21 Μάιου 2014: Η προεκλογική ομιλία του υποψήφιου Δημάρχου Άκη Κατωπόδη

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες, αγαπητοί μου συνδημότισσες και συνδημότες

Σας καλωσορίζω σε αυτή την πάνδημη προεκλογική συγκέντρωση νίκης και σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας.

Την Κυριακή 18 Μαΐου επιβεβαιώθηκε αυτό που εκτιμούσαμε την προηγούμενη Πέμπτη και σε όλο το Βύρωνα ακουγόταν.

Η ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ πέτυχε μία μεγάλη νίκη και βρίσκεται στο 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών διεκδικώντας για λογαριασμό την δημοτών του Βύρωνα τον Δήμο.

Δώσαμε μία τίμια και αξιοπρεπή μάχη μακριά από υποσχέσεις και εκβιασμούς. Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την ψήφο, την συμμετοχή και τον αγώνα σας σε αυτήν μεγάλη πορεία για την αλλαγή στο Δήμο.

Και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η νίκη θα ολοκληρωθεί αυτήν την Κυριακή. Και τη Δευτέρα θα ξημερώσει μία καινούρια μέρα για την πόλη μας.

Μία μέρα ελπίδας για μία άλλη πορεία στο Δήμο μας.

Μία μέρα αλλαγής, μία μέρα ανατροπής σε όλα τα στραβά βλέπουμε και βλέπετε και μας πληγώνουν.

Και η νίκη αυτή θα ανήκει σε όλους τους δημότες.

Τους δημότες που θέλουν να αλλάξει πορεία ο Δήμος, να έχουν μια δημοτική αρχή που να είναι δίπλα τους, να τους ακούει, να τους συμπαραστέκεται, να αφουγκράζεται τα προβλήματα τους.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Κάτοικοι όλες και όλοι της πόλης του Βύρωνα, συναντιόμαστε εδώ απόψε για δεύτερη φορά μέσα  σε μία βδομάδα και φαίνεται αυτή η βραδιά να είναι ακόμη πιο γιορτινή και ελπιδοφόρα από την προηγούμενη .

Όχι μόνο γιατί σήμερα γιορτάζουν οι Κωνσταντίνοι και οι Ελένες-που είναι πολλοί και τους ευχόμαστε χρόνια πολλά-αλλά κυρίως γιατί σήμερα έχουμε μαζί μας και άλλους φίλους που ήρθαν να μας στηρίξουν, από άλλους χώρους και παρατάξεις και τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Ήρθε η ώρα να ενωθούν όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του Δήμου.

Ήρθε η ώρα όλων εκείνων που θέλουν να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση του Δήμου, και που έχει οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα καθώς και  στην  απόλυτη απαξίωση.

Ήρθε η ώρα όλων όσων δεν θέλουν τους Δήμους και τις περιφέρειες ,υποταγμένους στα μνημόνια και στην υπηρεσία του κάθε κ. Φούχτελ.

Ειδικότερα καλώ όλες τις αριστερές δυνάμεις του Δήμου και κάθε αριστερό πολίτη να στηρίξει το συνδυασμό μας.

Η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός δεν πρέπει να έχουν θέση ανάμεσα σε αριστερούς πολίτες.

Είναι γνωστή η ιδεολογική και πολιτική μου ταυτότητα.

Θέλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι θα ασκήσουμε διοίκηση χωρίς διαχωρισμούς.

Δεν ερχόμαστε για να χωρίσουμε τους ανθρώπους αλλά για να τους ενώσουμε.

Γιατί η δική μας  δημοτική αρχή θα υπηρετήσει πρώτα από όλα τους πολίτες του Βύρωνα.

Αγαπητές συνδημότισσες  και αγαπητοί συνδημότες

Την Κυριακή και ενώ η προεκλογική περίοδος φτάνει στο τέλος της, εμείς νιώθουμε ότι μόνο τέλος δεν είναι. Είναι για μένα , για τις υποψήφιες και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, τους συνεργάτες και τους συνοδοιπόρους μας όλα αυτά τα χρόνια στους καθημερινούς αγώνες, είναι λοιπόν τούτες τις ώρες η αίσθηση της ευθύνης πάρα πολύ μεγάλη, είναι μοναδική.

Έχουμε όλοι μαζί κι εγώ προσωπικά, απέναντι σε όλους τους δημότες και τις δημότισσες, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους παππούδες και τις γιαγιάδες, την τεράστια υποχρέωση να ανταποκριθούμε στο πολυσύνθετο καθήκον μιας δημοτικής αρχής με ανθρώπινο πρόσωπο.

Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να υπηρετήσουμε έναν θεσμό που οι κυβερνητικές επιλογές οδήγησαν σε μαρασμό ενώ είναι τόσο πολύτιμος για τον λαό μας.

Όποια συζήτηση κι αν ανοίξαμε τους τελευταίους μήνες για τα προβλήματα της πόλης του Βύρωνα κατέδειξε με όλους τους τρόπους και με φοβερή οξύτητα την απουσία της απερχόμενης δημοτικής αρχής από τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών.

Οι ξεχασμένες γειτονιές όταν ολοκληρώθηκε ο χάρτης με τις περιοδείες μας ενώθηκαν. Ακόμη και στο ιστορικό κέντρο του Βύρωνα κείτεται κι αυτό ξεχασμένο, παραδομένο στην οικονομική κρίση και στις επιλογές του απερχόμενου δημάρχου. Αλήθεια, πόσο επιτυχημένη φαντάζει η θητεία του ώστε να στελεχώσει και την περιφέρεια της Αττικής;

Η αναντιστοιχία λόγων και έργων των διοικούντων έχει απογοητεύσει τους Βυρωνιώτες και τις Βυρωνιώτισσες. Η έλλειψη δημοκρατίας, η λογική του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων -ακόμη και για την εγγραφή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς!- ένα μακριά νυχτωμένο δημοτικό συμβούλιο από την αδυσώπητη σκληρή καθημερινότητα, όλα αυτά είναι τα πραγματικά έργα του απερχόμενου δημάρχου.

Ένας δήμαρχος με ειδικούς συμβούλους και αναθέσεις έργων σε «ημετέρους», που ενδιαφερόταν κυρίως για προσωπική προβολή και ανέλιξη.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Η απερχόμενη δημοτική αρχή και ο συνδυασμός που κατάρτισε με επικεφαλής τον κ. Γώγο διεκδικεί να συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο της. Με τις ίδιες παλιές ιδέες τους και το ίδιο παλιό πολιτικό προσωπικό εμφανίζεται ως νέα ,εκεί ακριβώς που νοιώθει ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των πεπραγμένων της.

Ζητά από τους δημότες να τον ψηφίσουν για την εμπειρία του. Μία εμπειρία όμως που δεν τους εμπόδισε να απαξιώσουν το Δήμο μας.

Μας κατηγόρησε ότι βλέπουμε τον Δήμο σαν κομματικό λάφυρο, ενώ αυτός είναι ανεξάρτητος. Και τώρα ο Δήμος τίνος είναι λάφυρο; Δεν είναι δικό τους λάφυρο;

Καταγγέλλουμε την απερχόμενη δημοτική αρχή ότι χρησιμοποιεί το μηχανισμό του Δήμου για να επηρεάσει τους ψηφοφόρους υπέρ της δικής τους παράταξης. Ακόμη και όταν τους πιάσαμε επ’ αυτοφώρω, μας είπαν «ότι κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν».

Από την άλλη δεν τόλμησε  να πει με ποια πολιτική είναι. Είναι με την πολιτική που απαξιώνει τους Δήμους και απολύει τους υπαλλήλους του ;

Είναι με την πολιτική που θα περάσει στους ιδιώτες βασικές λειτουργίες των Δήμων ;

Ζήτησε από τους δημότες να μην ρισκάρουν. Δηλαδή να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Τα οικονομικά να διαχειρίζονται με αδιαφάνεια. Στους παιδικούς σταθμούς να μπαίνουν με ρουσφέτι, φτιάχνοντας επιτροπές που αποκλείουν τις άλλες παρατάξεις και το Σωματείο, χρόνια τώρα. Να εξυπηρετούν με κάθε τρόπο τα δικά τους παιδιά.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Καταρτίσαμε το πρόγραμμά μας με θεματικές ομάδες ανά κατηγορία, προσπαθήσαμε να μην καταθέσουμε σχέδια ανεφάρμοστα, όμως όλοι μας έχουμε πολλά όνειρα για τον Βύρωνα!

Στα δικά μας όνειρα, προστέθηκαν και άλλα, απ’ τους ανθρώπους με τους οποίους συζητήσαμε διεξοδικά, που αυθόρμητα προσφέρθηκαν- με συγκινητικό πολλές φορές τρόπο- να βοηθήσουν ανιδιοτελώς την επόμενη μέρα, όταν εμείς αναλάβουμε τη διοίκηση του δήμου μας!

Οι εκατοντάδες υποστηριχτές της Δημοτικής Πρωτοβουλία ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ, η εθελοντική παρουσία και προσφορά πολλών δημοτών, ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι όλες και όλοι ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε στην πράξη αυτό σήμερα που οι συνθήκες επιβάλλουν.

Για να συναντηθούμε απόψε εδώ, κανένας μηχανισμός δεν κινητοποίησε με λογική υποχρέωσης και εξάρτησης, με δουλικότητα κανέναν από εμάς.

Συναντιόμαστε απόψε εδώ για να επιβεβαιώσουμε τα μηνύματα απ’ όλες τις γειτονιές της πόλης μας.

Το μήνυμα είναι ότι ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !!!

Ενωμένοι, αλληλέγγυοι, αξιοπρεπείς και αποφασισμένοι να πετύχουμε τον δικό μας στόχο στον τόπο μας: να αλλάξει η δημοτική αρχή χέρια, να περάσει στα χέρια της κοινωνίας των πολιτών, να ανοίξουν επιτέλους οι πόρτες του δήμου στον κόσμο χωρίς αποκλεισμούς.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Η παράταξη μας έρχεται από πολύ μακριά. Οι άνθρωποι της και οι ιδέες της έχουν τις ρίζες τους στην αξέχαστη περίοδο για την πόλη της Δημαρχίας του αείμνηστου Δημάρχου Δημήτρη Νικολαίδη. Οι ίδιοι διετέλεσαν σύμβουλοι επί της δημαρχίας του και σχεδίασαν και υλοποίησαν πολλούς θεσμούς και δράσεις που ήταν πρωτοποριακοί για την εποχή τους.

Είμαστε περήφανοι για την κατάκτηση του χώρου των Νταμαριών της Εργάνη, για την κατάληψη και την οικοδόμηση του χώρου που ονομάστηκε «Στέκι Νεολαίας» στο δεύτερο όροφο του ιστορικού κτιρίου του Ταπητουργείου

Είμαστε περήφανοι γιατί άνθρωποι της παράταξης μας οραματίστηκαν, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν το Παιδικό Φεστιβάλ που διατηρείται, 30 χρόνια τώρα και που έχουμε στόχο να το αναβαθμίσουμε.

Είμαστε περήφανοι για την κατασκευή του Γηπέδου ποδοσφαίρου  του Βύρωνα καθώς και τα άλλα ανοικτά αθλητικά γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.

Είμαστε περήφανοι για την ιστορική αθλητική διοργάνωση τη «Παμβυρώνεια» που κέρδισε τόσα και τόσα νέα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Με αυτήν την έννοια ας ψάξουν αλλού να βρουν άπειρους υποψήφιους που είναι επικίνδυνοι και θα ήταν ρίσκο για την πόλη η εκλογή τους.

Η δική μας παράταξη συνδυάζει την εμπειρία των παλιών αγωνιστών με τη φλόγα τη θέληση και την αγωνιστικότητα των νέων.

Της νέας γενιάς που με δραματικό τρόπο βιώνει την οικονομική κρίση και αντιμετωπίζει

  • ένα αβέβαιο μέλλον,
  • την υψηλότερη ανεργία όλων των εποχών για τη χώρα μας 
  • την επιλογή της μετανάστευσης ως μονόδρομου 
  • την επιδείνωση της παιδείας εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού της 
  • την ανασφάλεια της εφηβείας κάτω από το βάρος των προβλημάτων των οικογενειών τους

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Στις 25 Μαΐου με τη στάση μας ο Βύρωνας γυρίζει σελίδα.

Αφήνουμε πίσω το παλιό και το φθαρμένο και προχωράμε μαζί με όλους τους πολίτες του Βύρωνα για να χτίσουμε μία νέα σχέση με τους δημότες που θα βασίζεται στην ειλικρίνεια, στη συμμετοχή, στην αλληλεγγύη, στην αξιοπρέπεια.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να δώσω ορισμένα δείγματα της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσουμε.

Όπως ήδη έχουμε δεσμευτεί και από το πρόγραμμα μας θα ζητήσουμε διαχειριστικό έλεγχο από ανεξάρτητη αρχή. Ταυτόχρονα θα εκδίδεται ετήσιος ισολογισμός και όχι όπως τώρα που έχουμε να δούμε 3 χρόνια ισολογισμό.

Η διαφάνεια θα περάσει επιτέλους το κατώφλι του Δήμου.

Θα σεβαστούμε απόλυτα τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης καθώς και την διαφορετικότητα των απόψεων.  Με αναλογικό τρόπο θα στελεχώσουμε τα Νομικά Πρόσωπα και τις επιτροπές του. Δήμου, αφήνοντας πίσω τις λογικές των αποκλεισμών.

Θα χτυπήσουμε τα ρουσφέτια σε κάθε περίπτωση. Ειδικά για τους παιδικούς σταθμούς θα παλέψουμε να φοιτούν όλα τα παιδιά. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, θα δημιουργήσουμε ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή που θα αποφασίζει με  κοινωνικά κριτήρια.

Θα αντιταχθούμε στις διαθεσιμότητες και στις απολύσεις εργαζομένων του Δήμου που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κλείνει τις δημόσιες δομές. Θα σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους και τα προβλήματα τους. Τους θέλουμε συμμαχητές που να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο.

Θα αντιταχθούμε στα σχέδια για αύξηση των δημοτικών τελών, με ταυτόχρονη παράδοση της καθαριότητας  στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Το δικό μας σχέδιο προβλέπει αύξηση των εσόδων του Δήμου μέσα από την ανακύκλωση με ταυτόχρονο κοινωνικό όφελος για τους δημότες.

Ανασυντάσσουμε την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, διεκδικώντας εργαζόμενους για την υπηρεσία αυτή που έχει αποδεκατιστεί. Για το Κέντρο Υγείας Βύρωνα που κάθε λίγο και λιγάκι ξεμένει από γιατρούς και απογευματινή λειτουργία, διεκδικούμε μόνιμο προσωπικό. Προστατεύουμε τους κοινωνικά αδύνατους, στηρίζοντας έμπρακτα και τα δίκτυα αλληλεγγύης της πόλης.

Ο Υμηττός ο μεγάλος πνεύμονας πρασίνου  της Αθήνας, αλλά και της πόλης μας, προστατεύεται. Αγωνιζόμαστε να μην γίνεται χωματερή και προχωράμε σε σταδιακή απομάκρυνση των παράνομων χρήσεων που υπάρχουν εκεί.

Ρίχνουμε όλο μας το βάρος στην συντήρηση των εγκαταστάσεων του Δήμου: σχολείων-παιδικών σταθμών-αθλητικών εγκαταστάσεων-παιδικών χαρών-πεζοδρομίων και δρόμων. Οι πληγές στο κορμί της πόλης πρέπει να κλείσουν.

Διεκδικούμε πιο πυκνή συγκοινωνία και αξιοποιούμε τα ακινητοποιημένα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας για τακτικά δρομολόγια με την Πανεπιστημιούπολη και το μετρό.

Η νέα γενιά οφείλουμε όλοι να βρει τη θέση που της αρμόζει μέσα στην πόλη αλλά και στις προσπάθειες κατά της ανεργίας, με πολιτιστική ανάταση και αθλητισμό για όλους. Ένα Δήμο που σχεδιάζει, θεσμοθετεί και υλοποιεί την βιώσιμη πόλη του αύριο και όχι θιασώτη της τσιμεντοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων χώρων. Που συντηρεί παιδικές χαρές για να παίζουν με ασφάλεια τα παιδιά, πεζοδρόμια για να περπατάνε οι άνθρωποι και οι γυναίκες με τα καροτσάκια των παιδιών και δρόμους για να μην καταστρέφουν τα αυτοκίνητα τους οι άνθρωποι.

