Παραχάραξη και αποσιώπηση της ιστορικής πραγματικότητας της 28ης Οκτωβρίου από την Υπ. Παιδείας

Το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως για την 28η Οκτωβρίου, αποσιωπά τεχνηέντως τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στο Φασισμό και το Ναζισμό και παρουσιάζει την εθνική επέτειο του ’40 ως μια μάχη ενάντια στο λαϊκισμό.

Παραχαράσσοντας την ιστορία στη λογική ενός γενικευμένου ιστορικού αναθεωρητισμού, η ναζιστική φρίκη, οι εκτελέσεις, η πείνα, οι εκτοπισμοί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο αφανισμός της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, αποκαλούνται «αντίξοες συνθήκες» και «δυσκολία», ενώ ο Ναζισμός και ο Φασισμός κατονομάζονται γενικά και αόριστα ως «δυνάμεις του κακού και της βίας».
Αποσιωπάται ακόμα και η εποποιία του ‘40 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και ο ηρωισμός της Εθνικής Αντίστασης.
Όλα τα παραπάνω υπάρχουν στο μήνυμα της Υπουργού Παιδείας μιας χώρας της οποίας ο λαός πολέμησε και αντιστάθηκε με παροιμιώδη τρόπο και συνέβαλε τα μέγιστα στην ήττα του Άξονα. Δίπλα σε αυτές τις εξόφθαλμες προθέσεις αποσιώπησης της ιστορικής πραγματικότητας, το ανιστόρητο σχόλιο που τοποθετεί χρονικά την 28η Οκτωβρίου 1940 «στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, σε μια ήδη απαράδεκτη για εθνική επέτειο ανακοίνωση.
Οι αγώνες και οι θυσίες αυτού του λαού είναι η ιστορική μας κληρονομιά και δεν εδράζονται ούτε στο DNA του, ούτε στον «εθελοντισμό» του (κα Δ. Μιχαηλίδου!), αλλά στη βαθιά εμπέδωση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Η ιστορική αλήθεια είναι εδώ, στην ατομική και συλλογική μας μνήμη - που κάποιοι τόσο εύκολα υποτιμούν.
Το σύνθημα για την 28η Οκτωβρίου θα είναι πάντα: Ποτέ πια Φασισμός!