βούληση (ειπώθηκε πως υπάρχει σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού) για «αναγνώριση» των υπηρεσιών των γιατρών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ που εξαναγκάζονται σε έξοδο, με κάποιου είδους προτιμησιακό καθεστώς στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και πιθανή καταβολή για ένα χρονικό διάστημα των ασφαλιστικών εισφορών.

(ο ΠΙΣ θεωρεί λογικές και δίκαιες κάποιες μορφές «αποζημίωσης» προς τους συναδέλφους που ουσιαστικά απολύονται, αλλά αφήνει στην ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ τη διαπραγμάτευση για αυτά τα θέματα, εμμένοντας στις αποφάσεις των γενικών του συνελεύσεων περί συλλογικών συμβάσεων).

Από την κυβερνητική αντιπροσωπεία δόθηκαν οι παρακάτω διευκρινίσεις.

1. Με την λήξη των συμβάσεων στις 31/3 θα δοθεί τρίμηνη παράταση σε όσουν είναι ήδη συμβεβλημένοι και θα γίνουν συμβάσεις με όσους από τους γιατρούς του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ επιθυμούν. Οι συμβάσεις θα αφορούν 200 επισκέψεις και θα είναι όπως τώρα. Στο διάστημα του τριμήνου θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των συμβάσεων και τις όποιες ειδικές προβλέψεις για τους απομακρυνόμενους από τα πολυιατρεία.

2. Ο προϋπολογισμός θα είναι κλειστός και ο αριθμός των συμβεβλημένων περιορισμένος. Θα δοθούν «κίνητρα» για να καλυφθούν περιοχές που είναι άγονες και δυσπρόσιτες αλλά, προσέξτε, και εκεί που οι ντόπιοι γιατροί αρνούνται να συμβληθούν.

3. Όσοι ενταχθούν στο ΠΕΔΥ θα εργάζονται όπως ορίζει ο νόμος. Τα πολυιατρεία , σύμφωνα με το υπουργείο, θα ανοίξουν στις 20/3 ανεξαρτήτως στελέχωσης και λοιπών προϋποθέσεων λειτουργίας. Οι συνάδελφοι που θα ενταχθούν στις θέσεις ΠΕ ΠΑΑ θα κριθούν εντός 8μήνου για να καταλάβουν θέση μόνιμου γιατρού ΕΣΥ (ειπώθηκε χωρίς άλλες διευκρινίσεις πως θα μονιμοποιηθούν αμέσως μόλις κριθούν διότι θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους στο ΙΚΑ, δεν θα χρειαστεί δηλαδή μια πενταετής θητεία πριν τη μονιμοποίηση). Για τους μονίμους του ΙΚΑ δηλώθηκε πως θα μπορέσουν να ενταχτούν σε καθεστώς συνταξιοδότησης όπως πριν, για τους αορίστου χρόνου δεν υπήρξαν διευκρινίσεις.

4. Για το ΠΕΔΥ υπολογίζεται να αξιοποιηθούν οι πρώην συμβασιούχοι έργου (αδιευκρίνιστος ο ακριβής τρόπος) και θα προσληφθούν με βάση τις ανάγκες 900 επικουρικοί όπως του ΕΣΥ, με ΠΑΑ και χαμηλότερη αμοιβή από του ΠΕ ΠΑΑ.

5. Αδιευκρίνιστο έμεινε το θέμα των οικογενειακών γιατρών, καθώς ειπώθηκε χαρακτηριστικά πως το υπουργείο δεν είναι έτοιμο να μας ενημερώσει και πως το θέμα δεν είναι άμεσης προτεραιότητας!!! Για τους κατ απονομή γενικούς γιατρούς επιβεβαιώθηκε ο αποκλεισμός τους από το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και θα τους δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, όπως μέχρι τώρα.

6. Για τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες ανακοινώθηκε συμφωνία των ενδιαφερόμενων (;;;) για συμμετοχή 0.3% από 3% που προβλεπόταν. Επιτρέψτε μου να τονίσω πως 18εκ ευρώ αφαιρούνται με την ίδια ευκολία που είχε προβλεφθεί να δοθούν σε κάποιους και πως η λογική της ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρίας κατοχυρώνεται, αλλά τότε γιατί έγινε αγοραστής ο ΕΟΠΥΥ αν δεν μπορεί να κάνει αυτή τη δουλιά;;

7. Για τα παλαιά χρέη μάλλον προκύπτει αδιέξοδο από τον 8/13 και μετά και η πρόθεση που δηλώνουν πως υπάρχει για αποπληρωμή από 1/14 σκοντάφτει σε ρύθμιση που δεν επιτρέπει την αποπληρωμή πρόσφατων χρεών αν δεν έχουν εξοφληθεί τα προηγούμενα.

Προσπάθησα να παραμείνω αυστηρά σε ολοκληρωμένη και υπεύθυνη ενημέρωση. Για ότι δεν αναφέρω δεν υπήρξαν απαντήσεις.

Το βασικό συμπέρασμα όμως που αβίαστα βγαίνει είναι πως ότι έγινε ήταν για να υπηρετηθούν μνημονιακές δεσμεύσεις, βασικός στόχος ήταν η απομάκρυνση της πλειοψηφίας των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ και πως η υποστελέχωση και υποβάθμιση των δομών του ΠΕΔΥ θα οδηγήσει σε συνέχιση της ταλαιπωρίας του κόσμου και σε παραπέρα υποβάθμιση της θέσης όλου του ιατρικού σώματος, και των νοσοκομειακών, και παράδοση κερδοφόρων τομέων στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Η σφυρηλάτηση με κάθε προσπάθεια της ενότητας των εργαζόμενων γιατρών και η κοινή πάλη με όλους τους πολίτες για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για όλους είναι ο μόνος δρόμος.

Τελευταίο αλλά σημαντικό, από τον ΠΙΣ τέθηκε επιτακτικά το θέμα των νέων γιατρών, της ανάγκης άρσης του αποκλεισμού τους από τις δυνατότητες εργασίας με πρόσβαση τους στις συλλογικές συμβάσεις αλλά και σε θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας που απαιτούν νέο αίμα, για να ανακοπεί η μαζική μετανάστευση του ιατρικού δυναμικού της χώρας.

ΑΘΗΝΑ 9/3/14

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