Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται (του Θωμά Μπιζά)

Σε ένα κείμενό μου που δημοσιεύτηκε στις 18/8/15  στο blog της andi-drasi με τίτλο "Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΣΔΑ ΚΑΙ Ο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ", είχα διατυπώσει την άποψη πως «Το ΕΜΑΚ μπορεί να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην νέα περίοδο, κυρίως στην επεξεργασία των ΒΑΑ». Στο ίδιο κείμενο έλεγα πως «Δεν είναι όμως σωστή η θέση που διατυπώνεται στην  απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ για το νέο ΠΕΣΔΑ μου μιλά για «αναβάθμιση και επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Λιοσίων τουλάχιστον στους 400.000 tn».  Το ΕΜΑΚ έλεγα, είναι ήδη μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο»

Για πολλά χρόνια υποστηρίζω την άποψη πως το ΕΜΑΚ, το οποίο έχει στοιχίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς την παραμικρή (κυριολεκτικά) συμβολή στην ανακύκλωση θα έπρεπε ή να επανασχεδιαστεί για να γίνει διαχειρίσιμο, ή να κλείσει.  

Πριν όμως από αυτό, θα έπρεπε να γίνει από την διοίκηση του ΕΔΣΝΑ μια οικονομοτεχνική αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας της μονάδας, για να ξέρουν και οι πολίτες και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, πόσο στοίχισε αυτή η εγκατάσταση, πόσο μας στοιχίζει καθημερινά και τι περιβαλλοντολογικό όφελος υπήρξε από την κατασκευή της.

Για την ιστορία: κάτι λιγότερο από 1,5% (δηλαδή κάτι ελάχιστα μέταλλα) οδηγεί στην ανακύκλωση αυτή η μονάδα. Για αυτά τα ελάχιστα μέταλλα αξίας (ίσως) μερικών χιλιάδων ευρώ έχουμε πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια.

Αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία.

Τώρα και στα πλαίσια της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ προτάθηκε η αναβάθμιση(;) και η επέκταση της δυναμικότητας της μονάδας.

Από την πρώτη στιγμή η άποψή μου ήταν πως η απόφαση για αναβάθμιση (τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν γνωρίζω), και για επαύξηση της δυναμικότητας της μονάδας, είναι μια απόφαση σε λάθος κατεύθυνση.

Εξάλλου έχει αποδειχτεί πως αυτή η θηριώδης μονάδα, ακριβώς λόγω του όγκου της, δεν ήταν ποτέ διαχειρίσιμη. Η λειτουργία της μονάδας, απλά και μόνο, αύξανε τρομακτικά το κόστος της επεξεργασίας των απορριμμάτων που περνούσαν μέσα από την μονάδα.

Με το «πακετάρισμα» των σκουπιδιών μόνο δυσκολίες είχαμε στην επίστρωση και τίποτα άλλο. Ούτε καν την μείωση του όγκου μπορέσαμε να πετύχουμε, παρά τους ισχυρισμούς των εργολάβων. Το δε παραγόμενο κόμποστ ήταν τόσο κακής ποιότητας, που πήγαινε και αυτό για θάψιμο στον ΧΥΤΑ.

Εννοείται πως για αυτό το τεράστιο σκάνδαλο της κατασκευής και λειτουργίας του ΕΜΑΚ η διοίκηση της Ρένας Δούρου, δεν έχει απολύτως καμιά ευθύνη. Άλλωστε και η ίδια η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ έχει μιλήσει αρκετές φορές για την σκανδαλώδη περίπτωση του ΕΜΑΚ .

Πέρα όμως και από αυτά τα οικονομοτεχνικά, υπάρχει και μια άλλη σοβαρότατη παράμετρος.

Το ΕΜΑΚ είναι εντός της ΟΕΔΑ Φυλής. Και η εγκατάσταση της Φυλής δεν αντέχει περαιτέρω επιβάρυνση.

Στο νέο ΠΕΣΔΑ, υποχρεωτικά πλέον, θα προβλεφθεί η εγκατάσταση και η λειτουργία και άλλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων και στον Δήμο Αθηναίων και στον Πειραιά και στην Ανατολική Αττική. Θα προβλεφθούν υποχρεωτικά και οι νέοι ΧΥΤΥ. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, απαιτείται πριν απ όλα κοινωνική συναίνεση.

Και για να μην έχουμε αυταπάτες, κοινωνική συναίνεση χωρίς αίσθηση δικαίου δεν μπορεί να υπάρξει.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να μειώνουμε την δυναμικότητα της μονάδας του Γραμματικού από τους 120.000 tn , στους 50.000 tn και την ίδια ώρα να αυξάνουμε τη δυναμικότητα του θηριώδους και απολύτως αναποτελεσματικού ΕΜΑΚ σε πάνω από 400.000 tn.

Ποια αίσθηση δικαίου μπορεί να έχουν οι πολίτες της δυτικής Αθήνας και της δυτικής Αττικής από μια τέτοια κατανομή των βαρών;

Πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αποδεκτός ένας τέτοιος περιφερειακός σχεδιασμός;

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, ξεκινούν τώρα την αναθεώρηση και κυρίως την ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νέου ΠΕΣΔΑ

Θα πρέπει να καταλάβουν πως αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Και όπως λέει και ο λαός, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Αν ξεκινήσουμε την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ με την επαύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής …, τότε η μέρα δεν θα είναι καλή .

Θ.Μ