Για τη σχέση Δημοτικής Αρχής και ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Δ. Βύρωνα. (Άρθρο του Δημήτρη Κόκκαλη)

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας (και για να μην ξεχνάμε ενός διαλυμένου Δήμου) η τακτική του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ήταν ξεκάθαρη. Επίθεση με καταγγελτικό λόγο, αφενός με αιτήματα που δεν είχε λύσει η προηγούμενη Δημοτική αρχή και αφετέρου προβλήματα που η λύση τους – ιδιαίτερα σε ένα βεβαρημένο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον – θέλουν γενικότερες κεντρικές πολιτικές ανατροπές. Όπως για παράδειγμα το αίτημα για αύξηση της επιχορήγησης στους Δήμους, η απελευθέρωση των προσλήψεων και η άποψη πως μέσω μιας Σύμβασης που παραχωρεί δωρεάν απορριμματοφόρα και κάδους στο Δήμο, σημαίνει ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Σύμμαχος αυτής της τακτικής η στήριξη της συγκεκριμένης Δημοτική αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα το “συμπέρασμα” δεν διεκδικούμε !!! Εκεί εστιάζεται η τακτική. Για αυτό άλλωστε δεν βρήκαν και εξακολουθούν να μην βρίσκουν συμμάχους μέσα στην κοινωνία του Βύρωνα.

Ο Δημότης – πολίτης πληρώνει για τις υπηρεσίες που του παρέχονται με 3 βασικούς τρόπους. Την φορολογία, την ανταποδοτικότητα στην καθαριότητα και τα διάφορα άλλα τέλη (καταλήψεις Κοινόχρηστων Χώρων - τραπεζοκαθίσματα, κοιμητήριο κ.λπ.) Απαιτεί λοιπόν παροχή υπηρεσιών ανάλογη με αυτή που πληρώνει και είναι πρόθυμος να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Δεν μπορεί όμως για παράδειγμα, ο/η δημότης/ισσα, να στηρίξει το αίτημα που συνοδεύτηκε και από απεργία, για την καθυστέρηση λόγω γραφειοκρατίας της καταβολής ενός μηνός υπερωριών.

Ας μάθουν λοιπόν οι Δημότες/ισσες τι έκανε η Δημοτική αρχή αυτά τα 2 χρόνια που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους και που προφανώς έγιναν λόγω της βελτιωμένης οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο Δήμος.

  1. Πληρώνουμε ανελλιπώς κάθε μήνα τις υπερωρίες που αναγκάζονται να κάνουν οι εργαζόμενοι λόγω έλλειψης προσωπικού.
  2. Στηρίξαμε το αίτημα για την μη αποστολή των φακέλων τους προς αξιολόγηση, που θα οδηγούσε σε απολύσεις.
  3. Λαμβάνουν κανονικά τα μέσα ατομικής προστασίας τους.
  4. Αποδεχθήκαμε την παροχή σε χρήμα του γάλακτος που δεν τους είχε δοθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.
  5. Πήραν όλες τις εκλογικές τους αποζημιώσεις.
  6. Οι προϊστάμενοι κρίθηκαν με δίκαιο τρόπο μοριοδότησης από το υπηρεσιακό τους συμβούλιο.
  7. Υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ την προεκλογική μας δέσμευση, που ήταν και αίτημα του σωματείου, για την μεταφορά των ΝΠΔΔ στο Δήμο, ενέργεια που θα αποφέρει σταδιακά οικονομία κλίμακας, τόσο σε δαπάνες όσο και σε ανθρώπινους πόρους.
  8. Προχωρήσαμε στην ψήφιση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ύστερα από διαρκείς διαβουλεύσεις με το ΔΣ του σωματείου, με σκοπό την βελτίωση της οργανωτικής δομής του Δήμου και της καλλίτερης αξιοποίησης του προσωπικού.
  9. Προχωράμε στην πρόσληψη 8μηνων για την καθαριότητα και αμέσως μετά στην πρόσληψη μονίμων, δυνατότητα που δόθηκε με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης.
  10. Τέλος η οικονομική κατάσταση του Δήμου, του δίνει την δυνατότητα να εξοφλεί προμηθευτές, άρα να βελτιώνει και την καθημερινότητα των εργαζομένων δίνοντάς τους την δυνατότητα να εργάζονται σε καλλίτερες συνθήκες.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν αναφέρονται για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Προβλήματα υπάρχουν, είναι πολλά και χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. Αναφέρονται γιατί πρέπει να ακουστεί η πραγματικότητα. Για να μπορεί ο καθένας να κρίνει έχοντας όλα τα δεδομένα. Η Δημοτική αρχή ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι έχει κάποιο μαγικό τρόπο να λύσει τα προβλήματα σε μια ημέρα.

Η τακτική πίεσης του Σωματείου έχει όμως και ένα άλλο επιχείρημα, που θέλει ανάλυση, γιατί σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται σωστό. Δηλαδή, δεχόμαστε 5μηνα, 8μηνα, εθελοντές, υπακούμε σε μνημονιακούς νόμους, γενικά κάνουμε “το εφικτό”. Άρα κρύβουμε κάτω από το χαλί τα προβλήματα. Σε αυτό το επιχείρημα η απάντηση είναι πολιτική. Έχουμε υποχρέωση να εκμεταλλευτούμε τα πάντα για να προσφέρουμε καλλίτερες υπηρεσίες στους Δημότες και ταυτόχρονα να παλεύουμε στην κατεύθυνση της γενικότερης λύσης των προβλημάτων. Γιατί αν κάνεις μόνο το ένα, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι να μην κάνεις σχεδόν τίποτα. Άρα επειδή στην πολιτική τίποτα δεν μένει κενό, θα έρθει κάποιος άλλος να το κάνει. Μήπως αυτό θέλουν κάποιοι;

Και κάτι ακόμα. Κάποιοι στις τοποθετήσεις τους συνεχίζουν να απαξιώνουν με τα επιχειρήματά τους την “διαχειριστική λογική” της Δημοτικής αρχής. Δηλαδή η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η ορθολογική διαχείριση του Δημόσιου χρήματος, είναι για αυτούς δευτερεύοντα θέματα; Μάλλον όχι. Το λένε γιατί πρέπει κάπου να “χτίσουν” την πολιτική τους τακτική και γιατί στο πεδίο αυτό δεν έχουν να πούνε πολλά !!

Τελειώνοντας έχουμε την υποχρέωση να επαναλάβουμε ότι για εμάς οι εργαζόμενοι είναι η καρδιά του Δήμου και στα 2 χρόνια έχουμε κάνει - ως οφείλαμε - πολλά για αυτούς. Είμαστε σε τροχιά να κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Η δική μας αντίληψη είναι ότι η Δημοτική αρχή πρέπει να συνεργάζεται με τους εργαζόμενους σε ένα κοινό σκοπό. Την εξυπηρέτηση των Δημοτών και την βελτίωση της καθημερινότητας τους.