Άκης Κατωπόδης: "Πρέπει να μπούμε ασπίδα στο λαό…"

Συνέντευξη τύπου έγινε 30/4 από τους έξι υποψήφιους δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας. Για τη συνέντευξη θα σας πω περισσότερα αύριο, λόγω ασφυκτικής πίεσης χρόνου σήμερα. Σας παραθέτω την αρχική ομιλία του υποψήφιου δημάρχου Βύρωνα κ. Άκη Κατωπόδη:

«Έρχομαι από τον Βύρωνα, μία γειτονιά της Αθήνας που έχει την ευτυχία και την ευθύνη να συνορεύει με τον Υμηττό, μία γειτονιά με έντονο το προσφυγικό και αντιστασιακό στοιχείο, μία γειτονιά που φέρνει το όνομα του μεγάλου Βρετανού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα.

Έχω την τιμή να είμαι υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ», μία παράταξη που παρά τον μικρό αριθμό δημοτικών συμβούλων που διέθετε, πάλεψε όσο καμιά για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της πόλης. Μίας παράταξης που με την έντονη προεκλογική της δράση φιλοδοξεί να ανατρέψει τη 12χρονη συντηρητική διοίκηση του δήμου και να αναλάβει τις ευθύνες της πόλης προς όφελος του λαού του Βύρωνα.

Η σημερινή συνέντευξη είναι καρπός κοινών επεξεργασιών των 6 υποψηφίων δημάρχων και των συνεργατών τους, πάνω σε κοινά θέματα που υπάρχουν. Τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής και της αλληλεγγύης ,της αποκομιδής των απορριμμάτων με ανακύκλωση και κομποστοποίηση, των ελεύθερων δημόσιων χώρων και της προστασίας του Υμηττού είναι κοινά πεδία για τους δήμους μας και η ένωση δυνάμεων μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει.

Αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου να κάνω μία ειδική αναφορά στο θέματα της κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Όλοι γνωρίζουμε την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε καθώς και την μεγάλη επίθεση που έχουν δεχθεί οι κοινωνικές δομές της Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, οι παιδικοί σταθμοί κλπ διαρκώς υποχωρούν και αποτελούν στόχους όλων μας.

Σε αυτήν την οικονομική κρίση που γίνεται ανθρωπιστική πλέον, καθώς η ανεργία φτάνει στο ένα εκατομμύριο και οι ανασφάλιστοι στο 30% του πληθυσμού προκύπτει ως ζήτημα ζωής η ανάπτυξη των κοινωνικών δομών και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Έχουμε την τύχη στο Βύρωνα της προσφυγιάς να αναπτύσσονται πολλά δίκτυα αλληλεγγύης εθελοντών, όπως το δίκτυο αλληλεγγύης Βύρωνα που δίνει τροφή σε 700 οικογένειες το μήνα και που στεγάζονταν στα γραφεία της παράταξης μας μέχρι πριν λίγο καιρό, το κοινωνικό φαρμακείο που δίνει φάρμακα σε 400 Βυρωνιώτες το μήνα, οι πολίτες του Βύρωνα που κάνουν παζάρι χωρίς μεσάζοντες, το κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο Λαμπηδόνα.

Ταυτόχρονα αναπτύσσεται το κοινωνικό ωδείο που διδάσκει δωρεάν μουσική σε παιδιά, τα μαθήματα αλληλεγγύης που οργάνωσε η ΕΛΜΕ για άπορους μαθητές, η εκκλησία με τα δωρεάν γεύματα, ακόμη και τα αθλητικά σωματεία που δέχονται να μην πληρώνουν τα άπορα παιδιά.

Τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες αναπτύσσονται σε όλες τις γειτονιές μας και στου Ζωγράφου, στη Δάφνη –Υμηττό, στον Άγ. Δημήτριο και στην Ηλιούπολη. Και είναι εξαιρετική ανάγκη όλες αυτές οι προσπάθειες να συντονισθούν και να αξιοποιηθεί η μεγάλη αυτή εμπειρία.

Ταυτόχρονα με την βοήθεια των δήμων μπορούμε να ενισχύσουμε με υλικά μέσα τις ανάγκες όλων αυτών των δικτύων και να δημιουργήσουμε ακόμη πιο οργανωμένες δομές, όπως κοινωνικό ιατρείο κλπ. που να καλύπτει όλες τις γειτονιές μας.

Οι μέχρι σήμερα μνημονιακοί δήμαρχοι στις συνοικίες μας ασχολήθηκαν επικοινωνιακά και επιφανειακά. Σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησαν να οικειοποιηθούν τις εθελοντικές ομάδες και όπου δεν τα κατάφεραν προσπάθησαν να τις κλείσουν. Σήμερα δε πολλοί από αυτούς δεν διστάζουν να τάζουν αλληλεγγύη τη στιγμή που όταν διοικούσαν δεν το έκαναν...

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι υποψήφιοι που είμαστε σήμερα εδώ, θεωρούμε ότι οι δήμοι που είναι ο πιο κοντινός θεσμός κοντά στο λαό πρέπει να μπούμε ασπίδα στο λαό παίρνοντας στα χέρια μας την υπόθεση της κοινωνικής πολιτικής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Με τη σημερινή συνάντηση εγκαινιάζουμε μία έτσι και αλλιώς χρήσιμη και αναγκαία συνεργασία που θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Προχωράμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και με την αισιοδοξία που πηγάζει από την δύναμη που μας δίνει καθημερινά ο κόσμος στις γειτονιές μας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ».