Εγκρίθηκε από το ΠΕΣΥ η ανάπλαση των Προσφυγικών στον Καρέα

«Εκτός της αναπλαστικής παρέμβασης στην έκταση των 25 στρεμμάτων των Προσφυγικών κτισμάτων», τόνισε η εισηγήτρια αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου, «με το έργο αυτό θα επιλυθεί σειρά σημαντικών προβλημάτων υγιεινής, ασφάλειας και άλλων βασικών υποδομών όπως το αποχετευτικό, τα λήμματα, η απορροή όμβριων, ο φωτισμός, το οδικό δίκτυο, οι χώροι αναψυχής , η φύτευση κ.α. Στόχος των παρεμβάσεων, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία μιας «αστικής όασης» που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής τόσο των ίδιων κατοίκων, όσο και αυτών στην ευρύτερη περιοχή.

Οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες επισήμανε ο δήμαρχος Βύρωνα 'Ακης Κατωπόδης, κτίστηκαν το 1955 «για την στέγαση των προσφύγων από την Ρουμανία, την Αρμενία και άλλων Ρωσοπόντιων». Σημείωσε ότι η περιοχή δεν διαθέτει αύλειους ή άλλους κοινόχρηστους χώρους και χώρους αναψυχής. Έχει υποτυπώδες οδικό δίκτυο, χωρίς πεζοδρόμια και ελάχιστο φωτισμό «γεγονός που αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας» των κατοίκων.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε και ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς επί θητείας του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες του έργου. Χαρακτήρισε «αναγκαία την αναβάθμιση της περιοχής», σημειώνοντας ότι επιβαρύνεται και η ευρύτερη περιοχή από την υποβαθμισμένη λειτουργία αυτού του αστικού θύλακα όπου διαμένουν στην πλειοψηφία τους «άνεργοι και αναλφάβητοι πρόσφυγες και μετανάστες που πύκνωσαν ξανά τελευταία, λόγω τις μεταναστευτικών ροών που προκάλεσαν οι πολιτικο- οικονομικές ανατροπές στην Ευρώπη και όχι μόνον».

Ολοκληρώνοντας χαρακτήρισε «απαραίτητο» το έργο το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος από το 2003, για να εγκριθεί το 2014 αρχικά η χρηματοδότηση του μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ για «αναπλάσεις υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου». Ακολούθησε η απένταξη του λίγο αργότερα λόγω λήξης του προγράμματος και τώρα η ένταξη για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας.

Πηγή: Left.gr