Όλοι μαζί κρατάμε καθαρό τον Βύρωνά μας. (*άρθρο του αντ. Καθαριότητας Γιάννη Μαυρίκη)

Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την καθαριότητα, στην πόλη μας, τον Βύρωνα. Η καθοριστική τομή που θα φέρει θετική αλλαγή είναι απαραίτητη να πραγματοποιηθεί σε αυτή τη χρονική περίοδο. Η μεγάλη συζήτηση που θα μας μεταφέρει από τη θεωρία στη πράξη έχει "πυροδοτηθεί", με αποτέλεσμα το βασικό ερώτημα να είναι: “υπάρχει λύση σε αυτό το τόσο σοβαρό  πρόβλημα;”.

Πράγματι, υπάρχουν τεράστια προβλήματα, τα οποία οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα. Έχει μειωθεί δραματικά το προσωπικό που απασχολείται στο συγκεκριμένο τομέα. Οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού προκηρύχτηκαν το 2003. Από τότε, μόνο μία ή δύο φορές, έγιναν προσλήψεις έστω συμβασιούχων. Τα μνημόνια  ήρθαν λίγο νωρίτερα στον Βύρωνα…

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είχε πολλά χρόνια να υποστεί στοιχειώδη συντήρηση, η τελευταία ανανέωση του «στόλου», έγινε λίγο πριν τις εκλογές του 2010. Θυμάμαι τότε την εντολή : “Έχω 3.000.000 €. Έχετε μισή ώρα για να αποφασίσετε τι να παραγγείλω. Πρέπει να προλάβουμε".

Η πιο εύκολη απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει λύση, - τόσο εύκολη που την έχω ακούσει πάνω από 50 φορές τους τελευταίους 15 μήνες - είναι η εξής: “φέρε μου λεφτά και προσωπικό και θα λάμψει η πόλη”.

Είναι τόσο απλή η λύση τελικά; Δηλαδή όταν υπήρχε προσωπικό, η πόλη έλαμπε; Μαζεύονταν τα σκουπίδια; Πλένονταν οι κάδοι; Μαζεύονταν τα ογκώδη στην ώρα τους; Υπήρχε αποτελεσματικός οδοκαθαρισμός;

Οι περισσότεροι θυμόμαστε ότι και τότε η καθαριότητα είχε προβλήματα και μάλιστα σοβαρά. Η πόλη μας σήμερα καθαρίζεται με ότι έχει μείνει από το φιλότιμο της μεγάλης πλειοψηφίας των εργατών, των οδηγών, των τεχνιτών. Αυτών που έχουν απομείνει.

Συνήθως, οι ουσιαστικές απαντήσεις είναι πιο πολύπλοκες, χρειάζονται προβληματισμό, σοβαρότητα και ιεράρχηση. Με βασική αρχή ότι τα μεγάλα αποτελέσματα, αυτά που έρχονται από δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να είναι επιλογές όλων μας. Δημοτική αρχή, εργαζόμενοι και κάτοικοι έχουμε την ευθύνη της επιτυχίας.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι οι προσλήψεις προσωπικού. Στον επόμενο μήνα θα προσληφθούν εννέα (9) εργάτες καθαριότητας με σύμβαση εργασίας οκτώ (8) μηνών. Ακολουθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός αυτή τη στιγμή συντηρείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής και η ανανέωση του στόλου,  είναι σε συνάρτηση με το ρυθμό απαλλαγής του δήμου από την «προίκα» των υπέρογκων χρεών.

Χρειάζεται επιτέλους να γίνει μια συζήτηση ανάμεσα στους κατοίκους, τη δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους. Πρέπει να είναι διακριτό το σημείο συμμετοχής του καθένα μας σε αυτή τη διαδικασία. Η εμπειρία μας από το πόσο πολύ αγκάλιασαν οι πολίτες το πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, μας γεμίζει με αισιοδοξία.

 Ήρθε η ώρα να ενημερωθούμε για το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες. Πότε να βγάζουμε τα σκουπίδια, πως να λειτουργούμε όταν έχουμε ογκώδη, τι να κάνουμε τα μικροαπορρίμματα και που είναι καλύτερο να τα πετάξουμε, χωρίς να τα ξεφορτωθούμε στο οδόστρωμα, τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε με την ανακύκλωση;

Πρέπει να βοηθήσουμε, δημοτική αρχή και εργαζόμενοι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον υποδοχής των νέων εργαζόμενων που θα ενταχθούν σε ένα νέο τρόπο λειτουργίας, που θα επιτρέπει να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματική, η ούτως η άλλως δύσκολη δουλειά του καθαρισμού της πόλης. Οι νέοι συνεργάτες πρέπει να ενταχθούν σε ένα σοβαρό και αξιόπιστο σύστημα λειτουργίας και όχι απλά να καλύψουν πάλι τα κενά.

Μπορούμε να ξανασχεδιάσουμε τη λειτουργία της υπηρεσίας. Να εντάξουμε προγράμματα αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων. Το πλύσιμο των κάδων πρέπει να βρει τη θέση που του αρμόζει, ανάμεσα στα καθοριστικής σημασίας καθήκοντα. Ο οδοκαθαρισμός να είναι πιο ουσιώδης και όχι απλά διεκπεραιωτικός. Πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν κάθε ημέρα τι καθαρίζουμε, τι ανακυκλώνουμε, τι περισυλλέγουμε και να είμαστε συνεπείς σε αυτό.

Στο Βύρωνα υπάρχουν περίπου 6500 νεραντζιές. Μας προσφέρουν την ευωδία των ανθέων τους για λίγες εβδομάδες το χρόνο. Μετά μας προκαλούν τεράστια προβλήματα με τους καρπούς τους που πέφτουν στους δρόμους, πατιούνται από τα αυτοκίνητα, γίνονται τροφή για κάθε είδους έντομο, γενικά προκαλούν μια άσχημη εικόνα στην πόλη. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να προχωρήσουμε στο μπόλιασμα τους τον μήνα Σεπτέμβριο. Χρειαζόμαστε πολίτες που να ξέρουν πως γίνεται αυτή η τεχνική και καλλιτεχνική διαδικασία και να θέλουν να βοηθήσουν και να συνεργαστούν με τους κηπουρούς και τους γεωπόνους μας. Λεμονιές κυρίως αλλά και άλλα εσπεριδοειδή μπορούν να γεμίσουν το Βύρωνα. Είναι ευκαιρία να προσφέρουμε στην πόλη και αυτή να μας προσφέρει με τους καρπούς της.   

Όσοι αγαπάμε αυτή την όμορφη πόλη και θέλουμε να την κάνουμε καλύτερη για εμάς και τα παιδιά μας - έτσι και αλλιώς από αυτά την έχουμε δανειστεί -, πρέπει να κερδίσουμε ένα στοίχημα. Αυτό που λέει ότι όλοι μαζί κρατάμε καθαρό τον Βύρωνά μας.

* Το άρθρο του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας κ. Γιάννη Μαυρίκη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" (τεύχος Ιουλίου).