Ενημερωτική συνάντηση της Στάσης Βύρωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μ. Καραγιάννη

Συγκεκριμένα ανέφερε "ο Δήμος μας είναι προσφυγικός. Λόγω της ανάγκης για στέγαση των οικογενειών σε συνδυασμό με το νόμο περί αντιπαροχής, η πόλη μας δομήθηκε άναρχα με στενούς δρόμους, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, ψηλά κτίρια, χωρίς κοινόχρηστους χώρους.

Αυτή η κατάσταση διήρκεσε 50-60 χρόνια και φτάσαμε σ΄αυτό το σημείο. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί αυτή η κατάσταση να ανατραπεί δεδομένης της οικονομικής κρίσης. Έχω την εντύπωση ότι τα περιθώρια για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις είναι μικρά.

Μια Δημοτική Παράταξη πρέπει να εκτελεί βραχυπρόθεσμους στόχους αλλά να σχεδιάζει και μακροπρόθεσμους, κυρίως όταν είναι και μία παράταξη με αριστερής αντίληψης όραμα για την χωροταξία, την πολεοδομική συγκρότηση και την βιωσιμότητα της πόλης.

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ / ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

 • ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ: Εκτελούνται παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια (ανακατασκευές, διαπλατύνσεις).
 • ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ: Από πρόγραμμα της Περιφέρειας ύψους 1.000.000€, ανακατασκευάζονται οχτώ (8) παιδικές χαρές. Με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου, άλλες τέσσερεις (4). Παραδόθηκε στους κατοίκους της η παιδική χαρά της Ιγνατίου Άρτης. 
 • ΣΧΟΛΕΙΑ: Σε εξέλιξη βρίσκονται 2 εργολαβίες, των 60.000€η καθεμία, που αφορούν παρεμβάσεις σε αύλειους χώρους (Δημοτικό στην Αδάνων, 4ο Γυμνάσιο Ταταούλων, 5ο και 11ο Δημοτικό Ταταούλων, 3ο Δημοτικό Αγ. Τριάδας, Δημοτικό στην Ιωαννίνων).
 • Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης εργολαβία με χρηματοδότηση του Δήμου, ύψους 70.000€, για ανακατασκευή τουαλετών στο 9ο Δημοτικό Καρέα. Ακολουθούν 1ο ΓΕΛ Μυρακτής και Λύκειο Καρέα.
 • ΕΡΓΑΝΗ: Ολοκληρώνονται οι τεχνικές και αισθητικού τύπου παρεμβάσεις στα γήπεδα της Εργάνη (περίφραξη ,τάπητας ,φωτισμός ,τουαλέτες , ελαιοχρωματισμοί, αρδευτικό σύστημα).
 • ΜΠΕΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ: Συνεχίζονται σε όλη την πόλη.

ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ:

Με χρηματοδότηση 55.000€ από την Περιφέρεια εκτελούνται:

 1. κυκλοφοριακή παρέμβαση στον κόμβο 40 Εκκλησιών και Μεσολογγίου με στόχο την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων και την ασφάλεια των παιδιών
 2. διευθέτηση στην Νικηφορίδη και Αναλήψεως
 3. ανακατασκευή της πλ. Νικολαίδη στον Καρέα
 4. κατασκευή πεζοδρομίου απέναντι από το Δημαρχείο (Καραολή και Δημητρίου).

ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ: Ανακατασκευή, αλλαγή στέγης και διευθετήσεις στους εσωτερικούς χώρους ώστε να στεγαστεί το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο της Ιστορίας του Βύρωνα. Στο ισόγειο αίθουσα για γαμήλιες τελετές.

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΒΟΥΤΖΑ: Από την αρχική απαίτηση 170.000 ευρώ, πετύχαμε, μετά από διαπραγμάτευση, τίμημα 130.000€ για απευθείας αγορά.

ΝΕΡΑΙΔΑ: Υπάρχει σε κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. ποσό 385.000€. Επιχειρούμε απευθείας διαπραγμάτευση με την ιδιοκτήτρια για να καθορίσουμε το τελικό τίμημα για την αγορά του οικοπέδου. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην προσέγγισή της.

ΜΕΛΕΤΕΣ:

 1. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για ανακατασκευή του 2ου Αθλητικού Κέντρου που θα γίνει με χρηματοδότηση της ΓΓΑ ύψους 170.000€. 
 2. Εγκρίθηκε από το Δ.Σ ποσό ύψους 30.000€ για εκπόνηση μελετών (Χαραλαμπόπουλου, πλατεία Μαρτάκη, πλατεία Αγ. Λαζάρου).

Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση για τους μεσοπρόθεσμους στόχους.