Ένα Δήμο που στηρίζει το Δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς Που συντηρεί τα σχολικά κτίρια και προσφέρει  τις εγκαταστάσεις του στη νεολαία και τους δημότες τις απογευματινές ώρες.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Τεράστιο θα είναι το όφελος  για την πόλη από την συμμετοχή όλων μας στα δημόσια και δημοτικά δρώμενα.

Η συμμετοχή σας στην πορεία ανασύνταξης της πόλης μας, η αξιοποίηση όλων των αξιόλογων δυνάμεων είναι το δικό μας στοίχημα.

Και για το στόχο αυτό έχουμε κατά νου πολλά να κάνουμε. Προγραμματίζουμε  και εγγυόμαστε να εφαρμόσουμε μία σειρά από συμμετοχικούς θεσμούς που είτε προβλέπονται από το νόμο είτε δεν προβλέπονται

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει απογευματινές ώρες για να μπορεί να το παρακολουθεί και να παρεμβαίνει ο κάθε δημότης. Θα εφαρμόσουμε επιτέλους τον ετήσιο δημόσιο απολογισμό του έργου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η επιτροπή διαβούλευσης θα αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο καθώς θα ζητήσουμε τη συμμετοχή σε αυτήν όλων των συλλογικοτήτων της πόλης χωρίς κανένα αποκλεισμό.

Οι ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές θα αναλάβουν την ευθύνη για την γειτονιά τους και μέρος του προϋπολογισμού του δήμου στέλνοντας ταυτόχρονα αντιπροσώπους στο δημ. συμβούλιο με δικαίωμα λόγου.

Ετήσια συνέλευση παιδείας με στόχους για την βελτίωση των υποδομών και της συντήρησης των σχολικών εγκαταστάσεων αλλά και την ζωντανή παρέμβαση του σχολείου στην πόλη.

Σε αυτήν την ζωντανή διαδικασία ,σε αυτό το πανηγύρι της δημοκρατίας ευελπιστούμε να απελευθερωθούν όλες οι ζωντανές δυνάμεις της πόλης.

Όλοι δηλαδή οι συνδημότες μας που σήμερα απογοητευμένοι από την κατάντια του δημόσιου βίου, είτε αναθέτουν σε άλλους ,είτε στέκουν επιφυλακτικοί, είτε κλείνονται στα σπίτια τους. Με αυτήν έννοια σας καλώ όλους και όλες  όχι μόνο να ψηφίσετε τον συνδυασμό της ΣΤΑΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ, αλλά και να συμμετέχετε στην ανόρθωση της πόλης μας.

  • Για να κερδίσουμε όλα αυτά που  χρόνια τώρα μας κλέβουν. 
  • Για να κερδίσουμε τη ζωής μας. 
  • Για να κερδίσουμε την αξιοπρέπεια μας που χρόνια τώρα μας την τσαλαπατάνε. 

Το χρωστάμε στην πόλη και τη χώρα μας, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, το χρωστάμε στα παιδιά μας, 

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι

Σας καλώ να δώσουμε χωρίς επανάπαυση, χωρίς ώρα χαμένη,  τη μάχη του ψηφοδελτίου μέχρι να κλείσουν οι κάλπες.

Σας καλώ να αγνοήσετε τους εκβιασμούς και τις απειλές που ασκούν.

Σας καλώ να αγνοήσετε τις υποσχέσεις που τάζουν καθημερινά, για διορισμούς και άλλες εξυπηρετήσεις.

Αγώνας μέχρι τη νίκη        

Όλοι μαζί ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ ΒΥΡΩΝΑ

Γεια σας και με τη νίκη

 

 

Ο Παναγιώτης Κώνσουλας έρχεται μαζί με συνεργάτες του στην συγκέντρωση για να σφραγίσει την υποστήριξη της παράταξης του "Βύρωνας Καθαρή Επιλογή" στην "Στάση Βύρωνα" και στον Άκη Κατωπόδη.