Ε. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ*: Είμαστε παρόντες στις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης

Μιλήσαμε μαζί της έξω από τον ΕΟΠΥΥ στον Βύρωνα, όπου επί ώρες είχαμε κλείσει τον δρόμο για να μην έρθουν να τον σφραγίσουν, και μας έγραψε: "Υπό την επήρεια της βίαιης εμφάνισης μιας τριμελούς γυναικείας επιτροπής που ήρθε το πρωί στον Βύρωνα για να απογράψει και να σφραγίσει τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ στη Ρούμελης και στην Καραολή θα προσπαθήσω να περιγράψω τις προνοιακές δομές για τις γυναίκες στον δήμο μας.

Οι εργαζόμενες, αλλά και οι άνεργες γυναίκες που αιτήθηκαν την ένταξη των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν είχαν όλες την ίδια τύχη. Εδώ και αρκετά χρόνια ο δήμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις αιτήσεις, προχωρά με κριτήριο ενίοτε γνωριμίας (ρουσφετιού) την είσοδο των παιδιών, γιατί λείπει προσωπικό και χώροι. Φέτος έμειναν έξω 150 παιδιά, ενώ ένας παιδικός σταθμός στον Καρέα είναι έτοιμος, αλλά δεν έχει ανοίξει εδώ και δύο χρόνια.

Παράλληλα, είναι υπό κατασκευή και άλλος ιδιόκτητος στη Ζωοδόχο Πηγή, για να μη μιλήσουμε για τις πάρα πολλές ελλείψεις στους υπάρχοντες σταθμούς. Οι εργαζόμενες δίνουν τον εαυτό τους καθημερινά, και ειδικά οι νηπιαγωγοί, με το αυξημένο ωράριο, λόγος για τον οποίο απήργησαν πρόσφατα.

Η "Βοήθεια στο σπίτι", δομή που εντάσσεται στον δήμο μας στη δημοτική επιχείρηση(!) με 4 άτομα προσωπικό, εξυπηρετεί περίπου 30 δημότες, αριθμό πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες. Στην ουσία, η δομή αγκομαχά για την ύπαρξή της και οι εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον τους.

Η κοινωνική υπηρεσία του δήμου λειτουργεί χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες δύο κοινωνικών λειτουργών, αφού συνταξιοδοτήθηκαν τέσσερις. Σε έναν δήμο με 130.000 κατοίκους φαντάζει εξωπραγματική η αναλογία. Εδώ πρέπει να στηλιτεύσουμε την επί πολλά χρόνια αμέλεια της δημοτικής αρχής στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής. Στα ΚΑΠΗ οι υπηρεσίες έχουν πάρει την κατιούσα λόγω περικοπής κονδυλίων και προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων. Όταν γυναίκες με νεογέννητα περνούν το κατώφλι του δήμου για να ζητήσουν γάλα για τα μωρά τους, καταλαβαίνετε ότι οποιαδήποτε πρωθυπουργική διαβεβαίωση και εξαγγελία φαίνεται γελοία. Όταν μανάδες δεν μπορούν να ντύσουν τα παιδιά τους, να τους εξασφαλίσουν κολατσιό και γεύμα, η ευθύνη των τοπικών αρχόντων είναι να ενεργοποιήσουν με κάθε τρόπο μηχανισμούς κοινωνικής αλληλεγγύης για να μην είναι κανένας μόνος του στην κρίση.

Στον Βύρωνα είχαμε μέσα στο 2013 πολλές αυτοκτονίες. Αν υπήρχε κοινωνική πρόνοια, πολλές μπορεί να είχαν αποτραπεί. Η δημοτική πρωτοβουλία Στάση Βύρωνα συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης της πόλης (που δυστυχώς δεν στηρίζονται από τη νυν δημοτική αρχή που πρόσκειται στη μνημονιακή κυβέρνηση).

Πρωτοστατεί στο Δίκτυο που αγκαλιάζει πάνω από 600 οικογένειες προσφέροντας τρόφιμα και εθελοντές και έχει σε απόλυτη προτεραιότητα τον αγώνα για την ενίσχυση των προνοιακών δομών"

Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Αυγή" 20/2/2014 με τίτλο: "Παραδείγματα προνοιακών δομών σε Ν. Ιωνία και Βύρωνα"