ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το ΥΠΕΝ και η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ίχνος ντροπής, κατέθεσε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιορισμών στη διαδικασία συζήτησης και συμμετοχής των βουλευτών, που αποδομεί πολλές περιβαλλοντικές πολιτικές και λειτουργίες στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επιλέγει να ξεκινήσει νομοθέτηση, -άσχετη με θέματα που αφορούν τον κορωνοϊό-, με αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενώ δεν έχει δεχτεί να παρατείνει τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, ενώ όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι σχετικά εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ζητήσει απόσυρση του Ν/Σ και μη νομοθέτηση εν μέσω μέτρων πανδημίας, και ενώ παραμένουν τα μέτρα περιορισμού συμμετοχής βουλευτών (δύο ανά κόμμα στις επιτροπές) και με τηλεδιάσκεψη φορέων ως επίφαση δημοκρατικότητας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι 23 περιβαλλοντικές ΜΚΟ εθνικού επιπέδου, έχουν ζητήσει απόσυρση, ανάκληση και μη κατάθεση του Ν/Σ, ενώ περισσότερα από 80 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες κάνουν επείγουσα έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την άμεση απόσυρση του «αντι-περιβαλλοντικού», όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.  Παράλληλα, έχουν  τοποθετηθεί κατά όλοι οι φορείς των περιοχών Natura 2000, οι εργαζόμενοι στους Φορείς, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κλπ.

Τα άρθρα του σχεδίου νόμου διπλασιάστηκαν στο «δρόμο» για τη Βουλή, καθώς ενώ περιείχε 66 άρθρα στη διαβούλευση, στη συνέχεια προστέθηκαν 16 για ενσωμάτωση οδηγιών και όταν κατατέθηκε περιέχει 130 άρθρα. Ενώ στην συνέχεια κατατίθενται σωρεία τροπολογιών που αλλάζουν το ίδιο το νομοσχέδιο και προβαίνουν σε επιπλέον τακτοποιήσεις «ημετέρων».

Το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που διέπει το περιβάλλον. Αποτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο εξυπηρέτησης «οικονομικών συμφερόντων» χωρίς στρατηγική για το περιβάλλον.  Επιχειρείται επί της ουσίας η ελαστικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση  πόρων μέσω μιας «άγριας», μη συνετής και μη βιώσιμης ανάπτυξης, που θα συνοδευτεί, προφανώς, από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις και σε επίπεδο ποιότητας ζωής.

Μερικά μόνο από όσα εμπεριέχει το νομοσχέδιο είναι:

  •          παραβίαση του άρθρου 24 του Συντάγματος, ακυρώνοντας / υπονομεύοντας το πλαίσιο της νομικής προστασίας του περιβάλλοντος
  •          βάζει τέλος στο περιβάλλον, τις προστατευόμενες περιοχές natura, καταργεί τις αδειοδοτήσεις από το Δημόσιο, κ.α.
  •          “εξυπηρετήσεις” στην Ελληνικός Χρυσός
  •          ξεπούλημα του ποσοστού του δημοσίου στα δίκτυα ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ)-από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις με πλειοψηφία του δημοσίου
  •          νομιμοποίηση αυθαιρέτων που δεν έχουν κτιστεί μέσα σε δάση
  •          κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου
  •          κατάργηση υπηρεσιών περιβάλλοντος και φορέων προστατευόμενων περιοχών
  •          παρεμβάσεις σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών
  •          δεκάδες φωτογραφικές ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις σε ημέτερους
  •          απευθείας αναθέσεις
  •          ύπουλη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης αποβλήτων Αττικής χωρίς καμία διαβούλευση

Η Στάση Βύρωνα απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τις δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν και τους πολίτες του Βύρωνα να προασπίσουν το περιβάλλον που  δεν είναι λόγια αλλά το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας.