Γιατί με τη «Στάση Βύρωνα»;

Του Γιάννη Φιλέρη*

Πριν από μερικά χρόνια, ενδεχομένως τέτοιες ερωτήσεις και τέτοιες απαντήσεις να τις θεωρούσε κανείς λογικές, αν και μια τέτοια στάση απέναντι στα κοινά, οδήγησε τις δημοτικές αρχές σε χέρια ανθρώπων που πράγματι δεν έχουν διαφορές, ανεξαρτήτως αν η πολιτική τους προέλευση, τουλάχιστον στη θεωρία, ήταν διαφορετική.

Σε μια εποχή, όμως, όπου ακόμη και τα αυτονόητα ή τα κεκτημένα μέσα από αγώνες δεκαετιών αμφισβητούνται και εντάσσονται σε μια ιδιότυπη μεταρρύθμιση-σαλαμοποίηση στις απαιτήσεις ενός απρόσωπου όσο και απάνθρωπου, όπως αποδεικνύεται, μηχανισμού, η απάθεια δεν μπορεί να έχει θέση ανάμεσά μας. Ούτε, βεβαίως, η άποψη πως “όλοι είναι ίδιοι”. Γιατί, απλά, ΔΕΝ είναι.

Κι αυτό μπορούμε εύκολα να το συνειδητοποιήσουμε, δίπλα από το σπίτι μας, μέσα στην ίδια μας τη γειτονιά, από την αντιμετώπιση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα ακούσετε ξανά μεγαλοστομίες, αλλά και εξαγγελίες. Είναι η εποχή που το άσπρο γίνεται μαύρο, που έρχεται η θάλασσα στα Τρίκαλα και οι τρύπες στα δεκάρικα.

Είναι η ώρα, ωστόσο, τόσο του απολογισμού όσο και της απόφασης για το ποιον Δήμο θα πάμε να ψηφίσουμε. Το ποιες πολιτικές θα επιλέξουμε; Το πώς θα διεκδικήσουμε αλλά και το πώς θα κινηθούμε μέσα στην ίδια μας την πόλη.

Θέλουμε, άραγε, την πλήρη απαξίωση της εργασίας, του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των δυνατοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη σταδιακή εκχώρηση των πάντων στους ιδιώτες και στο κέρδος; Ή μήπως ζητάμε μια διαφορετική πολιτική, στοχευμένη ευθύς εξαρχής στην συμμετοχή, την συνεργασία και την αλληλεγγύη;

Υποστηρίζουμε έναν Δήμο του “θεαθήναι” και των δημοσίων σχέσεων ή έναν που παλεύει, διεκδικεί και πετυχαίνει μικρές και μεγάλες νίκες για λογαριασμό των δημοτών του;

Η δυναμική της «Στάσης Βύρωνα» είναι οι ίδιοι οι δημότες και οι ίδιες οι δημότισσες. Με αυτούς και αυτές θέλουμε και πρέπει να πορευτούμε, γιατί αυτοί θα στηρίξουν το έργο μιας αλλιώτικης δημοτικής αρχής αποφασισμένης για αλλαγές που απαιτούν και τόλμη και συγκρούσεις.

Θαύματα δεν γίνονται.

Γίνεται, όμως, να ξεπεραστούν τα προβλήματα, με την συμμετοχή όλων σε κάτι που δεν μπορεί να μας χωρίζει, αλλά μόνο να μας ενώνει. Μια άλλη πόλη, μια άλλη ζωή, μια άλλη κοινωνία...

*Ο Γιάννης Φιλέρης είναι αθλητικός συντάκτης στην εφημερίδα "ΦΩΣ των Σπορ", μέλος της αρχισυντακτικής ομάδας της ιστοσελίδας "Sport24.gr" και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την "Στάση Βύρωνα".