Εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Βύρωνα από την Υπουργό Θεανώ Φωτίου

Το Κέντρο Κοινότητας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20/03/2017. Έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει περίπου 1268 άτομα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της κοινότητας παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν την υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών καθώς επίσης και Δικτύωση με Υπηρεσίες και Φορείς Κοινωνικής Προστασίας.
 
Κατά την τελετή των εγκαινίων η Υπουργός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:
«Διαπιστώσαμε στο υπουργείο πως η πρόνοια δεν ήταν σχεδιασμένη από το κράτος. Δεν ήταν αυτό κοινωνική πολιτική. Για αυτό τον λόγο η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει τον προϋπολογισμό της πρόνοιας. Η πρόνοια αφορά όλο τον όλο τον πληθυσμό. Δεν αφορά μόνο τους ευάλωτους. Δεν αφορά μόνο τους φτωχούς. Αφορά το παιδί όλων των οικογενειών. Αφορά τους ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα. Αφορά τους ηλικιωμένους. Το κράτος πρέπει λοιπόν να νοιαστεί για όλα αυτά. Η ανάγκη μάς έκανε να σκεφθούμε ένα ψηφιακό σύστημα για να μπορέσουμε να κάνουμε προνοιακές πολιτικές και έτσι ιδρύσαμε τα Κέντρα Κοινότητας τα οποία θεωρούμε σαν παιδιά μας στο Υπουργείο. Κάθε κοινότητα που ιδρύεται, καταργείται η γραφειοκρατία από τη μια, και από την άλλη οι πελατειακές σχέσεις και η διαφθορά. Το Κέντρο Κοινότητας -το οποίο λειτουργούν υπάλληλοι που έχουν διορισθεί μέσω ΑΣΕΠ- είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου συνδέει όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να γνωρίζετε πηγαίνοντας στον δήμο και στο αρμόδιο κέντρο, τα δικαιώματά σας. Ο πολίτης, με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του, μπορεί να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που δικαιούται, τις δυνατότητες εργασίας, με  ισονομία, αξιοπρέπεια και διαφάνεια. Είναι ο κορμός της κοινωνικής προστασίας του κράτους.»
 
Παράλληλα, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης επεσήμανε τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τη Δημοτική Αρχή για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε σχετικά:
«Προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής είναι να σταθεί αρωγός στο έργο της Κοινωνικής Πολιτικής. Για αυτό το λόγο δημιουργήσαμε τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής από την αρχή και κυρίως, την ενισχύσαμε με ανθρώπους που διαθέτουν τις ικανότητες, τη διάθεση να προσφέρουν και την αγάπη απέναντι στους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Τα Κέντρα Κοινότητας, τα εγκαίνια των οποίων πραγματοποιούμε σήμερα, είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που οργανώνει την κοινωνική υπηρεσία με τη βοήθεια της τεχνολογίας, με απώτερο σκοπό να φθάσουμε στα επίπεδα μιας προηγμένης χώρας που θα στηρίζει με όλους τους τρόπους και σε κάθε επίπεδο όλους όσους έχουν ανάγκη
 
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Πόπη Σταυροπούλου, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία των Δήμων με την Περιφέρεια στα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων.
 
 
Περισσότερα