Δίκτυα Αλληλεγγύης και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μετά από δημόσιο κάλεσμα γράψαμε σε ένα χαρτί ποιοι είμαστε και τις αρχές με τις οποίες λειτουργούμε. Δηλώσαμε ότι μαζί με την αντίσταση οργανώνουμε και την αλληλεγγύη. Και ξεκινήσαμε, και άρχισε να χτίζεται το δίκτυο των εθελοντών και των ωφελουμένων.

Σήμερα έχουμε εγγεγραμμένες 730 οικογένειες που τις στηρίζει το Δίκτυο. Προσπαθούμε να στηρίζει πραγματικά ο ένας τον άλλο και να κατακτήσουμε μια πραγματική σχέση αλληλεγγύης. Να γνωρίζει ο ένας τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά του άλλου και το κυριότερο να μην κάνουμε κάποιοι εμείς για κάποιους άλλους αλλά όλοι μαζί να κάνουμε για όλους.

Δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, όμως τις περισσότερες φορές μας αφήνει καλή γεύση στο στόμα. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι λύνουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, ένα αντιπαράδειγμα θέλουμε να δημιουργήσουμε για εμάς και τους άλλους.

Κάποιοι από μας λοιπόν και ανάμεσα τους και εγώ αποφασίσαμε να πάρουμε μέρος ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές μέσα από το ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ.

Ο λόγος είναι απλός η "ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ" μας στήριξε ουσιαστικά μέχρι τώρα αλλά ο κυριότερος είναι πως μια νέα δημοτική αρχή κοινωνικά ευαίσθητη που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους ανθρώπους και όχι τις δημόσιες σχέσεις μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την ανάπτυξη των δράσεων αλληλεγγύης.

Την αυτοτέλεια των δικτύων θα την διαφυλάξουμε με όλους τους τρόπους αλλά με την τοπική αυτοδιοίκηση αρωγό μας αισθάνομαι ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα.

Τέλος διαβάζοντας τα προεκλογικά προγράμματα και φυλλάδια των άλλων παρατάξεων χαίρομαι γιατί βλέπω πολύ ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Βέβαια διατηρώ σοβαρές επιφυλάξεις για το τι εννοούν ακριβώς.

Μου μοιάζει οξύμωρο από την μια να στηρίζουν τα μνημόνια που κατέστρεψαν χιλιάδες οικογένειες και από την άλλη να θέλουν να τις βοηθήσουν. Αν το εννοούν κάπου θα συναντηθούμε…

*Η Αντωνία Σταυροπούλου είναι από τα ιδρυτικά μέλη του «Δικτύου Αλληλεγγύης Βύρωνα» και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα»