Φιλικές Κοινότητες προς τους δημότες με διαταραχές μνήμης

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για την συνεργασία τους, μίλησε για το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής για τα προβλήματα των δημοτών και ειδικά για τα προβλήματα των ηλικιωμένων.
 
 Αρχικά στην εισήγηση του ο κ. Πολίτης αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου που προκαλούν διαταραχές στην μνήμη καθώς και στους παράγοντες που μπορεί ένας άνθρωπος μεγαλώνοντας ( στην ηλικία 45 – 60 ) να διαχειριστεί, έτσι ώστε να προστατευθεί σε ποσοστό 20%.
 
Ανέπτυξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές μνήμης, τα συναισθήματα τους καθώς και τα συμπτώματα που εμφανίζονται από την ψυχική τους υγεία.
 
 Στην συνέχεια η κα Οικονόμου ανέλυσε τις ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της νόσου. Αναφέρθηκε στο στίγμα ( στερεότυπα – προκαταλήψεις ) και στο πως αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τον στιγματισμό της νόσου. Τόνισε τον πολύ σημαντικό ρόλο των φροντιστών και το πως θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις κατάλληλες στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στα άτομα που πάσχουν από διαταραχές μνήμης, στον συγγενή τους, στην οικογένειά τους.
 
Μόνο μέσα από συνεργασίες μπορούμε να δώσουμε απαντήσεις στα πολύ σύνθετα προβλήματα των αναγκών που αντιμετωπίζει η σύγχρονη οικογένεια.
 
 Κλείνοντας, όπως τόνισε ο καθηγητής: «η ευαισθητοποίηση του κοινού και η δική μας στην κατανόηση των δυσκολιών ενός ανθρώπου που έρχεται στην υπηρεσία μας είναι πάρα πολύ σημαντική για την πρόληψη, για την αντιμετώπιση και την σωστή κατεύθυνση σε ειδικές μονάδες που έχουν την ικανότητα να φροντίζουν».   
 
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Αντώνης Πολίτης , αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Μαρίνα Οικονόμου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Δ/ντρια του Κ.Κ.Ψ.Υ ΒΥΡΩΝΑ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Βασιλική Βαγγελή, προϊσταμένη της Δ/νσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας