ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΛΙΟΥ-πόλις: Θεατρική παράσταση, "Αθηνά Χατζησμέρ ετών 17"

Η Αθηνά  Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου, παιδί προσφύγων από την Μικρασία, μεγάλωσε κι έζησε στα Γερμανικά των Νέων Σφαγείων του Ταύρου. Μέλος της ΕΠΟΝ, συλλαμβάνεται από ταγματασφαλίτες που την μεταφέρουν στην Γκεστάπο. Την βασανίζουν για να προδώσει τους συνεργάτες της. Δεν το κάνει.Φυλακίζεται στις φυλακές Χατζηκώστα κι εκτελείται στις 2 Οκτώβρη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Αρνείται να της δέσουν τα μάτια και τραγουδάει μαζί με τις άλλες μελλοθάνατες "...στη στεριά δεν ζει το ψάρι". Ηταν μόνο 17 χρονών.

 

( από τον πρόλογο του βιβλίου της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΕΣΜΕΡ ΕΤΩΝ 17 των εκδόσεων ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ)

 

...τόσα χρόνια μετά και η μνήμη μισοσβησμένη τρεμοπαίζει σαν σπίθα που πάει να σβήσει στην εποχή που ζούμε.

Αλήθεια ξεχάσαμε... ξεχάσαμε τι έζησαν οι δικοί μας και τα βλέπουμε ολα αυτά που γίνονται σε Ευρώπη και Ελλάδα και απλά αλλάζουμε κανάλι; Oι σκιές απλώνονται παντού και εμεις απλώς προσπερνάμε, μουρμουρίζοντας οτι δεν τρέχει τίποτα. Ακόμα με στοιχειώνει η μνήμη των παιδικών μου χρόνων, ακουμπισμένος στην αγκαλιά της μάνας μου να ακούμε τις αναζητήσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την περίπτωση που ζούσε ο πρώτος της ξάδελφος ο Ραζής. Στο νού μου πάντα θα μένει το δάκρυ της μάνας μου που σηκωνόταν κουρασμένη από το ραδιόφωνο ψυθιρίζοντας..."σαν στάχυα ηταν τα μαλλιά του και σαν το στάχυ τον θερίσανε" .

Και εδώ οφείλω ευγνωμοσύνη σε αυτούς που έγραψαν αυτό το έργο βασισμένο στις αφηγήσεις της Μάρως Λουλούδη Καφαντάρη, γιαγιάς της Ηλιάνας Μαυρομάτη, αδελφικής φίλης και συναγωνίστριας της Αθηνάς στην ΕΠΟΝ. Και έτσι ένας πυρήνας ανθρώπων -Ηλιάνα Μαυρομάτη, Φαίδρα Σούτσου, Ισίδωρος Πάτερος, Θαλασσιά Αντωνοπούλου γεννημένοι όλοι μετά το 1980, κάτω από το βλέμμα μιας φωτογραφίας ενός κοριτσιού κάπου το 1940, ανέβασαν αυτή την παράσταση στο θέατρο ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ  και σε περιοδείες, τη θεατρική περίοδο 2015-2017. 

......συνεχίζουμε και εμείς πληγωμένοι από την εποχή μας να αντιστεκόμαστε στην ευκολία της συνήθειας, στην απόλαυση της απατηλής πραγματικότητας, στον αιώνα της ολιγαρχίας που πνίγει την νεολαία, που μόνον αυτή μπορεί και πρέπει να αντιστέκεται.Να για τί ανεβάζουμε την Αθηνά........

Βαγγέλης Βαροτσάκης                                                                       

Παίζουν οι ηθοποιοί:

  • ΑΘΗΝΑ ΧΑΤΖΗΕΣΜΕΡ η Δήμητρα Γκελερή
  • ΜΑΝΑ η Μαιρη Ζάχου
  • ΦΩΝΕΣ η Μαρίνα Σαμαρά

ΑΡΚΟΝΤΕΟΝ η Σοφία Κατόπη 

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Mαρίνα Σαμαρά

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ-ΣΚΗΝΙΚΑ: Αναστασία Πάσχου

ΑΦΙΣΑ: Δέσποινα Βαροτσάκη -

ΗΧΟΙ: Δημήτρης Κυπριωτάκης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαγγέλης Βαροτσάκης 

Ευχαριστούμε θερμά τους:

  • Θαλασσιά Αντωνοπούλου και Ηλιάνα Μαυρομάτη που μας επέτρεψαν να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση.
  • Την Δήμητρα Σύρου για την αμέριστη στηριξή της.
  • Τον Δήμο Ηλιούπολης και τις υπηρεσίες του  για την παραχώρηση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη στις 23,24,30 & 31 Μαρτίου στις 20:00. Είσοδος ελεύθερη με ευγενική συνεισφορά τροφίμων για το Δίκτυο Αλληλεγγύης ΗΛΙΟΥ-πόλις.