Ανακοίνωση Συλλόγου εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» για τις συγχωνεύσεις 6 Δημ. σχολείων σε 3

Φίλοι γονείς, αγαπητοί συνάδελφοι, εργαζόμενοι του Βύρωνα,

                Ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 27/5/2014, στην αίθουσα των 3ου και 13ου Δημοτικών Σχολείων Βύρωνα, σύσκεψη με εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και γονείς των σχολείων του Δήμου Βύρωνα που συγχωνεύονται.

                Ο κύκλος των συγχωνεύσεων ξεκίνησε το 2010 με τα 2000 σχολεία, ανάμεσά τους συγχωνεύθηκαν και 8 δημοτικά σχολεία σε 4 του Συλλόγου μας. Συνεχίστηκε με τα εκατοντάδες τμήματα που καταργήθηκαν ή συμπτύχθηκαν ενδιάμεσα, και τώρα προχωρούν και πάλι σε νέες μεταβολές σχολείων, αφού με τους νόμους που προηγήθηκαν, αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, για να στοιβάζουν τα παιδιά μας σε 25-28ρια τμήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μόρφωση και τη ζωή τους στο σχολείο.

Έτσι με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1329/26 Μαΐου 2014, ανάμεσα στα εκατοντάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, γενικά λύκεια και ΕΠΑΛ που συγχωνεύονται μέχρι τώρα, χωρίς να αποκλείονται και άλλα (π.χ. συμπτύξεις τμημάτων), είναι 6 Δημοτικά στο Δήμο Βύρωνα, που γίνονται 3 πολυπληθή σχολεία. Συγκεκριμένα:

τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία, που γίνονται 1 Δημοτικό Σχολείο και προβλέπεται να είναι 16θέσιο, χάνοντας δηλαδή 1 τμήμα (τα 2 σχολεία ήταν 8θέσιο και 9θέσιο).

τα 3ο και 13ο Δημοτικά,  που γίνονται 1 Δημοτικό Σχολείο και προβλέπεται να είναι 16θέσιο, (τα 2 σχολεία ήταν 8θέσια).

τα 9ο και 16ο Δημοτικά Σχολεία, που γίνονται 1 Δημοτικό Σχολείο και προβλέπεται να είναι 14θέσιο, χάνοντας δηλαδή 2 τμήματα (το 9ο ήταν 10θέσιο και το 6ο 6θέσιο).

Με τη συγχώνευση αυτών των σχολείων χτυπιούνται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών (προβλέπεται να χαθούν τουλάχιστον 10 οργανικές θέσεις δασκάλων και αρκετές εκπαιδευτικών ειδικοτήτων), ενώ οι γονείς θα βιώσουν τα αποτελέσματα των αντίστοιχων αλλαγών και περικοπών.

Συγκεκριμένα, η νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση με σαρωτικές συγχωνεύσεις έχει στόχο:

Την παραπέρα προώθηση του «νέου» νηπιαγωγείου-δημοτικού σχολείου-γυμνασίου-λυκείου, που για να λειτουργήσουν ως αυτόνομες σχολικές μονάδες και να εφαρμοστεί το νέο αναμορφωμένο πρόγραμμα, αλλά και για να προσελκύσουν εύκολα χορηγούς, χρειάζονται εκατοντάδες μαθητές και αντίστοιχους γονείς-πελάτες! Έτσι θα απαλλαχτεί το κράτος από το κόστος της λειτουργίας των σχολικών μονάδων και θα προωθηθεί η διαφοροποίηση των σχολείων, η κατηγοριοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών με εργαλείο και την αξιολόγηση.

Την παραπέρα υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της μόρφωσης των παιδιών, ιδίως των μαθητών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, τα οποία, με βάση το νέο νόμο που σχεδιάζεται για την ειδική αγωγή,  θα εντάσσονται στο γενικό σχολείο χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

Στα δημιουργούμενα ασυντήρητα πολυπληθή νέα σχολεία, με πάμπολλα συσσωρευμένα κτιριακά προβλήματα, θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη  η ζωή των μαθητών, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι ατυχημάτων και ασθενειών, ιδίως σε μια περίοδο που η πρόσβαση στις δομές της δημόσιας υγείας γίνεται όλο και απλησίαστη.

Παράλληλα έχουμε την  εμπειρία από τις προηγούμενες συγχωνεύσεις. Αυτές οδήγησαν σε χάσιμο οργανικών θέσεων, σε μετακινήσεις, διαθεσιμότητες-απολύσεις και τώρα και υποχρεωτικές μεταθέσεις. Την ίδια στιγμή τα κενά που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μένουν ακάλυπτα κι αυτό θα ενταθεί από του χρόνου, αφού οι διορισμοί θα είναι μόλις 212 σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι αιτήσεις συνταξιοδότησης χιλιάδες. Θα επιχειρήσουν να τα "καλύψουν" με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, μέσω ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ, που θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία και στα τμήματα!

Αυτό είναι το νέο σχολείο της ΕΕ, της ημιμάθειας και των επιχειρήσεων!

Μόνο που η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι ξεροί αριθμοί και τα παιδιά μας είναι ζωντανά και δε θα επιτρέψουμε να στοιβαχτούν σαν πακέτα!!!

Χρέος των εκπαιδευτικών και των γονιών είναι να υπερασπιστούν και να αγωνιστούν για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών και το δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους. Οι συγχωνεύσεις πρέπει να ακυρωθούν!

Διεκδικούμε:

  • Καμία σύμπτυξη-συγχώνευση σχολείων και τμημάτων. Καμιά οργανική χαμένη!
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών.
  • 15 νήπια-προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α και Β τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο στις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού.
  • Ίδρυση νέων νηπιαγωγείων και σχολείων.
  • Ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, για όλα τα παιδιά.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν οι παρακάτω δράσεις:

Ζητάμε την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βύρωνα με θέμα τις προωθούμενες συγχωνεύσεις με αρνητική εισήγηση και  απόφαση.

Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων Γονέων των συγχωνευόμενων σχολείων για ενημέρωση γονιών.

Πικετοφορία σε κεντρικούς δρόμους του Δήμου Βύρωνα τη Δευτέρα 2 Ιούνη 2014 στις 7.00 το απόγευμα, ορίζοντας ως σημείο Συγκέντρωσης την πλατεία Ταπητουργείου.

Κλιμάκωση με παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Δ/νση Αττικής.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, να μπλοκάρουμε τη νέα αντιεκπαιδευτική επίθεση!

Φτάνει πια! Καμιά ανοχή, καμιά  αναμονή! Να ακυρωθούν οι συγχωνεύσεις!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/6 ΣΤΙΣ 7μμ!

Για το Δ.Σ.

          Ο Πρόεδρος                                                                                      Ο Γ. Γραμματέας

    Κοπριτέλης Απόστολος                                                                         Πετρίδης Μανώλης